Close Menu
    Facebook LinkedIn
    Geo365
    Facebook LinkedIn
    BESTILL Login
    • Hjem
    • Anlegg og infrastruktur
    • Aktuelt
    • Bergindustri
    • Dyphavsmineraler
    • Miljø
    • Olje og gass
    • Geofunn
    Geo365
    Du er her:Home » Sterkt tvilende til «ny metode»
    Aktuelt

    Sterkt tvilende til «ny metode»

    Av Terje Solbakkfebruar 27, 2020
    Del denne artikkelen Facebook Twitter LinkedIn Email
    Fagfolkene ved NGI er overrasket over Digital Geologis påstand om at selskapet har utviklet en ny metode for påvisning av kvikkleiresoner. NGI trekker også i tvil at georadar kan «se gjennom» tykke lag med marine avsetninger.
    Stjørdal, Norway

    Jean-Sébastien L'Heureux er avdelingsleder for geoteknikk og naturfare ved NGI. Foto: Terje Solbakk

    Facebook Twitter LinkedIn Email

    Reportasjen Lanserer ny hypotese om kvikkleireskred med Erling I. H. Siggerud og Lars Edvard Rygg Kjellesvik i selskapet Digital Geologi AS (DG), vedrørende ny kunnskap om detektering av kvikkleire med georadar (GPR), har ikke gått upåaktet hen hos geofysikere og geoteknikere som jobber med disse problemstillingene hos NGI.

    Avdelingsleder for geoteknikk og naturfare ved Norges Geotekniske Institutt (NGI), Jean-Sébastien L’Heureux liker imidlertid at noen tenker nytt.

    – Det er absolutt spennende med nye tanker og ideer rundt bruk av geofysiske metoder, spesielt innen kvikkleirekartlegging, sier han til GEO.

    – Store arealer tas i bruk der hvor kvikkleire er til stede i undergrunnen, spesielt i forbindelse med nye veg- og jernbanestrekninger. Derfor har NGI jobbet mye de siste 30 årene med å introdusere geofysikk i undersøkelser av grunnen, ikke minst for å forstå kvikkleireproblematikken, men også for å kartlegge forekomst av kvikkleire, supplere kunnskap fra enkle grunnboringer og sørge for at vi bygger og ferdes på trygg grunn, fortsetter han.

    L’Heureux påpeker at dette også gjelder andre aktører i anleggsbransjen, også innen forskning.

    – I tillegg tar vi i bruk andre metoder, slik som luftbårne elektromagnetiske metoder (AEM), elektrisk resistivitetstomografi (ERT), samt måling av seismiske skjærbølger i større samfunnsprosjekter. Hensikten er å påvise og karakterisere kvikkleire. Dette har NGI og samarbeidspartnere dokumentert og kommunisert i mange fagtidsskrifter, også i Teknisk Ukeblad (2.okt. 2019) og i GEO (GEO 07/2010: «Finner kvikkleire på billigste måte»), sier L’Heureux.

    Norges vassdrags og energidirektorat (NVE) har utarbeidet en egen veileder til å vurdere kvikkleirefare. En revisjon av denne er nå på høring, og flere i bransjen har kommet med innspill. Gjennom mange år med forskning og utvikling har NGI og andre vurdert en rekke geofysiske metoder for påvisning av kvikkleire. Konklusjonen er at georadar står frem som den minst egnede metoden.

    – NGI er overrasket over DGs funn, ifølge L’Heureux, fordi at for å få et godt resultat med georadar er en avhengig av de elektriske egenskapene i grunnen, og veldig elektrisk ledende materialer, som leire, har sterk dempning på georadar-signalet og begrenser penetreringsdybden, ned mot 1 – 3 meter ned i sedimentene. Georadaren vil altså ikke kunne se gjennom tykke lag med marine avsetninger, hvor kvikkleire som regel oppstår, og langt mindre dybden til fjell i områder med tykke marine avsetninger.

    – Dersom DG nå har funnet en metode for å overkomme dette problemet, så er det viktig at bransjen samarbeider og diskuterer resultatene. Men her ligger ett av problemene, vi har så langt ikke sett verken utolkede resultater eller nok dokumentasjon om metoden som er brukt. Det er derfor vanskelig for fagmiljøet å ta stilling til hva DG faktisk har oppnådd med sine metoder, sier L’Heureux.

    NGI reagerer også på påstandene om at DG nå tar med seg offshorekunnskap inn på land, som om det skulle være noe nytt. NGI og andre rådgivende selskaper som jobber med geofarer har samarbeidet med oljebransjen i mange år og har egne avdelinger som jobber spesielt mot offshore.

    – Mye av kunnskapen som brukes for geotekniske undersøkelser på land i dag kommer fra offshorebransjen. At 3D-modellering er noe nytt i kvikkleirekartlegging er heller ikke riktig. Metoden har blitt brukt over lang tid, og er mer og mer etterspurt, blant annet i forbindelse med digitalisering i bygg og anleggsbransjen, avslutter Jean-Sébastien L’Heureux.

    RELATERTE SAKER

    Seismiske data avslører krigshandlinger

    mai 7, 2025

    Gullprisen til himmels

    april 23, 2025

    Norsk bergmekanikk – året som kommer

    mars 28, 2025
    KOMMENTER DENNE SAKEN

    Comments are closed.

    NYHETSBREV
    Abonner på vårt nyhetsbrev
    geo365.no: ledende leverandør av nyheter og kunnskap som vedrører geofaget og geofaglige problemstillinger relatert til norsk samfunnsliv og næringsliv.
    KONFERANSER

    Tre uker gjenstår
    May 09, 2025

    Tre uker gjenstår

    En underkommunisert faktor for CCS
    May 07, 2025

    En underkommunisert faktor for CCS

    Hva kan geologene lære av klimaendringene?
    May 06, 2025

    Hva kan geologene lære av klimaendringene?

    Oppnådde gjev status
    May 05, 2025

    Oppnådde gjev status

    Gull: Bleka gullgruve
    May 02, 2025

    Gull: Bleka gullgruve

    OLJEPRIS
    BCOUSD quotes by TradingView
    GULLPRIS
    GOLD quotes by TradingView
    KOBBERPRIS
    HG1! price by TradingView
    GeoPublishing AS

    GeoPublishing AS
    Trollkleiva 23
    N-1389 Heggedal

    Publisher & General Manager

    Ingvild Ryggen Carstens
    ingvild@geopublishing.no
    cell: +47 974 69 090

    Editor in Chief

    Ronny Setså
    ronny@geopublishing.no
    +47 901 08 659

    Media Guide

    Download Media Guide

    ABONNEMENT
    © 2025 GeoPublishing AS - All rights reserved.

    Trykk Enter for å søke. Trykk Esc for å avbryte.