Close Menu
    Facebook LinkedIn
    Geo365
    Facebook LinkedIn
    BESTILL Login
    • Hjem
    • Anlegg og infrastruktur
    • Aktuelt
    • Bergindustri
    • Dyphavsmineraler
    • Miljø
    • Olje og gass
    • Geofunn
    Geo365
    Du er her:Home » Kunnskap for et bedre samfunn
    Miljø

    Kunnskap for et bedre samfunn

    Av Halfdan Carstensfebruar 7, 2019
    Del denne artikkelen Facebook Twitter LinkedIn Email
    Kunnskap er ofte mangelvare i den offentlig debatten. Det påstår Hans Rosling i boka Factfullness.
    Danmark har allerede flere parker for havvind. Foto: Halfdan Carstens

    Danmark har allerede flere parker for havvind. Foto: Halfdan Carstens

    Facebook Twitter LinkedIn Email

    «In order for this planet to have financial stability, peace and protected natural resources, there’s one thing we can’t do without, and that’s international collaboration, based on shared and fact-based understanding of the world. The current lack of knowledge is therefore the most concerning problem of all.»

    Hans Rosling, Factfullness 2018.

    Det er fristende å lage en egen versjon av dette utsagnet – myntet på norske forhold:

    «Hvis vi nordmenn skal utnytte våre naturlige, mineralske ressurser – olje, gass, metaller, mineraler og bergarter – til beste for både oss selv og hele menneskeheten, trenger vi faktabasert kunnskap om hvor vi finner disse ressursene, hva de kan brukes til, og hvor store volumer som trengs for å gjennomføre det grønne skiftet. Manglende kunnskap hos folk flest og politikere burde være kilde til bekymring.»

    Et par eksempler:

    Framtidig oljeproduksjon

    Det er sterke krefter i sving i det norske samfunnet for at vi skal slutte å lete etter olje, i den (misforståtte) hensikt å redusere de norske bidragene til verdens CO2-utslipp.

    Grafen viser med all tydelighet, basert på Oljedirektoratets ressursanslag for norsk sokkel, at oljeproduksjonen kommer til å bli lavere i tiden framover, uansett hvor mye vi leter. Det er altså ikke nødvendig med politiske vedtak for å oppnå den ønskede effekten med lavere produksjon.

    Illustrasjon: Wittemann E&P Consulting

    Metaller for et grønt skifte

    Vindmøller trenger knust stein for fundamentering, kalkstein til sement, pukk eller sand til betong, jern til selve vindmøllene, kull for å lage stål, molybden som legering i stål, sink til galvanisering, kobolt, aluminium og/eller fiberglass (kvarts) til rotorbladene, sjeldne jordartsmetaller (REE) til magneter og batterier, kobber til strømledninger, og mye mer.

    Av disse produserer Norge kun sand, pukk, kalkstein og jern. For de andre metallene er det nødvendig med import for å lage vindmøller. (Hvis Nussir lykkes med sitt prosjekt i Kvalsund kommune i Finnmark, til tross for betydelig motstand, kan Norge bli en kobberprodusent igjen.) Alternativet er selvfølgelig å importere vindmøllene, ferdig snekret, hvilket betyr total avhengighet av utenlandsk produksjon av kritiske metaller.

    Vi er altså fullstendig avhengig av utenlandske produsenter for å kunne bruke vindmøller.

    RELATERTE SAKER

    Hydrogen: Ikke gitt at grønt er best for miljøet

    april 22, 2025

    Vi kom (også) fra Doggerland

    oktober 18, 2024

    Klima gjennom 485 millioner år

    oktober 4, 2024
    Vis 1 kommentar(er)

    1 kommentar

    1. Dag A. Karlsen on februar 8, 2019 18:32

      Vi lever dessverre i en tid hvor «kunnskap gjelder for lite» , og velstanden fra norsk oljeformue har gjort folket «late, kunnskapsløse og dorske». Forfatteren Jens Bjørneboe advarte mot dette.

      Det er i dag en Syssifossjobb å argumentere offentlig med faktabasert kunnskap eller prosessforståelse – alt dreier seg i dag om overflatiske følerier. Den som tar til motmæle befinner seg fort i en Uriaspost der motstanderne «tar mannen» snarere enn saken.

      Kritisk journalistikk er mangelvare. Ingen oppegående journalist har systematisk gått gjennom dommedags-besvergelse til Al Gore, for 20 år siden – om tilstandene i dag. Hvorfor? I dag postuleres det at man har kun 12år på å redde verden. Al Gore sa det samme for 20 år siden. Dommedagsprofetier går aldri av moten.

      I ønsket om Utopia og 0-visjoner forsvinner fokus på de mer nærliggende problemer som at 110 000 mennesker døde av meslinger i 2018 (noe ingen trodde var mulig for få år siden), tilbakekomst av tuberkulose, utarming av jorsmonn, monokulturer, bortfall av insekter og bio- mangfold, mangel på vann, avskoging, kvikksølvforurensing fra småskala gullutvinning, stadig økende bruk av sprøytemidler, og verdens stadig økende behov for energi i en verden som vil ha c 11 milliarder mennesker om 70år. Fokus er 100% på 400ppm CO2.

      Hvem som vinner på dette defokuserte miljøsyn er ganske åpenbart. Verdens 5% rikeste dominerer mer og mer velstandsfordelingen i verden. Forskjellen øker. Det er ubegripelig at ikke i hvert fall venstresiden i det politiske landskap ser dette.

      Samtidig virker det som om norske politiske partier ikke lenger har videre fokus næringspolitikk, verdiskapning og industrireisning – alt syntes å dreier seg om behagelig «fordelingspolitikk» – en oppskrift på nedgang.

    NYHETSBREV
    Abonner på vårt nyhetsbrev
    geo365.no: ledende leverandør av nyheter og kunnskap som vedrører geofaget og geofaglige problemstillinger relatert til norsk samfunnsliv og næringsliv.
    KONFERANSER

    Tre uker gjenstår
    May 09, 2025

    Tre uker gjenstår

    En underkommunisert faktor for CCS
    May 07, 2025

    En underkommunisert faktor for CCS

    Hva kan geologene lære av klimaendringene?
    May 06, 2025

    Hva kan geologene lære av klimaendringene?

    Oppnådde gjev status
    May 05, 2025

    Oppnådde gjev status

    Gull: Bleka gullgruve
    May 02, 2025

    Gull: Bleka gullgruve

    OLJEPRIS
    BCOUSD quotes by TradingView
    GULLPRIS
    GOLD quotes by TradingView
    KOBBERPRIS
    HG1! price by TradingView
    GeoPublishing AS

    GeoPublishing AS
    Trollkleiva 23
    N-1389 Heggedal

    Publisher & General Manager

    Ingvild Ryggen Carstens
    ingvild@geopublishing.no
    cell: +47 974 69 090

    Editor in Chief

    Ronny Setså
    ronny@geopublishing.no
    +47 901 08 659

    Media Guide

    Download Media Guide

    ABONNEMENT
    © 2025 GeoPublishing AS - All rights reserved.

    Trykk Enter for å søke. Trykk Esc for å avbryte.