– Det planlagte steinbruddet ligger nært store, fremtidige utbyggingsområder mellom Trondheim og Stjørdal, forteller Audun Sletten i ProInvenia på vegne av tiltakshaver Tverås Maskin & Transport AS i Stjørdal (anleggsentreprenør med betydelig virksomhet innen fjelluttak og knusing).
Han legger til at transport av stein til for eksempel Rotvollkrysset er like langt fra Vollan som det er fra Lia Pukkverk, men at traseen fra Vollan er mer effektiv og mindre miljøbelastende enn traseen gjennom urbane områder som Utleira, Risvollan og Nidarvoll.
Det planlagte steinbruddet i Malvik kommune rett utenfor bygrensen til Trondheim skal drives på en åre med ryolitt, og pukken er godt egnet til veiformål, kommunaltekniske formål, erosjonssikring og produksjon av betong. Uttaket ligger kun ti km avstand til store utbyggingsprosjekter i Trondheim øst og vil også kunne gi råstoff til bærelaget i nye E6 fra Trondheim til Stjørdal. Bruddet er et såkalt kraterbrudd som gir skjerming mot omgivelsene. Produksjon vil bli opp mot 500 000 tonn per år den første tiden.
Men selv om det planlagte pukkverket ligger sentralt til for to store kommuner, ligger det likevel i god avstand til spredt boligbebyggelse. Nærmeste boliger ligger i en avstand på en km. Sletten påpeker like fullt at det i planene blir tatt nødvendige hensyn for å minimalisere miljøpåvirkningen.
– Målsettingen er at tiltaket ikke skal medføre mer negative innvirkning på omgivelsene enn strengt tatt nødvendig, fremhever han, og viser til blant annet avskjerming mot innsyn, støvdempende tiltak ved gitte meteorologiske forhold, og minimalisering av støy ved at driften i all hovedsak vil skje i normal arbeidstid.
Det høres også med til historien at steinbruddet stort sett berører hogstfelt med lav bonitet på sur berggrunn, og at planene ikke har utløst konflikt med forvaltningen. Det er også verdt å merke seg at Brenne-bruddet – nordøst for Vollan og godt synlig for sørgående trafikk på E6 – i sin tid ble åpnet for å få ryolitt til E6-utbyggingen på tidlig 90-tallet, og at det senere ble gjenfylt og istandsatt med deponimasser. Steinbrudd er altså ikke noe nytt i denne delen av Malvik.
Men til tross for at det planlagte pukkverket ser ut til å gi store fordeler til kommunen i form av 12-15 arbeidsplasser, kortreist stein til en rekke utbyggingsprosjekter, minimale miljøødeleggelser i et område der det ikke bor folk, samt økte skatteinntekter, har Arbeiderpartiet nå vendt tommelen ned og vil stemme mot reguleringsplanen for Vollan steinbrudd.
«Som topplag på motorveien hele strekningen på E6 Ranheim -Stjørdal skal det totalt legges 1,2 millioner tonn stein av så god kvalitet at veien ikke blir ødelagt i løpet av få år. Denne steinkvaliteten finnes ikke i veilinjen på E6, men ved Vollan. Nå må stein av riktig kvalitet kjøres fra Fossberga og Lauvåsen ved Hell i Stjørdal og fra Lia pukkverk og Vassfjellet i Trondheim»
Geologi og steinbrudd i og rundt Trondheim.
Kommunestyremøte skal vedta saken mandag 28.feb.
– Jeg har hele tiden påpekt at områdene rundt Vollan er landbruksområder hvor man ikke har vært fremmed for litt «fjøslukt», graving og arbeid på søndager. Slik vi opplever det, har bøndene derfor egentlig lite imot råstoffutvinning. De få gjenværende som faktisk driver jordbruk langs Markabygdveien har utrykt seg positivt, sier Sletten.
Problemet for bergindustrien er at Markabygdveien, akkurat som andre landlige områder med mindre enn 40 min kjøreavstand fra byen, blir befolket av folk som utelukkende er opptatt av landets idyll og gjerne vil betrakte utmarka rundt husene sine som rekreasjonsområder, ifølge Sletten.
– Ganske plutselig vil jeg si, fremstår Vollan Gård og Stokkdalen innenfor, som kjempepopulære turområder på nivå med Besseggen. Men Malvik-samfunnet og Norges tredje største by fortjener et steinuttak på østsiden av byen.
«Det mest påfallende er kanskje at området rundt Vollan gård vil miste sin verdi som tur- og rekreasjonsområde.»
Trondheim kommune, gjennom at Lia Pukkverk, Skjøla pukkverk og Vassfjellet Pukkverk, har tilstrekkelig reserver for de neste tiårene. I tillegg er det spilt inn forslag om enda nye steinuttak i Torgård ved Vassfjellet.
– Problemet er at alle disse uttakene er på sørsiden av byen og derfor fører til stor gjennomgangstrafikk for leveringer øst for byen.
Det ser ut til at vi her står overfor nok et eksempel på «ikke i mitt nabolag-problematikk». Og hvis Arbeiderpartiet gjør alvor av å stemme mot reguleringsplanen for nytt steinbrudd og pukkverk i Malvik, er de samtidig ansvarlig for tap av flere nye arbeidsplasser så vel som økte miljøkostnader pga. økt trafikk i Trondheim og omegn.
– Miljø- og trafikkbelastningen som vil gjøre seg gjeldende allerede fra i år, når 800 000 tonn stein til bærelag i ny E6 gjennom Malvik blir langreist i stedet for kortreist, avslutter Audun Sletten.
Denne saken viser at små kommuner ikke nødvendigvis må få anledning til å stå ansvarlig for vedtak om utbygging der tilgang til råstoffer for bruk i viktig infrastruktur står på spill.
Audun Sletten. Foto: Privat