Olje- og energidepartementet lyser ut et område for CO2-lagring for fjerde gang. Denne gangen er det et område i Egersundbassenget i Nordsjøen sørøst for Ymefeltet som gjøres tilgjengelig.
– Dagens utlysning av areal for lagring av CO2 er et nytt bevis på den store industrielle interessen for å lagre CO2 i Norge. Regjeringen ønsker å legge til rette for at slik lagring kan bli en ny kommersiell næring i Norge, uttaler olje- og energiminister Terje Aasland (Ap) i pressemeldingen.
At det finnes industriell interesse for lagring av CO2 på norsk sokkel, kan Equinor, Shell og TotalEnergies skrive under på. De er partnere i Northern Lights-prosjektet som har som mål å starte CO2-lagring i 2024.
De har allerede signert avtaler med flere industrielle aktører om lagring av CO2 mot betaling, noe som tydelig indikerer at en ny forretningsmodell i Nordsjøen er på vei.
Geo365.no: Europeisk CO2 skal lagres i Norge
NCS Exploration Strategy 2022
En egen sesjon er viet karbonhåndtering (CCS) med foredrag av CapeOmega, Horisont Energi og Wintershall Dea.
23. – 24. november 2022
Stavanger (Forus)
– Det viktigste vi kan gjøre er å skape konkurranse om å tilby attraktive lagringslokaliteter. Da må vi tildele areal for videre utforskning av mulige lagringslokaliteter slik denne utlysningen er et nytt skritt i retning av, fortsetter Aasland.
Allerede samme dag som OED lyste ut området, meldte Horisont Energi at de vil søke på arealene sammen med Neptune Energy. De ønsker å bruke området til å utvikle Errai-prosjektet, som har som mål å årlig lagre 4 – 8 millioner tonn CO2 fra norske og europeiske kunder.
Utlysningen skjer i henhold til lagringsforskriften, på bakgrunn av at departementet har fått henvendelser fra kommersielle aktører med ønske om å få tildelt et konkret område i Nordsjøen for lagring av CO2. Det er på denne bakgrunn området nå blir lyst ut.
Ifølge Oljedirektoratets CO2-atlas er det Sandnes- og Bryneformasjonene av mellom-jura alder som er mest aktuelle for CO2-lagring i Egersundbassenget. Disse formasjonene er overlagret av tykke skifre av jura og kritt alder. Enkle kalkulasjoner viser at lagringspotensialet er 0,36 – 1,1 gigatonn (milliarder tonn) CO2.
Norge har lang erfaring med lagring av CO2. Equinor har injisert opptil én million tonn årlig ved Sleipnerfeltet i Nordsjøen siden 1996, og ved Snøhvitfeltet i Barentshavet blir CO2 skilt ut fra naturgassen og reinjisert i reservoaret under havbunnen.
Norges klimagassutslipp var 49,1 millioner tonn CO2-ekvivalenter i 2021.
Søknadsfrist er 3. januar 2023.