Media og myndighetsarkiver er lovregulert og bevares for ettertiden. Medias beskrivelse av bergindustrien er ofte preget av konflikt, myndighetenes i stor grad av tilsyn og kontroll. Bedriftenes virkelighet er annerledes. De finnes i bedriftsarkivene, næringens egne opplevelser. Disse blir bare bevart for ettertiden dersom virksomhetene selv sørger for permanent oppbevaring. Ellers går de tapt, før eller siden.
Digitale arkiver er særlig utsatt. Mens papirarkiver kan lagres i flere hundre år uten særlig kvalitetsforringelse, vil digitale systemer forvitre raskt. Dokumentene er ikke lenger knyttet til en fast gjenstand. Det finnes ikke lenger noen original. Informasjonen må løpende migreres til nye media og til nye programmer etter hvert som teknologien endres for at den skal være tilgjengelig. Omfattende dataflyt mellom ulike plattformer og systemer er ofte vanskelig å kartlegge og dokumentere. Disse utfordringene har ført til store informasjonstap de siste tiårene, særlig innenfor privat sektor.
Dersom vi skal sikre bergindustriens versjon av historien, må bedriftene på en helt annen måte enn i dag gjøre tiltak som sikrer arkivene – særlig de som skapes digitalt. Det handler om langsiktige rettslige og driftsmessige behov, men også om næringens omdømme og plass i norsk historie.
Bergindustrien er blant de eldste eksportindustriene i landet. Tradisjonelt har de metalliske malmene vært viktigst, men dette har endret seg de siste tiårene. I dag er industrimineraler, naturstein, pukk, sand og grus dominerende. Bergindustrien har spilt en sentral rolle i norsk næringsliv i århundrer. Det vil den også gjøre i fremtiden, ikke minst i det grønne skiftet.
Norsk bergindustriarkiv har siden 2019 arbeidet for å bevare arkivene etter bergindustrien. Vi har oppnådd mye på kort tid, men er ikke på langt nær i mål. Hvorvidt vi vil lykkes, avhenger helt av næringen. Vi oppfordrer alle aktører innenfor næringen om å ta kontakt slik at bergindustrien får den plass i offentligheten som den fortjener.
Norsk Bergindustriarkiv
v/ Ingrid Nøstberg, ingrid.nostberg@vestfoldmuseene.no og Torkel Thime, torkel.thime@arkivverket.no