Siden 1996 har Sleipner-feltet vært brukt til CO2-fangst og -lagring. Hvert år blir om lag en million tonn CO2 fra naturgass fanget og lagret.
Dette er det karbonlagringsprosjektet i verden som har pågått lengst.
– I over 20 år har vi hatt førstehåndserfaring med sikker lagring av CO2 i undergrunnen. Vi mener at denne innsikten kan være verdifull for bransjen, forskningsmiljøer og andre som arbeider med å gjøre CO2-lagring til en sentral del av den pågående energiovergangen til en lavkarbonframtid, sier Torbjørn F. Folgerø, chief digital officer og direktør i Equinor.
– Helt siden Equinor delte de første datasettene fra Sleipner har forskere over hele verden brukt dem til å forstå strømningsprosesser, forbedre modeller for mer nøyaktig prediksjon og utvikle metoder for sikker lagring av CO2. Tilgang til datasettene fra Sleipner kan akselerere utviklingen av kunnskap og teknologier som kreves for CO2-lagring, og dermed framskynde realisering av karbonfangst og -lagring, noe FNs klimapanel har slått fast at er helt nødvendig for å begrense global oppvarming, sier Eli Aamot, konserndirektør i SINTEF.
Dataene vil i første omgang bli frigitt via en prototype til en gruppe utvalgte testbrukere i juni 2019. Den digitale plattformen for deling av CO2-lagringsdata skal etter planen bli offentlig tilgjengelig på internett i september 2019.