Da politikere, næringsliv og forskningsmiljøer samlet seg under OG21-forum 2023 i Forskningsrådets lokaler 16. november, stod norsk gasseksport høyt på agendaen.
I kjølvannet av Russlands invasjon av Ukraina i fjor, har Norge blitt Europas største leverandør av gass, og vi leverer om lag 25 – 30 prosent av Europas (EU og Storbritannia) etterspørsel.
Olje- og energiminister Terje Aasland fremholdt at norsk sokkel skal fortsette å levere både olje og gass i mange år fremover, og at ingen «Energy Outlooks» gjør rede for en energimiks i 2050 som er fri for fossil energi.
Han poengterte at vi likevel skal jobbe for å nå klimamålene, og at teknologi og kompetanse er verktøyene som skal bidra til reduserte utslipp fra fossil energi og utvikling av havvind, hydrogen og CO2-lagring.
Oljedirektør Torgeir Stordal minte oss om at gassen fra norsk sokkel er konkurransedyktig med lave utslipp og kostnader, samtidig som Norge regnes som en pålitelig leverandør med stabile rammebetingelser og en betydelig eksportinfrastruktur.
I 2022 ble det produsert 122 milliarder standard kubikkmeter – en økning på 8 prosent fra året før.
– Vi forventer at produksjonen vil være på dagens nivå de neste fire-fem årene, deretter vil den avta. Faktisk vil den falle fort om vi ikke fortsetter å investere på sokkelen, sa Stordal.
Oljedirektøren var klar på at mer leting og flere brønner er nødvendig for å realisere nye ressurser. Han mente bestemt at det er plass til mer norsk gass i den europeiske energimiksen i årene som kommer fordi Europas egenproduksjon synker, samtidig som de i dag importerer mye gass i flytende form (LNG). LNG er dyrt og forbundet med høyere klimagassutslipp.
NCS Exploration Strategy 2023
The Day 2 session The Future is Gas will be moderated by Camilla Aamodt, Strategy Manager at Equinor.
22. – 23. november 2023
Stavanger (Forus)
Samtidig er det et faktum at funnene på norsk sokkel over tid blir mindre. Dermed er det viktig å redusere kostnadene og øke effektiviteten ved boring, og at industrien implementerer ny teknologi og har tilgang til den beste kompetansen. Stordal var bekymret for rekrutteringen til bransjen, og ønsket å se at foreldre, lærere, professorer og politikere snakker opp energisektoren, og at det bedre formidles hvor viktig energi er for samfunnet.
Rystad Energy presenterte en dypdykkstudie om energisikkerhet som de har gjennomført i samarbeid med OG21.
Den foreløpige rapporten bekrefter at norsk gass vil spille en viktig rolle gjennom energiomstillingen i Europa, og at det er rom for mer norsk gass blant Europas importvolumer.
Offshore vind vil være viktig for elektrifiseringen som skal bidra til at vi når våre klimamål nasjonalt, og for petroleumsnæringen. Rystad ser også karbonhåndtering (CCS) som en nøkkelteknologi for å dekarbonisere bruken av naturgass. Norsk tilbud av CO2-lagring på sokkelen legger til rette for at Europa fortsatt kan bruke norsk gass, og kan sørge for at vi kan nå utslippsmålene og ta ansvaret for våre egne utslipp tilknyttet gassen vi eksporterer.
Ifølge rapporten vil norsk gassproduksjon falle med 55 prosent frem mot 2040, og som Stordal også påpekte, vil nye funn og felter derfor være av stor betydning for europeisk energisikkerhet i det neste tiåret.
Rystad-rapporten minner oss også om hvilke mengder energi som ligger i fossile energikilder. Om Norge når regjeringens planer om 30 GW offshore vind innen 2040, vil energiproduksjonen fra disse turbinene tilsvare 10 prosent av energiinnholdet i gassen Norge eksporterte i 2022.
OG21 har sitt mandat fra Olje- og energidepartementet. Gjennom OG21 kommer myndigheter, næringsliv og forskningsmiljøer sammen for å identifisere teknologiske utfordringer og bli enige om strategier og tiltak for å møte utfordringene.