Close Menu
    Facebook LinkedIn
    Geo365
    Facebook LinkedIn
    BESTILL Login
    • Hjem
    • Anlegg og infrastruktur
    • Aktuelt
    • Bergindustri
    • Dyphavsmineraler
    • Miljø
    • Olje og gass
    • Geofunn
    Geo365
    Du er her:Home » Vil ha debatt om Veslemannen
    Aktuelt

    Vil ha debatt om Veslemannen

    Av Guest Authorseptember 21, 2018
    Del denne artikkelen Facebook Twitter LinkedIn Email
    Etter nok en evakuering er det på tide at fagfolk tør å ta en diskusjon rundt NVEs prognoser og skredvarslinger, mener Harald Norem.
    Veslemannen ligger i bratt terreng med løse blokker. Lite arbeid er utført direkte i felt av hensyn til personsikkerhet. Befaring fra andre steder i terrenget er utført, men er krevende på grunn av skjermet plassering av området. Helikopter har vært benyttet til observasjon og fotografering, og data i form av kart, digitale høydemodeller og bilder har blitt brukt for å få kunnskap om området, skriver NVE.no.

    Veslemannen ligger i bratt terreng med løse blokker. Lite arbeid er utført direkte i felt av hensyn til personsikkerhet. Befaring fra andre steder i terrenget er utført, men er krevende på grunn av skjermet plassering av området. Helikopter har vært benyttet til observasjon og fotografering, og data i form av kart, digitale høydemodeller og bilder har blitt brukt for å få kunnskap om området, skriver NVE.no.

    Facebook Twitter LinkedIn Email

    Jeg hadde i fjor et innlegg på geo365.no om varslingsrutinene for Veslemannen (26.11.2017: «Mener Veslemannnen er stabil).  Mitt budskap var at jeg savnet en dokumentasjon for de terskelverdiene som legges til grunn for varslingen, og at varslingen sannsynligvis foretas fra målepunkter som er lite viktige for stabiliteten.

    Jeg fikk svar fra seksjonen ved NVE som har ansvar for varslingen (10.12.2017: «Rødt farenivå var nødvendig»). Etter det skrev jeg et tilsvar 11.12.2017: «Måler vi på riktig sted»). Det ble ikke besvart.

    Nå er vi inne i den tredje perioden i år med rødt farenivå, med påfølgende evakueringer (Evakueres for 8. gang).

    Jeg synes det er viktig med en offentlig og faglig debatt om hvilke kriterier vi bruker ved utarbeiding av varslene.

    Denne debatten har dessverre uteblitt.

    Trenger mer tillit

    I mitt siste innlegg til NVE konkluderte jeg med:

    «Jeg vil derfor oppfordre NVE til å arbeide videre med følgende punkter for å oppnå større tillitt hos publikum, og for å skape grunnlag for en åpen faglig debatt om dette temaet:

    • Presentere de interne terskelverdiene dere har utarbeidet for Veslemannen (gjerne for de andre fjellområdene også)
    • Utføre en grundig spenningsanalyse av fjellpartiet og beskrive sannsynlige scenarioer for hvordan dere mener at et brudd i Veslemannen vil utvikle seg.
    • Dokumentere at dere har målinger i de kritiske områdene som kommer fram i en slik analyse
    • Utvikle nye terskelverdier ut fra spenningsanalysen og teorien for bruddutviklingen.»

    En forutsetning for å skape tillitt til varsler om fare, uansett om det gjelder fjellskred, snøskred, flomskred eller ekstremvær, er at vi dokumenterer hvilke kriterier vi bruker ved utarbeiding av varsler om farenivå. Dette er en svakhet ved alle varsler som er inkludert i www.varsom.no, og spesielt med hensyn til «Veslemannen» og de andre instrumenterte fjellsidene.

    Det holder ikke å bare fortelle hvor store bevegelsene er fra dag til dag. Det må også vises til hva dette har av betydning for stabiliteten, og hvor store bevegelsene må være før det blir kritisk.

    Ved de siste to hendelsene er det endelig sagt fra om hvor store bevegelsene er i den nedre delen, som er det kritiske partiet. Tenk hvor mye lettere det hadde vært hvis det hadde vært utarbeidet en god og lettfattelig geologisk analyse som viste hvor en venter at bruddplanet utvikler seg, og hvor store bevegelser (eller hastigheter) som må til før det blir kritisk.

    Når jeg diskuterer med kjente tror de fleste at Veslemannen er en loddrett søyle som er i ferd med å rotere slik at sprekken i toppen blir større og større. Dersom dette hadde vært sannheten hadde det vært mening i å vektlegge målingene i øvre parti. Men det er ikke der det kritiske snittet er.

    Som fagfolk har vi et ansvar for å gi korrekte opplysninger og dokumentere våre analyser.

    Problemet med «døgnhastighet»

    Nå i høst har det kommet inn et nytt faguttrykk som heter «døgnhastighet». I den kritiske perioden 13. september ble det opplyst både på pressekonferanse og fra NVEs hjemmesider at det var registrert døgnhastigheter på opptil 600 mm i det øvre målepunktet og opptil 30 mm i det nedre. Faktum er at de totale bevegelsene dette døgnet var henholdsvis 395 mm og 13 mm. De totale bevegelsene i løpet av siste uke er tilsvarende oppgitt til å være 527 mm og 29 mm, som er mindre enn døgnhastighetene som ble oppgitt under pressekonferansen.

    Uttrykket døgnhastighet er derfor sannsynligvis hastigheten over en kortere periode, og hvis denne verdien ekstrapoleres til 24 timer, så får vi den oppgitte hastigheten. Når jeg operer med nedbør, så oppgir jeg en nedbørsintensitet på f. eks. 2,5 mm/time. Dette er ikke det samme som 60 mm/døgn. Vi må være korrekte i vår informasjon, og ikke falle for fristelsen til å oppgi for dramatiske tall.

     

    Harald Norem

    Harald Norem har tidligere vært ansatt i NGI, skredavdelingen og ved Statens vegvesen. Han har også vært professor ved NTNU ved vegbygging. De siste årene har han utarbeidet lærebøker for Statens vegvesen om snøskred, flomskred, høyfjellsveger og håndtering av overvann.

     

     

    RELATERTE SAKER

    Seismiske data avslører krigshandlinger

    mai 7, 2025

    Gullprisen til himmels

    april 23, 2025

    Norsk bergmekanikk – året som kommer

    mars 28, 2025
    KOMMENTER DENNE SAKEN

    Comments are closed.

    NYHETSBREV
    Abonner på vårt nyhetsbrev
    geo365.no: ledende leverandør av nyheter og kunnskap som vedrører geofaget og geofaglige problemstillinger relatert til norsk samfunnsliv og næringsliv.
    KONFERANSER

    Hefaistos og Psamathe – Kan de gamle greske gudene redde dagens klimatragedie?
    May 12, 2025

    Hefaistos og Psamathe – Kan de gamle greske gudene redde dagens klimatragedie?

    Tre uker gjenstår
    May 09, 2025

    Tre uker gjenstår

    En underkommunisert faktor for CCS
    May 07, 2025

    En underkommunisert faktor for CCS

    Hva kan geologene lære av klimaendringene?
    May 06, 2025

    Hva kan geologene lære av klimaendringene?

    Oppnådde gjev status
    May 05, 2025

    Oppnådde gjev status

    OLJEPRIS
    BCOUSD quotes by TradingView
    GULLPRIS
    GOLD quotes by TradingView
    KOBBERPRIS
    HG1! price by TradingView
    GeoPublishing AS

    GeoPublishing AS
    Trollkleiva 23
    N-1389 Heggedal

    Publisher & General Manager

    Ingvild Ryggen Carstens
    ingvild@geopublishing.no
    cell: +47 974 69 090

    Editor in Chief

    Ronny Setså
    ronny@geopublishing.no
    +47 901 08 659

    Media Guide

    Download Media Guide

    ABONNEMENT
    © 2025 GeoPublishing AS - All rights reserved.

    Trykk Enter for å søke. Trykk Esc for å avbryte.