Close Menu
    Facebook LinkedIn
    Geo365
    Facebook LinkedIn
    BESTILL Login
    • Hjem
    • Anlegg og infrastruktur
    • Aktuelt
    • Bergindustri
    • Dyphavsmineraler
    • Miljø
    • Olje og gass
    • Geofunn
    Geo365
    Du er her:Home » Taliban kontrollerer en av verdens største forekomster av litium 
    Bergindustri

    Taliban kontrollerer en av verdens største forekomster av litium 

    Av Njål Hagenseptember 8, 2021
    Del denne artikkelen Facebook Twitter LinkedIn Email
    Taliban tok ikke bare kontroll over Kabul og den afghanske regjeringen 15. august. De fikk også tilgang til gigantiske forekomster av mineraler, noe som kan gi Kina en udiskutabel fordel i kampen om ressursene. 

    Foto: Pixabay

    Facebook Twitter LinkedIn Email

    En rapport fra Bloomberg New Energy Finance Limited fremhevet Kinas globale dominans som leverandør av råvarer til produksjon av litium-ion batteri. Ifølge en analyse av BloombergNEF, var den globale produksjonskapasiteten av litiumceller i begynnelsen av 2019 på 316 gigawattimer (GWh). Kina stod for 73 prosent av denne kapasiteten, etterfulgt av USA, langt bak på andreplass med 12 prosent. 

    Les på GEO365: Norges berggrunn kan bidra positivt 

    Kina deler en liten grense med Afghanistan kalt Wakhan-korridoren. Grensetrekningen er 210 km lang, og selv om lengden på grensen kan virke ubetydelig, er plasseringen avgjørende. Men Wakhan-korridoren har blitt brukt av militante grupper som er imot kinesisk styre i Xinjiang – Kinas vestligste provins. Kinesiske tjenestemenn som skal ha vært i møter med Taliban, skal ifølge en artikkel publisert i Climate Change Dispatch (CCD), ha gitt utrykk for at de håper Taliban vil bidra til å bekjempe de militante gruppene, og skape muligheter for utvikling og samarbeid i regionen.  

    På konferansen NCS Exploration – Deep Sea Minerals 2021, 20. – 21. oktober i Bergen blir de viktigste utfordringene og mulighetene ved leting etter dyphavsmineraler diskutert av verdens fremste eksperter innen en rekke fagområder. Konferansen tar også opp andre aspekter ved dyphavsmineraler, så som dannelsen av dyphavsavsetninger, karakterisering av forekomster, behovet for kritiske mineraler og – ikke minst – hvordan leting og utvinning kan påvirke miljøet. Flere selskaper som har vist interesse for å være med i den aller første konsesjonsrunden vil også presentere sine tanker og ideer om utforskningen av dyphavet. 

    BILLETTER OG REGISTRERING  

    Afghanistan har store mineralressurser som kan bidra stort i det grønne skiftet. Foto: CCD

    Store mengder mineraler 

    Årsaken til kinesernes interesse skal være at Afghanistan antas å ha store forekomster av gull, jern, kobber, sink, litium og sjeldne jordarter, verdsatt til over én trillion dollar, ifølge artikkelen publisert i CCD.  

    I 2019 importerte USA 80 prosent av sine sjeldne jordarter (REE) fra Kina, mens EU-landene importerte 98 prosent av disse mineralene fra Kina. 

    I artikkelen vises det til en rapport fra 2020 i The Diplomat, som viser til at Afghanistan kan inneholde 60 millioner tonn kobber (på verdensbasis anslås det å være kjente og ukjente kobberreserver på 5,6 milliarder tonn (USGS)), 2,2 milliarder tonn jernmalm (verdens jernmalmressurser er på mer enn 800 milliarder tonn (USGS), og store mengder sjeldne jordarter (REE) som lantan, cerium, neodym, og i tillegg aluminium, gull, sølv, sink, kvikksølv og litium. 

    Les på GEO365: Stort litium-funn – nok til 400 millioner el-biler 

    Den globale etterspørselen etter litium anslås å øke 40 ganger innen 2040, ifølge International Energy Agency, sammen med sjeldne jordarter, kobber, kobolt og andre mineraler som det også er mye av i Afghanistan. 

    Disse mineralene er tilfeldigvis konsentrert i et lite antall lommer rundt om i verden. De bolivianske Andesfjellene kan inneholde 70 prosent av planetens litium, og mange analytikere hevder at utvinning av litium fra saltsjøer som i Bolivia er mer miljøvennlig enn å utvinne av fjell. 

    Les på GEO365: El-bilene presser litiumproduksjonen 

    Ifølge CCD-artikkelen kalte det amerikanske forsvarsdepartementet i 2010 Afghanistan for «Lithium Saudi -Arabia», etter at amerikanske geologer da oppdaget at landets mineralressurser utgjorde minst en milliard dollar. Ti år senere er disse metallene ennå ikke utvunnet. Ifølge artikkelen er det usannsynlig at Taliban selger metallet til amerikanere, og USA ser på Kina som sin viktigste rival. 

    Tabellen fra USGS viser produksjon, reserver og ressurser av litium på verdensbasis.

    RELATERTE SAKER

    Gull: Bleka gullgruve

    mai 5, 2025

    Støtter oppheving av uranforbud

    april 30, 2025

    Foreløpig skuffelse fra EU-kommisjonen

    april 16, 2025
    KOMMENTER DENNE SAKEN

    Comments are closed.

    NYHETSBREV
    Abonner på vårt nyhetsbrev
    geo365.no: ledende leverandør av nyheter og kunnskap som vedrører geofaget og geofaglige problemstillinger relatert til norsk samfunnsliv og næringsliv.
    KONFERANSER

    Tre uker gjenstår
    May 09, 2025

    Tre uker gjenstår

    En underkommunisert faktor for CCS
    May 07, 2025

    En underkommunisert faktor for CCS

    Hva kan geologene lære av klimaendringene?
    May 06, 2025

    Hva kan geologene lære av klimaendringene?

    Oppnådde gjev status
    May 05, 2025

    Oppnådde gjev status

    Gull: Bleka gullgruve
    May 02, 2025

    Gull: Bleka gullgruve

    OLJEPRIS
    BCOUSD quotes by TradingView
    GULLPRIS
    GOLD quotes by TradingView
    KOBBERPRIS
    HG1! price by TradingView
    GeoPublishing AS

    GeoPublishing AS
    Trollkleiva 23
    N-1389 Heggedal

    Publisher & General Manager

    Ingvild Ryggen Carstens
    ingvild@geopublishing.no
    cell: +47 974 69 090

    Editor in Chief

    Ronny Setså
    ronny@geopublishing.no
    +47 901 08 659

    Media Guide

    Download Media Guide

    ABONNEMENT
    © 2025 GeoPublishing AS - All rights reserved.

    Trykk Enter for å søke. Trykk Esc for å avbryte.