«Det som synes klart er at det kan være en potensiell stor verdi for samfunnet hvis en åpner områder og det påvises og utvinnes betydelige ressurser av verdifulle mineraler.»
Så enkelt kan det sies.
Det er vel ingen i det geofaglige miljøet som tror at havbunnsmineraler skal bli «den nye oljen», men det er mange som har tro på at det innenfor norske havområder kan ligge betydelige ressurser med både sulfidavsetninger og skorper, samt at de kan være lønnsomme å utvinne, gitt de riktige økonomiske betingelsene.
Samtidig er det ingen tvil om at det er kunnskap og teknologi fra olje- og gassvirksomheten som er nødvendig for å finne og utvinne disse ressursene. Uten denne vil ikke Norge vært så langt fremme som vi er i dag.
Dette er også bakgrunnen for at alle selskapene som har flagget interesse for å være med på dette mulige «eventyret» med utvinning av mineraler på havbunnen alle kommer fra olje- og gassvirksomheten. To oljeselskaper har så langt flagget interesse (Aker BP og Equinor), mens tre andre «start-ups» ligger klar i løypa (Adepth Minerals, Green Minerals og Loke).
På konferansen Deep Sea Minerals i Bergen presenterte statssekretær Andreas Bjelland Eriksen (Ap) i Olje- og energidepartementet i dag den etterlengtede konsekvensutredningen (KU) for undersøkelse og utvinning av havbunnsmineraler på norsk sokkel.
KU’en ble tidligere i dag lagt ut på departementets nettsider.
Hensikten ved denne er å diskutere om «det vil kunne være mulig å drive forsvarlig mineralvirksomhet samtidig som havmiljøet og hensynet til andre brukere av havet ivaretas».
Med den nylig økende interesse for at det norske samfunnet enda en gang til fulle skal kunne ta fordel av geologiske ressurser, heter det i utredningen at det er «potensial for grunnrente». Dette begrunnes med at det er «en svært begrenset økonomisk nedside da letekostnadene er begrenset».
Departementet har satt tre måneders høringsfrist.