Close Menu
    Facebook LinkedIn
    Geo365
    Facebook LinkedIn
    BESTILL Login
    • Hjem
    • Anlegg og infrastruktur
    • Aktuelt
    • Bergindustri
    • Dyphavsmineraler
    • Miljø
    • Olje og gass
    • Geofunn
    Geo365
    Du er her:Home » Dårlig nytt fra Barentshavet
    Olje og gass

    Dårlig nytt fra Barentshavet

    Av Halfdan Carstensmars 11, 2019
    Del denne artikkelen Facebook Twitter LinkedIn Email
    Det er nødvendig med gigantfunn i Barentshavet for å kunne nå Oljedirektoratets estimat for ikke påviste ressurser i løpet av et par tiår.
    Kunstnerisk framstilling av reservoaret og havbunnsinstallasjonene på Johan Castberg-feltet som starter oljeproduksjonen i 20122. Illustrasjon: Equinor

    Kunstnerisk framstilling av reservoaret og havbunnsinstallasjonene på Johan Castberg-feltet som starter oljeproduksjonen i 20122. Illustrasjon: Equinor

    Facebook Twitter LinkedIn Email

    I Barentshavet er det 2 felt i produksjon, gassfeltet Snøhvit og oljefeltet Goliat, mens oljefeltet Johan Castberg er i ferd med å bli bygget ut etter at PUD ble godkjent i juni i fjor. Feltet vil etter planen starte opp i 2022 og har en produksjonshorisont på 30 år.

    Dette er alle store felt. Snøhvit er med opprinnelige reserver på 1,6 mrd. fat oljeekvivalenter (o.e.) et av gigantfeltene på norsk sokkel. Det samme gelder Johan Castberg med 560 millioner fat utvinnbar olje, mens Goliat med 198 millioner fat olje må regnes som mellomstort. Tar vi med Wisting (der det forventes PUD neste år) og 440 millioner fat olje, får vi et samlet anslag for opprinnelige utvinnbare mengder olje og gass på 2,8 milliarder fat o.e. i Barentshavet. Dette går fram av ressursregnskapet som Oljedirektoratet (OD) la fram i februar.

    150 letebrønner til tross …

    Regnskapet viser at reservene i Barentshavet i 2018 ble redusert med 106 millioner fat o.e. Reduksjonen, som utgjør mer enn det som ble produsert innenfor dette havområdet i fjor (75 millioner fat o.e.), skyldes at operatøren har fått bedre forståelse av reservoarmodellen i Snøhvit-feltet.

    Det som hittil er påvist i Barentshavet og klassifisert som reserver eller betingede ressurser er imidlertid lite i forhold til hvor mye olje og gass som Oljedirektoratet forventer skal bli funnet i denne store, geologiske provinsen. For Barentshavet sør, sørøst og nordøst blir det anslått at det skal bli funnet 15,9 milliarder fat o.e. Det er 6 ganger mer enn det som har blitt funnet etter nesten 40 år med leting og 150 letebrønner (inkludert avgrensningsbrønner).

    Lite oppmuntrende

    Dessverre er ikke resultatene av de siste årene med leting særlig oppmuntrende mht. å nå dette estimatet. Ifølge Oljedirektoratet ble det gjort 3 nye funn i Barentshavet i 2018, og ressurstilveksten var kun på om lag 20 millioner fat o.e. Noe bedre var det i 2017 da det ble påvist 145 mill. fat o.e. i 6 funn. Men selv med slike funnvolumer vil det ta 100 (!) år å finne 15,8 mrd. fat. Den største oppmuntringen siden Wisting i 2013 er funnet av olje i karbonater i Alta-strukturen i 2014med 151 mill. fat utvinnbar olje.

    De to letebrønnen som har blitt fullført så langt i år gir heller ikke stor grunn til oppmuntring. Begge (Gjøkåsen Shallow i Barentshavet sørøst og Pointer/Setter i Hammerfestbassenget) var tørre. Ifølge Lundin Petroleum (Corporate Presentation 04.02.19) kan Barentshavet og Norge på denne måten ha gått glipp av én milliard fat olje. Neste sjanse er 7132/2-1 (Gjøkåsen Deep) der Lundin har estimert at det kan bli funnet 428 millioner fat oljeekvivalenter (pluss/minus). Brønnen ble påbegynt allerede i januar.Feltoversikt

    RELATERTE SAKER

    Kan bidra til økt leteaktivitet

    mai 7, 2025

    Unlocking Norway’s tight gas potential

    april 25, 2025

    Styrker Barentshavet som petroleumsprovins

    mars 31, 2025
    KOMMENTER DENNE SAKEN

    Comments are closed.

    NYHETSBREV
    Abonner på vårt nyhetsbrev
    geo365.no: ledende leverandør av nyheter og kunnskap som vedrører geofaget og geofaglige problemstillinger relatert til norsk samfunnsliv og næringsliv.
    KONFERANSER

    A blueprint for Norwegian sulfide exploration
    May 23, 2025

    A blueprint for Norwegian sulfide exploration

    Advarer om vårflom
    May 21, 2025

    Advarer om vårflom

    Elektrisitet kan bekjempe kysterosjon 
    May 20, 2025

    Elektrisitet kan bekjempe kysterosjon 

    Grønland eller Grønnland: Hva skjer med innlandsisen under global oppvarming?
    May 16, 2025

    Grønland eller Grønnland: Hva skjer med innlandsisen under global oppvarming?

    Hva klimaendringene kan fortelle oss om istidene
    May 16, 2025

    Hva klimaendringene kan fortelle oss om istidene

    OLJEPRIS
    BCOUSD quotes by TradingView
    GULLPRIS
    GOLD quotes by TradingView
    KOBBERPRIS
    Track all markets on TradingView
    GeoPublishing AS

    GeoPublishing AS
    Trollkleiva 23
    N-1389 Heggedal

    Publisher & General Manager

    Ingvild Ryggen Carstens
    ingvild@geopublishing.no
    cell: +47 974 69 090

    Editor in Chief

    Ronny Setså
    ronny@geopublishing.no
    +47 901 08 659

    Media Guide

    Download Media Guide

    ABONNEMENT
    © 2025 GeoPublishing AS - All rights reserved.

    Trykk Enter for å søke. Trykk Esc for å avbryte.