I Sokkeldirektoratets Ressursrapport 2024 vies behovet for fortsatt høy leteaktivitet på norsk sokkel mye oppmerksomhet. Bakgrunnen er det forventede produksjonsfallet som vil starte etter at toppen nås i 2025, og direktoratets mandat om å sikre størst mulig verdiskapning for samfunnet fra norsk sokkel.
Sokkeldirektoratet minner gladelig selskapene om lønnsomheten av å drive leting: Én krone investert i leting har gitt tre kroner tilbake, og letevirksomheten har vært lønnsom i alle tre havområder.
Størst har lønnsomheten vært i Nordsjøen, der stordriftsfordeler, tilgjengelig infrastruktur og lave enhetskostnader veier positivt.
Analysen er basert på letevirksomheten de siste 20 årene (2004 – 2023).
Totalt investerte selskapene ca. 660 milliarder kroner i leting i perioden, som resulterte i en ressurstilvekst på knapt 10 milliarder fat oljeekvivalenter fordelt på 190 funn (110 funn som anses som lite sannsynlige for utvinning er ekskludert).
Avkastningen på investeringene i leting har riktignok ikke vært jevn, og lønnsomheten har vært noe lavere de seneste ti og fem årene (henholdsvis 1,3x og 2,0x investert beløp).
Samtidig bemerker Sokkeldirektoratet at effekten av innfasing av nye ressurser til eksisterende felt, som kan føre til lengre levetid og øke verdiene av haleproduksjon, ikke er inkludert i lønnsomhetsanalysene.
NCS Exploration Strategy 2024
Under konferansen NCS Exploration Strategy 2024 i Stavanger i november, vil Nadine Mader-Kayser, underdirektør for teknologi, analyser og sameksistens i Sokkeldirektoratet, presentere leteanalysene som ble lagt frem som en del av Ressursrapport 2024.
Strategy-konferansen er møtestedet der mange av de fremste aktørene på norsk sokkel stiller opp for å dele sine tanker og sine strategier rundt leting. På programmet står også flere analysebyråer som vil bidra med ny innsikt om utfordringene og mulighetene norsk sokkel står overfor.
Stavanger (Scandic Forus)
20-21. november 2024
Vi registrerer at lønnsomheten altså har vært høyere for de siste fem årene sammenliknet med de siste ti årene. Sokkeldirektoratet bemerker at mange av funnene de siste fem årene er gjort nær eksisterende infrastruktur og raskt kan fases inn.
Direktoratet påpeker imidlertid at små nærfeltsfunn ikke vil være nok. Letevirksomheten er også avhengig av større funn, som både er betydelige verdibidrag i seg selv, men som også er viktige for etablering av ny infrastruktur i nye områder som gjør det mulig å bygge ut nye funn.
Figuren under illustrerer betydningen av store funn. De største funnene (mer enn 20 millioner Sm3, eller ca. 126 millioner fat oljeekvivalenter) har bidratt med 58 prosent av nåverdien av funnene, selv om det kun er snakk om 9 funn.