Dette var en innsjø

På ny ligger innsjøen mellom havet og Brusand som en ørken i det som til nå er en av de verste tørkesomrene på Jæren. I landskapet bak går vanningsmaskinene døgnet rundt.

– Jeg har aldri før vannet så mye, så lenge, rapporterer Laurits Stokkeland.

Landets største gulrotdyrker har i fire til fem uker vannet konstant – dag og natt.

– Jeg startet dagen med vanning og slutter kvelden med vanning. Problemet er at dagene er for korte, forklarer Stokkeland.

Vanner 56 fotballbaner

Det er ikke akkurat noen små hagespredere han må flytte rundt på.

Fem maskiner sviver for fullt. Hver sprer 30 til 35 kubikk vann i timen. Kapasiteten er 25 mål til dagen.

Men grønnsaker roper etter vann fra et område på 400 mål, tilsvarende 56 fotballbaner.

– Jeg investerte i vanningsanlegget for vel tre år siden. Heldigvis. Det er det som redder årets avling. For nå er det tørt er. Fryktelig tørt, er beskjeden fra Brusand.

Vannmåler går i null

Stokkeland følger vannmåleren like ivrig som andre i disse tider følger en VM-kamp mellom Brasil og Chile.

Men i vannglasset har det vært lite action i det siste: To dager, hver med seks millimeter nedbør, lørdag kom det 2 millimeter.

– Det er så lite at det tørker bort før det når bakken. Det vi trenger nå er minst fire dager, hver med 20 millimeter regn. Først da blir jorda våt, slår gulrotdyrkeren fast, vel vitende om det nå endelig kan komme et væromslag.

Imens står mange plener brune. Flere har nærmest parkert plenklipperne fordi graset ikke lenger vokser.

Innsjøen forsvant

Og like over veien for gulrotdyrkeren, har Lagunen, innsjøen som dukker opp der knudrete Dalane møter flate Jæren, forsvunnet som dugg for solen.

Det er ikke sjø, men ferskvann. Vannspeilet går opp og ned etter grunnvannet. Med flom får innsjøen også vann fra Fuglestadelva. Vanligvis er sjøen 50-60 centimeter dyp. Nå er alt vannet borte.

– Den tørket inn for over to uker siden. Det er flere år siden sist den gjorde det, men det skjer når det er tørt som i år, forklarer Stokkeland.

Men gulrøttene reddes

Men takket være vanningen skal han igjen høste så mye som 2500 tonn med gulrøtter.

De første tittet opp av jorda for tre uker siden og høstingen fortsetter helt fram til oktober.

I tillegg produserer han løk, stangselleri, rettish, løk, persillerot, rødbeter og mye annet rart, blant annet «french breakfast», en type reddik som kanskje aldri før er dyrket stort her i landet, men som ikke akkurat traff gartnerens egen smak da han tok en smakebit for en uke siden.

– Den var kanskje ikke helt moden. Jeg vet ikke. Jeg har jo aldri smakt den før, sier Laurits Stokkeland, mens kikker opp mot himmelen.

Det er meldt kraftige tordenbyger i innlandet, men de når nok heller ikke denne gang fram til tørre Brusand.

Skrevet av aftenbladet.no

X