Natursteinspris til AvinorFauskemarmor er svært karakteristisk. Den varianten som er mest kjent kommer i rosa farger («Norwegian Rose») og var tidligere ensbetydende med luksus. Den du finner på Gardermoen kommer i grått og hvitt, og mange liker nok denne varianten bedre. Foto: Halfdan Carstens

Natursteinspris til Avinor

Avinor har tatt ansvar og lagt Fauskemarmor på store deler av Gardermoen. Det kvalifiserer til en pris.

Under bergindustriens Høstmøte i Trondheim i oktober ble Avinor tildelt Norsk Bergindustris Natursteinspris 2017. Avinor mottar prisen for marmorgulvet – Fauskemarmor – i det nye terminalbygget på Oslo lufthavn.
Norsk Bergindustris natursteinspris skal ifølge statuttene tildeles personer, bedrifter eller prosjekter for innovativ bruk eller produksjon av norsk naturstein. Prisen kan i tillegg tildeles prosjekter som har bidratt til å fremme god bruk av norsk naturstein i Norge eller utlandet.
Begrunnelsen for årets tildeling er at Avinor Oslo lufthavn i arbeidet med gulvet i den nye terminalen har strukket seg langt for å få akkurat det gulvdekket arkitekten ønsket, nemlig marmor fra Fauske. Blant annet sørget prosjektet for å gjenåpne det aktuelle steinbruddet i Fauske for å få riktig materiale. Oslo lufthavn gir på denne måten norsk naturstein god eksponering mot alle dem som benytter den nye avgangshallen landets hovedflyplass.
Fauskemarmor finnes på Fauskeeidet og har blitt utnyttet siden 1895. Den består av kalkspatmarmor som er delvis dolomittførende og er dannet ved metamorfose av silurisk kalkstein. Kommer du med bil sørfra på E6 er bruddet synlig fra veien.
Henrik Bager, styreleder i Norsk Bergindustri, delte ut prisen under festmiddagen på bransjens høstmøte.
Norsk naturstein er svært konkurransedyktig med tanke på kvalitet og utseende. Likevel velges ofte billigere, utenlandske alternativer. Derfor er det ekstra gledelig at en aktør som Avinor velger norsk.
– Til tross for at natursteinsmaterialene sjelden utgjør store deler av de totale byggekostnadene velges ofte billigste alternativ, og det er sjelden det norske. Norge produserer naturstein i verdensklasse, og vi er veldig glade for at Avinor tar ansvar for å vise den frem til sine reisende, sier Henrik Bager, styreleder i Norsk Bergindustri.
– Vi valgte marmoren fra Fauske fordi det var klart best kvalitet og fordi vi ønsket å beholde det samme kvalitetsmessige og visuelle uttrykket fra den eksisterende terminalen. Gulvet er en del av den totale terminalopplevelsen og vi er stolte av at leverandøren er norsk og at vi har blitt anerkjent for valget, sa direktør for flysidedrift i Avinor, Henning Bråtebæk, da prisen ble utdelt.
Fauskemarmor er Nordlands fylkesstein.

X