Serviceselskapenes viktigste misjon er å bidra til en enklere og mer effektiv hverdag for oljeselskapenes geologer og geofysikere. Vel vitende om at det er en stor utfordring å gjøre enorme mengder med seismikk og brønndata – samlet inn gjennom 50 år med leting på norsk sokkel – tilgjengelig for tolkning og analyser, har KADME valgt slagordet «Spend your time picking prospects, not preparing data». Underforstått: Oljeselskapene bør bruke dyrebar tid til å finne olje, ikke sette sammen data.
– Vi tilbyr nå et produkt som gir oljeselskapene rask aksess til data på hele norsk sokkel, enten de arbeider med Nordsjøen, Norskehavet eller Barentshavet, forteller Kjell Arne Bjerkhaug, adm. dir. i KADME med base i Kunnskapsparken i Stavanger
– Kort fortalt har vi laget sømløse datasett med seismikk fra et stort antall frigitte surveys, både 2D- og 3D, over hele norsk sokkel. Men det stopper ikke der. For å kunne tilby et produkt som geologene kan utnytte til fulle, har vi inkorporert mengder med frigitte brønndata som er lagt inn i en strukturell tolkning av de seismiske dataene.
Tre selskaper – KADME, CAMA GeoScience and SXICOM har gått sammen om produktet som de kaller SUPERGRID.
– Bakgrunnen for initiativet er at få geologer jobber regionalt, de fleste er opptatt med lisensarbeid, og for dem er det nødvendig å gjøre terskelen lav når større områder skal evalueres. Vi tror derfor at vi dekker et behov.
– Sagt på en annen måte, for å kunne få til et troverdig prospeketingsarbeid trengs en god forståelse av det regionale rammeverket. Det er dette rammeverket vi vil tilby industrien gjennom SUPERGRID, sier Bjerkhaug
I prosjektet vil brukerne også ha full oversikt over hvor dataene er.
– Vi har parallelt kjørt et GIS-prosjekt som forteller brukerne de nøyaktige posisjonene på alle dataene. Tolkerne kan derfor følge med underveis og se hvor man befinner seg i forhold til brønner, strukturelementer og annen nøkkelinformasjon for å lette arbeidet, sier Kjell Arne Bjerkhaug.
Sømløse data
SXICOM har stått for arbeidet med å sette sammen et enhetlig datasett med utgangspunkt i frigitte data. Der inngår oljeselskapenes egne lisensprogrammer, som frigis etter 2 år, samt seismikkselskapenes multiklientprogrammer, som frigis etter 10 år.
– Vi har et produkt der overgangen mellom forskjellige seismiske surveys er vanskelig å se, enten det er 2D eller 3D, og det er dette som er hele poenget. Vårt hovedbidrag har vært å sy sammen dataene på en slik måte at alle «misties» forsvinner, sier Leif Ketil Thorsen, CEO i SXICOM.
Thorsen legger vekt på at dataene er standardisert, og basert på lang erfaring har de vært i stand til å rette opp alle feil – feil som gir totalt ubrukelige data. Dermed kan de lastes direkte inn i en applikasjon.
– Vi har også lagt vekt på at isolerte 3D-surveyer («stranded 3D») knyttes til de resterende dataene gjennom bruk av 2D-linjer. Og hvis kunden ønsker det, kan vi legge inn deres egne data slik at de matcher med vår kube.
Han framhever betydningen av at hver enkelt proprietær 3D-survey er designet med basis i lokale, geologiske kriterier, til forskjell fra store regionale programmer som kun skyter i én retning.
Thorsen påpeker også at det inngår veldig mye 2D-data, noe han mener skiller SUPERGRID-produktet fra andres. I Norskehavet er antallet 2D datasett for eksempel like stort som antallet 3D datasett, 95 3D- og 96 2D-datasett, mens det i Barentshavet-prosjektet inngår 36 3D- og 62 2D-datasett.
– I tillegg har vi utarbeidet detaljerte hastighetsmodeller ved bruk av check-shots. Hensikten er å kunne levere dybdekonvertert seismikk, sier Leif Ketil Thorsen.
En ide på kjøpet
Verdien av seismikken øker ved bruk av brønner. Derfor har et betydelig antall blitt analysert i detalj med hensyn på petrofysiske egenskaper: anslagvis 120 i Barentshavet, mer enn 160 brønner i Norskehavet og «nesten alle» wildcats i Nordsjøen. Den jobben er det CAMA GeoScience som står bak.
– Vi har gjort et mer detaljert arbeid enn de aller fleste, herunder korrelasjon av mudlogger og mudgas mot elektriske logger, og det vi kan tilby er CPI-logger med stor nøyaktighet, sier petrofysiker Carl Fredrik Gyllenhammar.
For riktig kalibrering i Barentshavet inngår også elektronmikroskopianalyser (QEMSCAN®) av 1000 kjerneprøver fra 11 brønner som dekker hele lagrekken fra karbon til kritt. Hensikten er å kvantifisere mineralogi, porøsitet og tekstur, foruten kalibrering av loggverdier mot leirinnhold, gammaverdier, tetthet og porøsitet.
– Dette er det bare SUPERGRID som kan tilby, sier Gyllenhammar.
Alt i alt kan oljeselskapene gjennom dette produktet få tilgang til en full logg-suite, hvis vi forstår mannen rett.
– Studiet omfatter også NPD-topper som er benyttet under tolkningen av de seismiske dataene. Vi leverer alle de viktige elementene i stratigrafien fra havbunn til basement.
Gyllenhammar skryter også av salinitetskartene (Rw) som teamet hans har utarbeidet med basis i borehullsdata. Utgangspunktet hans er en mer enn ti år gammel vitenskapelig artikkel som dokumenterer formasjonsvann med lav salinitet i en rekke funn som Fram, Ormen Lange, Edda og Veslefrikk. I tillegg har teamet funnet det samme i Alve, Agat og Johan Sverdrup.
– I SUPERGRID har vi fokusert på å generere en datapakke som er så god at det skal være mulig å tolke basement i detalj og regne ut saliniteten i permeable lag ved bruk at petrofysisk modellering, og studiet viser en god korrelasjon mellom dyp til basement og salinitet, sier Gyllenhammar.
– Vi drister oss derfor til å postulere at det finnes en kraftig ferskvannskilde på hele norsk sokkel, samt vest av Shetland, og at denne kilden sannsynligvis er gammelt grunnvann i basement. Det er viktig å merke seg at vann med lav salinitet assosieres med permeable reservoarer som er i direkte kontakt med basement.
– På slike steder vil det være mulig å finne hydrokarboner i basement, mener Gyllenhammar.
Geologene mener således at det er store muligheter for mange nye og store funn i basement flere steder på norsk sokkel, og trekker fram Halifaxfunnet vest for Shetland som testet 20 000 fat olje per dag fra et lite intervall i en kolonne som er nesten 700 meter høy.
– Denne geologiske provinsen har mange likheter med Norskehavet, påpeker Carl Fredrik Gyllenhammar.
KADME har dekket bordet. Det er bare å forsyne seg.