Larvikitt – unik, vakker og eksklusiv

Unik, vakker og eksklusiv. Det er noen av grunnene til at larvikitt er kåret til vår nasjonalstein. Den ble skapt for 300 millioner år siden, og den har i alle fall siden 1700-tallet bergtatt folk flest.

Unik, vakker og eksklusiv. Det er noen av grunnene til at larvikitt er kåret til vår nasjonalstein. Den ble skapt for 300 millioner år siden, og den har i alle fall siden 1700-tallet bergtatt folk flest. Fra slutten av 1800-tallet begynte også geologene for alvor å studere den. Det var på samme tid som industrialiseringen for alvor skjøt fart her til lands, og de første entreprenører så muligheter til forretningsdrift på en bergart som skiller seg fra vanlig norsk «gråstein».

Dette er en rikt illustrert praktbok med tekster som gir innsikt i forskjellige aspekter ved nasjonalsteinen. Under kan du se noen utvalgte bilder fra boka samt lese litt om de forskjellige kapitlene.

Boken er skrevet på en slik måte at den egner seg for både geologer og den gjengse nordmann. I kapittelet«Folkets larvikitt« gir vi noen glimt av hvor folk flest stifter bekjentskap med vår nye nasjonalbergart. Deretter, i kapittelet «Geologenes larvikitt», får du vite mer om hvor larvikitt finnes og hvilke geologiske prosesser som skapte bergarten.

Kapittelet «Historiens larvikitt» viser hvordan bergarten ble utnyttet før den industrielle brytningen begynte, mens du i «Industriens larvikitt» lærer hvordan industrien ble til fra den spede begynnelsen for 125 år siden. Hvem bygde industrien, hvordan ble den bygd og hvilke faser har bransjen vært igjennom er noen av temaene. Du får også vite mer om hvem kundene var og er, og hvordan larvikittindustrien rundt Larvik ser ut i dag. I kapitlene om «Kunstnerens larvikitt» og «Arkitektenes larvikitt» får du innblikk i hvordan disse fagfolkene har brukt steinen og noen av de monumentene, bygningene og produktene de har skapt.

X