Close Menu
    Facebook LinkedIn
    Geo365
    Facebook LinkedIn
    BESTILL Login
    • Hjem
    • Anlegg og infrastruktur
    • Aktuelt
    • Bergindustri
    • Dyphavsmineraler
    • Miljø
    • Olje og gass
    • Geofunn
    Geo365
    Du er her:Home » Innleder raust
    Dyphavsmineraler

    Innleder raust

    Av Ronny Setsåjuli 2, 2024
    Del denne artikkelen Facebook Twitter LinkedIn Email
    Energidepartementet foreslår hele 386 blokker, eller 38 prosent av det åpnede området i Norske- og Grønlandshavet, til utlysning vedrørende dyphavsmineraler. Forslaget er basert på innspill fra industrien.

    De foreslåtte blokkene (mørkeblå felter) utgjør ca. 38 prosent av området som er åpnet for mineralvirksomhet (lys lilla). Kilde: Sokkeldirektoratet

    Facebook Twitter LinkedIn Email

    Det er 59 år siden Norge lyste ut den første konsesjonsrunden (for olje og gass) for norsk sokkel i 1965. Den gangen var tilbudet 278 blokker sør for 62. breddegrad, hvorav det ble søkt på 81 og tildelt 78 av disse. Det første drivverdige funnet (Ekofisk) ble gjort fire og et halvt år senere.

    Nå står en ny, første konsesjonsrunde for norsk sokkel på trappene. Denne gangen er det mineralressurser det handler om. Og igjen har norske myndigheter (Energidepartementet) valgt en strategi som baserer seg på å innledningsvis lyse ut svært mange blokker.

    Tidligere i år inviterte Sokkeldirektoratet aktører til å nominere blokker i Norske- og Grønlandhavet i forbindelse med den første lisensrunden for dyphavsmineraler.

    Gjennom nominasjonene har leteselskapene gitt sine innspill til hvilke områder de er mest interessert i og anser som mest prospektive.

    Sent i juni meldte Energidepartementet at de basert på innspillene har sendt sitt forlag til utlysning av første konsesjonsrunde for havbunnsmineraler på offentlig høring.

    Forslaget inkluderer hele 386 blokker. Det er altså en betydelig del av det åpnede området (om lag 38 prosent) som departementet ønsker å tilby. Det gjenstår imidlertid å se hvilke blokker som lyses ut for mineralvirksomhet i kjølvannet av den offentlige høringen.

    At vi ville få et forslag om storstilt utlysning av blokker i forbindelse med den første konsesjonsrunden, er også noe Energidepartementet har kommunisert tidligere. Under konferansen Deep Sea Minerals 2023 i Bergen i desember i fjor, bekreftet ekspedisjonssjef Lars Erik Aamot at det er departementets strategi å åpne store områder og deretter gjennomføre en stegvis prosess for å sikre at de mest prospektive delene blir utforsket.

    Prosessen fra åpning til eventuell utvinning. Energidepartementets forslag til utlyste blokker går nå ut på offentlig høring. Denne prosessen ble skissert i stortingsmeldingen fra juni 2023. Den eneste endringen i denne prosessen er at Stortinget, og ikke bare departementet, skal godkjenne de første utvinningsplanene. Kilde: Energidepartementet

    Sokkeldirektoratet inndeler blokkene i fem områder: Mohnsryggen Nord og Sør, Grønlandshavet, Lofotenbassenget og Vøringutstikkeren. Det er de to førstnevnte områdene som dekker spredningsryggen der det har blitt påvist flere aktive og utdødde hydrotermiske kilder. Det er ved disse vi finner sulfidforekomstene.

    De øvrige områdene vil primært være prospektive med hensyn på polymetalliske skorper. Vi legger for øvrig merke til at Knipovichryggen, som er forlengelsen av midthavsryggen mot nord, knapt inngår i Energidepartementets forslag. Årsakene kan blant annet være lavere prospektivitet sett med industriens øyne, eller en geografisk plassering som er mindre egnet for eventuell fremtidig utvinning (lengre fraktrute til fastlandet/nærmeste prosessanlegg).

    Kartet viser blokkene i de fem områdene som er foreslått utlyst og påviste sulfid- og skorpeforekomster. Kilde: Sokkeldirektoratet

    Norge er blant de første landene i verden som formelt og offentlig har åpnet for havbunnsmineralvirksomhet. Det pågår kommersiell letevirksomhet rundt Cook-øyene og i Clarion-Clipperton Zone i Stillehavet. Andre land som India og Japan, driver leteaktiviteter i statlig regi.

    Sokkeldirektoratet har anslått at det finnes store mineralforekomster i norske farvann. Norges geologiske undersøkelse er imidlertid noe mer konservative i sine estimater.

    Regjeringen har vært tydelig på at den ønsker et styrket kunnskapsgrunnlag, og at dette skal skaffes til veie gjennom en stegvis prosess og ved å involvere industrien som kan bidra med mye data når de får lov til å starte en leteprosess. Parallelt med privat letevirksomhet skal kunnskapsinnhenting, forskning og utvikling også fortsette i statlig regi.

    Til tross for at den kommende konsesjonsrunden tar sikte på å dele ut utvinningstillatelser til leteselskapene, vil ikke selskapene kunne starte utvinning før de har fått godkjent en plan for utvinning. Den må godkjennes både av Energidepartementet og av Stortinget.

    Energidepartementet ber om innspill til forslaget innen 26. september 2024. Deretter må de bruke tiden godt. Departementet har nemlig listet opp hele 154 høringsinstanser som inkluderer leteselskaper, akademiske miljøer, forvaltningsorganer, departementer, kommuner og miljøvernorganisasjoner. Den gjeldende planen er at tildeling av tillatelser kan skje i første halvår 2025.

    RELATERTE SAKER

    Lokes stillehavslisenser på auksjon

    mai 6, 2025

    A blueprint for Norwegian sulfide exploration

    mai 2, 2025

    Om gull og sølv på havbunnen

    april 29, 2025
    KOMMENTER DENNE SAKEN

    Comments are closed.

    NYHETSBREV
    Abonner på vårt nyhetsbrev
    geo365.no: ledende leverandør av nyheter og kunnskap som vedrører geofaget og geofaglige problemstillinger relatert til norsk samfunnsliv og næringsliv.
    KONFERANSER

    Tre uker gjenstår
    May 09, 2025

    Tre uker gjenstår

    En underkommunisert faktor for CCS
    May 07, 2025

    En underkommunisert faktor for CCS

    Hva kan geologene lære av klimaendringene?
    May 06, 2025

    Hva kan geologene lære av klimaendringene?

    Oppnådde gjev status
    May 05, 2025

    Oppnådde gjev status

    Gull: Bleka gullgruve
    May 02, 2025

    Gull: Bleka gullgruve

    OLJEPRIS
    BCOUSD quotes by TradingView
    GULLPRIS
    GOLD quotes by TradingView
    KOBBERPRIS
    HG1! price by TradingView
    GeoPublishing AS

    GeoPublishing AS
    Trollkleiva 23
    N-1389 Heggedal

    Publisher & General Manager

    Ingvild Ryggen Carstens
    ingvild@geopublishing.no
    cell: +47 974 69 090

    Editor in Chief

    Ronny Setså
    ronny@geopublishing.no
    +47 901 08 659

    Media Guide

    Download Media Guide

    ABONNEMENT
    © 2025 GeoPublishing AS - All rights reserved.

    Trykk Enter for å søke. Trykk Esc for å avbryte.