– Så langt har vi tre C14-dateringer fra dette stedet i Meråker, og de spenner fra slutten av 1100-tallet til godt utpå 1300-tallet. Derfor er vi ganske sikre på at dette kobberverket var i drift rundt år 1300, sier Lars F. Stenvik ved Vitenskapsmuseet i Trondheim til nrk.no.
Arkeologen Stenvik viser til funn ved elva Kopperåa.
– Jeg kom over en gammel skriftlig kilde fra 1674 som nevner «Kopperå-broen». Ettersom første leddet i stedsnavnet Kopperrå har med kobber å gjøre, var det nærliggende å tenke at de har drevet med kobberutvinning tidligere enn det vi før har vært klar over, sier Stenvik til nrk.no.
Han ba lokalhistorikere ta en tur langs elva Kopperåa for å se om de kunne finne spor etter kobberutvinning.
Tidligere har kobberverk i Norge blitt tidfestet ut fra gamle dokumenter. Kongebrev, mutingssedler og andre skriftlige kilder, men i følge arkeologene betyr dette at det eldste kjente kobberverket i Norge lå i Meråker i Nord-Trøndelag, og at verket var i drift over 300 år tidligere enn det man til nå har regnet som starten for kobberutvinninga i Norge, skriver nettavisen.
Vi har lenge trodd at Kvikne Kobberverk var det eldste kobberverket her i landet. Men nå har arkeologer gjort utgravninger som tyder på at de eldste kobberverkene er minst 300 år eldre. Foto: Hafdan Carstens
Kobberdrift siden 1300-tallet
Vær med og spre geofaglig kunnskap - del denne artikkelen!
Vær med og spre geofaglig kunnskap - del denne artikkelen!
AUTHOR: Halfdan Carstens
Newer Post
Populære blogginnlegg i 2015 Older Post
Når nettene blir lange …