Kullprisene øker

Kullprisene øker

Store Norske på Svalbard vurderer gjenåpning av gruvedriften nå som kullprisene stiger.

Før en eventuell oppstart, ønsker Wenche Ravlo, administrerende direktør i Store Norske å se stabilitet i prisene. Hun sier at de er avhengige av en langsiktig pris på rundt 65-70 dollar per tonn.
Kullprisen ligger nå på 85 dollar per tonn, og de langsiktige prisene ligger på 70 dollar, ifølge analysesjef Bjarne Schieldrop i SEB.
Om en oppstart blir aktuell må Store Norske også hente inn arbeidskapital ettersom det tar tid fra produksjonen starter til kullet er leveringsklart.
Les hele saken på nrk.no

COMMENTS

WORDPRESS: 1
 • comment-avatar
  Dag A Karlsen 4 år ago

  Høy kvalitet på Svalbardkull og metallurgiske behov ( som foreligger uaktet energibehov), samt energibehov (som i vår verden er bare økende) vil tilsi at markedet er der også i fremtiden.
  Det må da være riktig å levere høykvalitets Svalbardkull til et marked som i dag «Worldwide» også benytter lavgradskull.
  I tillegg bør det kunne produseres gass og lette hydrokarboner ved boring i kullførende lag. Om kullet bores opp med tynne bor -som en Sveitserost vil hydrokarboner selektivt sige ut og samles opp med svært liten produksjon av løst kull (som uansett kan selges).
  Coal-bed-drilling er etter mitt skjønn et mer optimalt miljøalternativ for produksjon av gass og lette hydrokarboner enn vanlig shale-gas/oil produksjon, og verdens behov for LPG er bare totalt stigende de nærmeste tiår.
  Lokalt på Svalbard kan metan, etan og propan benyttes i husholdninger og for varmeproduksjon.
  Jeg håper GEO-Geonova og den driftige redaktøren vil gå i spissen for en konferanse på tematikken – «long time overdue».

 • X