Nidaros Domkirkes Restaureringsarbeider (NDR) har vært uten eget steinbrudd i mange år, men nylig tok de ut de første blokkene med kleberstein fra Grunnes-bruddet, i Målselv i Troms og Finnmark. Klebersteinen fra bruddet er grundig testet i samarbeid med NGU, og skal stå seg bra i det trønderske klimaet. NDR har fått konsesjon til å drive bruddet i lang tid fremover.
Klebersteinen fra Grunnes-bruddet er ikke helt ukjent for NDR. For om lag 60 år siden ble stein fra samme område brukt i restaureringsarbeid på Nidarosdomen, og forvitringen siden da har vært minimal.
– Det må tas ut stein to-tre sesonger før vi kommer inn på den ypperste kvaliteten, men allerede i høst kommer de første blokkene til bygghytta, skriver NDR.
I bygghytta jobber steinhuggere, murere, blyglassarbeidere, tømrere, smeder og gipsmakere sammen for å ta vare på Nidarosdomen og Erkebispegården. Dette er den eldste bygghytta i Norden, og ble opprettet i 1869 for å gjenoppbygge Nidaros domkirke (på folkemunne kalt Nidarosdomen), som delvis lå i ruiner etter flere branner i middelalderen.
Les på GEO365: 70 typer stein
Kompetansesenter for verneverdige bygninger
I mange år har det vært jaktet på kleberstein til restaureringsarbeidene på Nidarosdomen. Allerede i 2016 varslet NDR om snart tomme lagre. Den gang hadde var det bare nok stein igjen til ett års forbruk. I et samarbeidsprosjekt mellom NDR og NGU ble klebersteinforekomsten ved Dalhaugen i Mosjøen kartlagt og kjerneboret.
– Konklusjonen ble at den til dels var egnet til NDR sine formål. Dalhaugen-kleberen er forholdsvis hard og den egner seg bedre i blokkform, enn til detaljert og presis hugging av figurer og ornamenter, sier Kari Aslaksen Aasly, seksjonsleder hos NGU. Aasly deltok i arbeidet den gangen, og forteller at NDR trenger ulike klebersteinvarianter for å dekke behovet.
– Steinen fra Dalhaugen var av god kvalitet, men veldig hard. Dette problematiserer bearbeidingen av steinen. Det var også utfordringer med å ta ut stein fra dette bruddet, da det var en del historiske spor som måtte hensyntas, sier Rune Langås, avdelingsdirektør Nasjonalt Kompetansesenter for verneverdige bygninger i stein (NKS). Langås forteller at fra 2017 og frem til i dag har NDR hentet stein fra «skrottippene» på Grunnes.
NDR trenger har ikke behov for store blokker, og mange av blokkene tidligere driver hadde skrotet har kommet til nytte.
– I et vanlig år trenger vi ikke mer enn 30 – 40 m3 blokk. Forutsetter topp kvalitet. Når kvaliteten er dårligere, går det naturlig nok flere kubikk også, sier Langås.
Bygghytta ved Nidarosdomen er et nasjonalt kompetansesenter for verneverdige bygninger i stein. Kompetansesenteret er en del av denne unike immaterielle kulturarven, noe som manifesterte seg i desember 2020 da bygghytta ved Nidarosdomen fikk plass på UNESCOs liste over gode vernepraksiser, sammen med 17 andre europeiske bygghytter.
– Klebersteinen fra Målselv kan derfor også bli en viktig ressurs for andre bygninger en bare Nidarosdomen i årene fremover, avslutter Rune Langås.