De forurensede massene som nå er i bevegelse, og som truer den lokale bebyggelsen, ble behandlet og deponert av selskapet Nordic Waste, som nylig ble begjært konkurs.
Skredmassene beveger seg med en hastighet på flere meter per dag i retning tettstedet Ølst. Om kommunen og entreprenørselskapene ikke klarer å stoppe de saktegående massene, kan tettstedet bli begravd av et opptil fem meter tykt lag. Samtidig utgjør massene en stor miljøtrussel, og det jobbes for å unngå at den lokale elven blir forurenset av jordmassene.
Skredet ble utløst i desember i fjor som følge av store nedbørsmengder på høsten. I henhold til De Nationale Geologiske Undersøgelser for Danmark og Grønland (GEUS) er det imidlertid deponeringen av massene på en svakt hellende flate av tett leire som er den primære årsaken.
GEUS påpeker at skredaktivitetene startet allerede i 2021, og at det var svært fremskredent og med tydelige spor per våren 2023. Blant annet ble en bygning ved skredtåen (foran skredmassene) ødelagt og en grusvei forskjøvet. De peker også med en trend med økende grad av vannmetning over flere år.
Varsellampene burde altså ha gått (og tiltak iverksatt) lenge før skredet ble utløst i desember. Aller helst skulle det trolig ikke vært et deponi på stedet i første omgang. GEUS-forskerne konkluderer med at skredet ikke kan betegnes som en «naturbegivenhet av usedvanlig, uunngåelig (og uavvergelig) karakter».
Les mer om det pågående skredet på geoforskning.no: Giftige skredmasser truer tettsted