DNO meldte fredag at de har inngått en avtale om å kjøpe Sval Energi fra HitecVision.
Kjøpet bidrar til å øke DNOs produksjon på norsk sokkel betydelig fra ca. 20 000 til 80 000 fat oljeekvivalenter (oe.) per dag. DNOs totale produksjon, inkludert Irak, blir omtrent 140 000 fat oe. per dag.
Kjøpet sikrer DNO eierandeler i 16 produserende felter, inkludert Nova, Martin Linge, Kvitebjørn, Eldfisk, Maria, Symra og Ekofisk.
– Dette er en sjelden mulighet til å anskaffe en portefølje av høykvalitets olje- og gassressurser på norsk kontinentalsokkel og vi har handlet raskt for å sikre oss den, uttaler Bijan Mossavar-Rahmani, styreleder i DNO.
Oppkjøpet av Sval Energi kunne også gitt DNO en 50 prosent eierandel i vindparken Metsâlamminkangas i Finland, men i henhold til pressemeldingen skal ikke denne inngå i transaksjonen. DNO forblir et olje- og gasselskap.
Færre aktører på norsk sokkel
Transaksjonen føyer seg inn i rekken av en mangeårig konsolideringstrend på norsk sokkel. Ifølge Sokkeldirektoratet var 2013 toppåret med 56 lete- og produksjonsselskaper. Ved årsskiftet 2024/2025 var tallet 25.

Det store mangfoldet av aktører i foregående år kan blant annet tilskrives innføringen av visse tiltak fra myndighetene tidlig på 2000-tallet (leterefusjonsordningen, tildelinger i forhåndsbestemte områder etc.), samt høye oljepriser.
Nedgangen kan blant annet tilskrives økt modenhet av de norske petroleumsprovinsene og at enkelte typer selskaper, som europeiske gass- og kraftselskaper og store internasjonale selskaper, har trukket seg ut.
Et mer konsentrert aktørbilde kan ha en positiv innvirkning med hensyn på kostnadseffektivitet (stordriftsfordeler og optimal bruk av infrastruktur). Samtidig er det grunn til å tro at færre aktører kan svekke mangfoldet av kunnskap og innfallsvinkler, noe som kan hemme innovasjon og fremtidig leteaktivitet og -suksess.