Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) overvåker ustabile fjellpartier med moderat og høy risiko. De sistnevnte, totalt ti, er satt under døgnkontinuerlig overvåkning.
Nå har direktoratet valgt å sette i gang overvåkning av Skarfjellet i Innerdalen nær Sunndalsøra i Møre og Romsdal, etter at fjellpartiet i løpet av én time på mandag bevegde seg 15 mm.
– Det er veldig mye på kort tid, sier beredskapskoordinator i Sunndal, Erik Forbregd Henriksen, til nrk.no.
Illustrasjonen øverst i saken fra satellittjenesten InSAR Norge bekrefter at det ustabile fjellpartiet er i bevegelse, med en gjennomsnittlig innsynkning på ca. 30 mm per år (basert på et gjennomsnitt av 970 målepunkter, se figuren under).
I en pressemelding tirsdag formiddag skriver NVE at foreløpige målinger med radar viser bevegelser på ca. 1 cm per time. Direktoratet ønsker å la radaren samle inn en lengre måleserie fra fjellpartiet i de kommende ukene.
Det ustabile fjellpartiet måler ca. fem millioner kubikkmeter, og skulle hele partiet rase ut, kan det bli et av de største skredene i Norge. NVE vil ikke si noe om når et eventuelt skred kan finne sted.
Sunndal kommune og NVE fraråder ferdsel innenfor risikoområdet, som strekker seg fra det ustabile fjellpartiet og ned i dalen. Direktoratet mener imidlertid at et eventuelt skred ikke vil ramme bebyggelse.
I Møre og Romsdal overvåker NVE også fjellpartier som Åknes, Hegguraksla og Mannen kontinuerlig, i tillegg til flere under periodisk oppfølging.
Teknologien InSAR (interferometrisk syntetisk-apertur radar) går ut på at satellitter tar et bilde av samme område på bakken over tid. Eventuelle endringer i bildene avslører bevegelser.
InSAR Norge tilbyr alle gratis informasjon om bevegelser i jordoverflata. Bevegelsene registreres ved satellittmålinger av flere milliarder av punkter over hele vårt langstrakte land. Karttjenesten oppdateres én gang i året, mens grunnlagsdataene kommer inn hver 6. dag.
