Close Menu
    Facebook LinkedIn
    Geo365
    Facebook LinkedIn
    BESTILL Login
    • Hjem
    • Anlegg og infrastruktur
    • Aktuelt
    • Bergindustri
    • Dyphavsmineraler
    • Miljø
    • Olje og gass
    • Geofunn
    Geo365
    Du er her:Home » Høye forekomster av gull og sølv 
    Dyphavsmineraler

    Høye forekomster av gull og sølv 

    Av Njål Hagenjuni 23, 2021
    Del denne artikkelen Facebook Twitter LinkedIn Email
    De senere årene er det utført flere undersøkelser ved Mohnsryggen i Norskehavet. Nå skal Oljedirektoratet bruke erfaringene fra undersøkelsene til å forbedre og utvide databasen for dyphavsmineraler. 
    Manganskorpe i Norskehavet (Foto: UiB)

    Manganskorpe i Norskehavet (Foto: UiB)

    Facebook Twitter LinkedIn Email

    – Bedre forståelse av de geologiske forholdene og utvinning av dyphavsmineraler, samt at vi må gjøre bedre ressursestimater, vil bli utført for å forbedre vår kunnskap og utvide databasen, uttalte Sissel H. Eriksen, seniorrådgiver leting i Oljedirektoratet (OD). 

    Eriksen var en av foredragsholderne under seminaret Marine Minerals som ble arrangert av GCE Ocean Technology og Norsk Forum for Marine Mineraler (NMM) i begynnelsen av juni. Her presenterte Eriksen en statusoppdatering for ressurskartleggingen på norsk kontinentalsokkel.  

    Illustrasjonen viser Mohnsryggen og Knipovichryggen. (Illustrasjon: OD)

    Den 1. april 2017 fikk Olje- og energidepartementet (OED) forvaltningsansvaret for undersøkelse og utvinning av mineralforekomster på kontinentalsokkelen. Oljedirektoratet er delegert forvaltningsmyndighet for havbunnsmineraler, og skal kartlegge de mest potensielle mineralforekomstene. Basert på kartleggingen skal OD gi en vurdering av ressurspotensialet sokkelen. Data innhentet under tokt ved Mohnsryggen de siste fire årene er med på å danne grunnlag for vurderingen.  

    Undersøkelser utført ved Mohnsryggen i 2020 viser ifølge Eriksen, høye verdier av sølv og gull flere steder. Rapportene viser at det i områder med høye sølvverdier også er høye gullverdier. I tillegg er det påvist forekomster av sink, kobber og kobolt. 

    Illustrasjonen viser innholdet av sølv og gull i prøver fra Mohnsryggen. (Illustrasjon: OD)

    Ytterligere innsamling av geodata 

    Under årets tokt i det sydlige området av Knipovichryggen ble det gjennomført undersøkelser med ROV (fjernstyrt undervannsfarkost) og AUV (autonom undervannsfarkost). Undersøkelsene ble utført i manganskorper og sulfidforekomster. 

    Havbunnsmineraler i form av sulfider og manganskorper er påvist i norske havområder. Sulfider inneholder hovedsakelig bly, sink, kobber, gull og sølv, mens manganskorper inneholder mangan og jern, med mindre mengder titan, kobolt, nikkel, cerium, zirkonium og sjeldne jordarter.

    Det ble tatt 161 prøver og til sammen 160 kilo med prøvemateriale ble hentet opp. Ifølge Eriksen var det utfordringer knyttet til prøvetakingen.  

    – Ofte går prøvene i oppløsning når de tas opp, og det var bare 20 prosent av kjerneprøvene som kunne brukes, uttalte Eriksen.  

    Det er to mulige hydrotermale kilder som skal undersøkes nærmere, og OD inviterte tidligere i år til konkurranse om levering av tjenester for innsamling av geodata for kartlegging av sulfidforekomster ved Knipovichryggen. OD forventer at det utføres minimum 3000 kilometer med AUV undersøkelseslinjer, og at det tas et stort antall steinprøver. Undersøkelsene skal gjennomføres i løpet av juli-september i år.  

    Aktiv sulfidforekomst (t.v.) og sammenrast og inaktiv sulfidforekomst (t.h.). (Foto: UiB og OD)

    Sulfidforekomst:  

    Sjøvannet trenger dypt ned i havbunnen, blir varmet opp til over 400 grader av underliggende magmakamre, og løser opp en rekke mineraler. Det varme vannet spyles ut på havbunnen igjen gjennom såkalte svarte skorsteiner («black smokers») der mineralene felles ut i kontakt med det kalde sjøvannet. Når magmakamrene flytter seg på grunn av spredningen mellom platene, stopper utspylingen av varmtvannet og skorsteinene faller sammen og blir til slutt grushauger på havbunnen. Det nye området med sulfidmineraler som ble oppdaget inneholder mange slike grushauger og sammenraste skorsteiner. 

    Les også: Øker innsatsen i dyphavet 

    Under konferansen NCS Exploration – Deep Sea Minerals 20. og 21. oktober 2021 blir det en egen sesjon viet temaet «Mineral Resource Inventory» – vedrørende mineralpotensialet i dyphavet

    PROGRAM OG REGISTRERING

    RELATERTE SAKER

    Lokes stillehavslisenser på auksjon

    mai 6, 2025

    A blueprint for Norwegian sulfide exploration

    mai 2, 2025

    Om gull og sølv på havbunnen

    april 29, 2025
    KOMMENTER DENNE SAKEN

    Comments are closed.

    NYHETSBREV
    Abonner på vårt nyhetsbrev
    geo365.no: ledende leverandør av nyheter og kunnskap som vedrører geofaget og geofaglige problemstillinger relatert til norsk samfunnsliv og næringsliv.
    KONFERANSER

    Tre uker gjenstår
    May 09, 2025

    Tre uker gjenstår

    En underkommunisert faktor for CCS
    May 07, 2025

    En underkommunisert faktor for CCS

    Hva kan geologene lære av klimaendringene?
    May 06, 2025

    Hva kan geologene lære av klimaendringene?

    Oppnådde gjev status
    May 05, 2025

    Oppnådde gjev status

    Gull: Bleka gullgruve
    May 02, 2025

    Gull: Bleka gullgruve

    OLJEPRIS
    BCOUSD quotes by TradingView
    GULLPRIS
    GOLD quotes by TradingView
    KOBBERPRIS
    HG1! price by TradingView
    GeoPublishing AS

    GeoPublishing AS
    Trollkleiva 23
    N-1389 Heggedal

    Publisher & General Manager

    Ingvild Ryggen Carstens
    ingvild@geopublishing.no
    cell: +47 974 69 090

    Editor in Chief

    Ronny Setså
    ronny@geopublishing.no
    +47 901 08 659

    Media Guide

    Download Media Guide

    ABONNEMENT
    © 2025 GeoPublishing AS - All rights reserved.

    Trykk Enter for å søke. Trykk Esc for å avbryte.