– Den øremerkede bevilgningen på 10 millioner kroner ekstra til kartlegging gir oss i NGU mulighet til å trappe opp tempoet på norsk mineralkartlegging. Dette er jeg selvsagt svært glad for, uttaler May Britt Myhr, administrerende direktør ved Norges geologiske undersøkelse (NGU).
Nyheten ble presentert 6. oktober i forbindelse med at regjeringen la frem sitt forslag til neste års statsbudsjett.
– Styrket mineralkartlegging gir et viktig og nødvendig beslutningsgrunnlag for både mineralnæringen og offentlig forvaltning. Derfor er denne økte potten en god nyhet også for andre aktører enn NGU, poengterer Myhr.
Også Norsk Bergindustri er fornøyd med tildelingen av ekstra midler til kartlegging.
Næringsminister Jan Christian Vestre (Ap) uttaler i en pressemelding at bakgrunnen for de ekstra midlene til kartlegging er at tilgangen på kritiske råvarer er nødvendig for det grønne skiftet, og at forsyningssituasjonen for disse mineralene og metallene er utfordrende.
– Derfor er det viktig å øke norsk produksjon av råvarer, både for å sikre tilgang for norsk industri, og for å styrke Norges posisjon i internasjonale strategiske industrisamarbeid. I denne sammenheng trengs det mer kartlegging av ressurser her hjemme, sier Vestre.
Det grønne skiftet og elektrifiseringen av samfunnet vil øke etterspørselen etter en rekke mineraler og metaller betydelig. Eksempelvis har Det internasjonale energibyrået (IEA) påpekt at en elbil krever mer enn 200 kg metaller og mineraler, sammenliknet med drøyt 30 kg for en konvensjonell fossildrevet bil.
Metallbehovet for grønn energiproduksjon viser det samme. Vind- og solkraft krever langt flere kg metaller og mineraler per produksjonskapasitet (MW) enn fossil energiproduksjon.
Næringsministeren har tidligere uttalt at mineraler og bergindustri er et stort satsingsområde for regjeringen. De kommer til å legge frem en ny mineralstrategi før jul. Regjeringens ambisjon er at bergindustrien i Norge skal bli den mest bærekraftige i verden.
Vestre har samtidig lovet at de skal legge til rette for konkurransekraft, blant annet ved at regulatoriske flaskehalser skal fjernes og kortere behandlingstid og mer fortgang på store prosjekter.