Close Menu
    Facebook LinkedIn
    Geo365
    Facebook LinkedIn
    BESTILL Login
    • Hjem
    • Anlegg og infrastruktur
    • Aktuelt
    • Bergindustri
    • Dyphavsmineraler
    • Miljø
    • Olje og gass
    • Geofunn
    Geo365
    Du er her:Home » INTERVJU: Brobygger på dypt vann og i ukjent farvann
    Dyphavsmineraler

    INTERVJU: Brobygger på dypt vann og i ukjent farvann

    Av Halfdan Carstensapril 27, 2021
    Del denne artikkelen Facebook Twitter LinkedIn Email
    Norge står foran en stor utfordring når det nå legges til rette for å undersøke mineralpotensialet i dyphavet. Norsk Forum for Marine Mineraler skal være en brobygger mellom aktørene.
    Facebook Twitter LinkedIn Email

    – Vi skal være en organisasjon som styrker samarbeidet mellom industri, forskning, forvaltning og myndigheter når det gjelder utforskning og utvinning av mineraler på dypt vann, forteller Egil Tjåland, generalsekretær for Norsk Forum for Marine Mineraler (NMM). Tjåland er til daglig leder ved Institutt for geovitenskap og petroleum ved NTNU.

    Ideen kommer fra Tyskland som allerede i 2006 opprettet Deep Sea Mining Alliance for å assistere tysk industri som ville inn i det som ble betraktet som et voksende marked, og Tjåland forteller at Utenriksdepartementet og Olje- og energidepartementet har vært pådrivere for å få til en norsk ekvivalent.

    “The Norwegian Forum for Marine Minerals (NMM) is an association of industry and research actors who work together to develop knowledge and expertise, and a Norwegian industry aimed at sustainable and responsible exploration and extraction of marine mineral resources.” NMM nettside.

    – Vi skal favne bredt, og per i dag har vi 26 medlemmer som tilhører både forskning og industri, men også fire selskaper som alle ser på muligheten for å være med i utforskningen i Norskehavet. Vi kan sammenligne oss med OG21 og må finne en rolle som tjener industrien, sier Tjåland.

    For egen regning kan vi legge til at Equinor er det eneste oljeselskapet som er med. Blant de mer kuriøse finner vi Bolgneset Utvikling AS som har til formål å «markedsføre havteknologisenteret på Bolgneset».

    Fra 1. mai vil de fleste artiklene i geo365.no ligge bak en betalingsmur.

    – Organisasjonens viktigste bidrag så langt er å bidra til finansieringen av «Rystad-rapporten» (geo365.no: «Mineralrikdommer i dyphavet?»).

    Den konkluderte som kjent med at havbunnsmineraler kan bli en betydelig næring for Norge. Gitt at ressursene er der, selvsagt. Det er det selvsagt alt for tidlig å si noe om, men jærbuen Tjåland, som vokste opp med å se oljeindustrien gro frem fra omtrent ingenting til landets største industri, har opplevd at det nærmest utenkelige har blitt virkelighet.

    – På 1960-tallet var umulig å se for seg denne fantastiske utviklingen for norsk industri, og det inspirerer meg.

    LES MER OM DYPHAVSMINERALER

    Tradisjon med ressurser

    Vi skjønner at Tjåland liker å sammenligne den fremvoksende oljeindustrien for mer enn 50 år siden med den utviklingen vi kan få med havbunnsmineraler, og han ser klare likhetstrekk.

    – Den gangen visste vi ingenting om ressursgrunnlaget, vi startet fra «scratch», og sakte, men sikkert, opparbeidet vi kunnskap og etablerte en leverandørindustri med utgangspunkt i eksisterende industri, ikke minst verfts- og skipsindustrien. Norge la et grunnlag som gjorde at vi kunne bli en stor aktør på verdensbasis. Historien viser altså til fulle at det er mulig for industrien å omstille seg.

    – Med utgangspunkt i egne ressurser og behovet for metaller til Det grønne skiftet, kan vi nå stå foran et nytt industrieventyr, og regjeringen har vist at den er villig til å satse på noe nytt. Vår historie som råvarenasjon, at vi har lyktes med å utnytte disse, samt at vi har vist at vi er omstillingsvillige, har nok spilt en viktig rolle.

     Tjåland påpeker at Norge alltid har vært god til å utnytte naturressurser. Vi kan trekke fram den 400 år gamle bergverksindustrien [Kongsberg sølvverk ble etablert i 1623], utnyttelsen av fossekraften som ga opphav til det moderne Norge, med etablering av blant Elkem og Norsk Hydro tidlig på 1900-tallet, og – ikke minst – olje- og gassindustrien som med stor suksess har skapt enorme verdier for det norske folk.

    Har ingen oppskrift

    Den første utfordringen med havbunnsmineraler består i å finne lønnsomme forekomster, og her er både Norge og verden «på dypt vann». Hvordan industrien skal gå frem er fortsatt usikkert.

    – Vi må skille mellom fjernmålinger og direkte prøvetaking, der fjernmålinger omfatter seismikk, gravimetri, magnetometri, elektromagnetiske målinger og andre metoder kjent fra gruveindustrien, mens prøvetaking spenner fra innsamling av bunnprøver til boring, sier Tjåland.

    – Jeg har ingen oppskrift, men jeg er teknologioptimist, og av erfaring vet vi at industrien er flink til å finne løsninger, men de trenger insentiver, og Norsk Forum for Marine Mineraler skal være en fødselshjelper i dette arbeidet, avslutter Egil Tjåland.

     

    RELATERTE SAKER

    Lokes stillehavslisenser på auksjon

    mai 6, 2025

    A blueprint for Norwegian sulfide exploration

    mai 2, 2025

    Om gull og sølv på havbunnen

    april 29, 2025
    KOMMENTER DENNE SAKEN

    Comments are closed.

    NYHETSBREV
    Abonner på vårt nyhetsbrev
    geo365.no: ledende leverandør av nyheter og kunnskap som vedrører geofaget og geofaglige problemstillinger relatert til norsk samfunnsliv og næringsliv.
    KONFERANSER

    Tre uker gjenstår
    May 09, 2025

    Tre uker gjenstår

    En underkommunisert faktor for CCS
    May 07, 2025

    En underkommunisert faktor for CCS

    Hva kan geologene lære av klimaendringene?
    May 06, 2025

    Hva kan geologene lære av klimaendringene?

    Oppnådde gjev status
    May 05, 2025

    Oppnådde gjev status

    Gull: Bleka gullgruve
    May 02, 2025

    Gull: Bleka gullgruve

    OLJEPRIS
    BCOUSD quotes by TradingView
    GULLPRIS
    GOLD quotes by TradingView
    KOBBERPRIS
    HG1! price by TradingView
    GeoPublishing AS

    GeoPublishing AS
    Trollkleiva 23
    N-1389 Heggedal

    Publisher & General Manager

    Ingvild Ryggen Carstens
    ingvild@geopublishing.no
    cell: +47 974 69 090

    Editor in Chief

    Ronny Setså
    ronny@geopublishing.no
    +47 901 08 659

    Media Guide

    Download Media Guide

    ABONNEMENT
    © 2025 GeoPublishing AS - All rights reserved.

    Trykk Enter for å søke. Trykk Esc for å avbryte.