Svenske Bluelake Mineral AB har planer om å gjenåpne kobber- og sinkgruvene Joma og Stekenjokk.
– Vi håper det kanskje kan bli 115 arbeidsplasser på den norske siden, og 50 på den svenske, sier Peter Hjorth, styreleder i Joma Gruver, til nrk.no.

Sist gang det var drift i kobbergruven Joma i Røyrvik, nordøst i Trøndelag, var i 1998. Nå ønsker Joma gruver og svenske Bluelake Minerals å sette den i drift igjen. Det er spesielt kobberet i forekomsten som er interessant å utvinne, ifølge selskapet.
– Vil man ha mobiltelefoner og datamaskiner, trenger vi flere mineraler og metaller. Det går ikke å dekke behovet med gjenvinning, sier Hjorth.
Joma Gruver AS er datterselskap av Bluelake Mineral AB, som har hovedkontor i Stockholm, og har rettighetene til Jomafeltet i Røyrvik.

Malm fra Sverige til Norge
Jomafeltet, som er en del av Grongfeltet, inneholder blant annet de tidligere gruvene i Joma og Gjersvik. Her produserte Grong Gruber AS i driftsperioden 1972 til 1998, om lag elleve millioner tonn malm. Noe som resulterte i ca. 150 000 tonn kobber og 125 000 tonn sink i konsentrater (Kilde: SNL).

Ifølge Joma Gruver, er Joma-feltet (unntatt Gjersvik) anslått å inneholde en ekstra angitt mineralressurs på omtrent 5,7 millioner tonn malm, med konsentrasjoner på 1,55 prosent kobber og 0,82 prosent sink. Til sammenligning inneholder forekomsten til Nussir ASA 80 millioner tonn malm, med en konsentrasjon på 1,2 prosent kobber.
For å utnytte anlegget i Røyrvik fullt ut, planlegger gruveselskapet å transportere malm fra selskapets gruve Stekenjokk i Sverige, til Joma for å bli prosessert.
Gruven i Stekenjokk ble åpnet av Boliden Minerals AB i 1976, og ble stengt på grunn av lav lønnsomhet i 1988.
– Om alt går i orden kan gruven i Stekenjokk åpnes for utvinning av kobber og sink i 2024. Utvinning av malmen vil foregå vinterstid for å ikke påvirke reindriftsnæringen i området, sier Peter Hjorth til Bergsmannen.se.
Det er ca. 60 kilometer mellom de to gruvene. Selskapet planlegger å frakte malmen på lastebiler med totalvekt 60 tonn, og det vil bli mellom 25 og 30 lastebillass per døgn.

Må ryddes opp
Siden gruvedriften opphørte for 23 år siden, har bygningsmassen ved anlegget forfalt, og gruvegangene er fylt med vann. Ifølge NRK skal gruvegangene inneholde 3,5 millioner kubikkmeter vann, og dette må renses før det blir pumpet ut i naturen.
Ordfører Hans Olav Devik (Sp) uttaler til NRK at kommunen skal ha fokus på en bærekraftig drift om gruven blir gjenåpnet.
– Vi husker godt den forrige gruvedriften hvor det ikke var særlig krav til forurensning. Det vil vi ha veldig fokus på fremover. Vi vil ha en drift vi kan leve med, uttaler Devik. (Les på nrk.no: Gruva stengte for 22 år siden. Nå frykter nabo at anlegget vil rase sammen).
Gruveselskapet opplyser at avgangsmasser vil bli deponert inne i gruvegangene, ikke i Hudningsvatnet som ved tidligere gruvedrift. Den østre delen av innsjøen skal fortsatt være sterkt preget av tidligere deponering, og flere miljøvernorganisasjoner har tatt til orde for at det må ryddes opp i området før oppstart av ny gruvedrift. (Les mer: Tungmetaller renner rett ut i innsjøen – 23 år etter at gruva stengte)
Joma:
Forekomstene ble oppdaget i 1910 og solgt til Grong Gruber i 1912.
1913-1914: Kartlegging av området stoppet ved utbruddet av første verdenskrig.
1972-1998: Gjenåpnet i 1972 og produserte rundt 11 millioner tonn malm frem til 1998. Gruven ble stengt grunnet lave råvarepriser.
2018: Våren 2018 ble det gjennomført et boreprogram på i Jomagruven for å verifisere de gjenværende ressursene, og undersøke mulige mineralforekomster nær den gamle gruva. (Kilde: Joma Gruver)