– Maskinlæring er spesielt godt egnet for nærfeltleting, hevder Eirik Larsen, gründer og Chief Solutions Officer i det raskt voksende selskapet Earth Science Analytics som har tatt mål av seg til å bygge «neste generasjons arbeidsflyt» ved bruk av ny datateknologi.
Forklaringen er enkel. Enorme mengder fritt tilgjengelige geologiske og geofysiske data i de modne områdene av norsk sokkel, samlet inn gjennom snart 60 år, har ikke blitt godt nok utnyttet fordi geologene – verken enkeltvis eller kollektivt – ikke har stor nok kapasitet til å analysere dem. Det gjelder alle typer data, fra både seismikk og borehull, så vel som utallige bilder, analyser og rapporter.
Mange vil helt sikkert kjenne seg igjen i den beskrivelsen, og det var nettopp dette Larsen grep fatt i da han for noen år siden stod overfor uoverstigelige mengder informasjon til bruk i både prospektevaluering og regionale tolkninger.
– Ved å ta i bruk datamaskinenes evne til å knuse nærmest uendelige mengder med data, åpnes helt nye muligheter til å skaffe innsikt i geologiske problemstillinger som geologene tidligere bare kunne drømme om.
– Maskinene kan på få minutter gjøre det geologer vil trenge flere tiår på. I tillegg kommer at «det er menneskelig å gjøre feil», samt at geologer gjerne er forutinntatte og derfor lett kan konkludere feil.
Nye arbeidsmetoder og mindre organisasjoner har også ført til at det er færre eksperter til å gjøre jobben. Maskinlæring kan kompensere for dette.
– For norsk sokkel betyr det også at selv små selskaper med en begrenset stab raskt kan bygge opp en prospektportefølje.
I stedet for å bruke uker og måneder på hjernetrim, vil maskinene gjøre jobben på noen få minutter, timer eller dager. For geologene vil fordelen være at de – etter at maskinene har gjort grovarbeidet – kan bruke mer tid på analyser, samt ta beslutninger basert på store datasett.
– Kort oppsummert bidrar maskinlæring til å forkorte tiden som går med til sammenstilling av data, øke volumet av data som faktisk blir analysert, bedre evnen til å integrere datatyper og disipliner, og dermed kvaliteten på geologenes tolkninger, sier Eirik Larsen, entusiastisk gründer som bygger nye, teknologiske verktøy til geologer, geofysikere og petrofysikere.
Eirik Larsen er blant foredragsholderne under DIGEX 2022-konferansen som i år arrangeres i Stavanger, samt digitalt, 6. – 7. april.
Denne saken er en del av et lengre intervju med Eirik Larsen skrevet for GEO 2022.