Et 20-talls oljeselskaper presenterer sine planer på NCS Exploration Strategy-konferansen i Stavanger 17.-18. november.
Blant selskapene er store norske som Equinor, Aker BP og Lundin, samt internasjonalt store som Shell, Total og Vår Energi (Vår er eid 70 % av det integrerte energiselskapet Eni International B.V.).
Aker BP kunne fortelle at i neste års letebudsjett vil 90 prosent brukes på nærfeltleting (ILX), mens Lundin vil øke sin del av letebudsjettet som går til nærfeltleting i forhold til 2020, men uten å gi en prosentsats på fordelingen. Fra før er det godt kjent at Equinor er fokusert på ILX (infraled exploration), og det som flere foredragsholdere refererte til High Value Barrels.
Like viktig er det å lære hva de mindre norske selskapene driver med. På talerlisten finner vi Horisont Energi, Sval Energi, DNO, Petrolia NOCO, OKEA, Lime Petroleum, Concedo, Longboat Energy og Wellesley. De fleste av disse presenterer på konferansens andre dag.
Horisont Energi presiserte at selskapet ikke driver med oppstrømsvirksomhet, men i stedet satser på produksjon av ammoniakk med gass fra Barentshavet (Melkøya), samt CCS (fangst og lagring). Ammoniakk-planene inkluderer en fabrikk på Markoppneset i Repparfjord.
I programmet finner vi også europeiske selskaper som PGNiG, OMV, Wintershall Dea og Neptune Energy.
På første dag av konferansen kunne Wintershall Dea røpe at selskapet ikke har hatt noen suksess med sine frontierbrønner i den senere tid. Derfor er det ikke mulig lenger å selge inn slike prospekter til ledelsen i Tyskland, og slett ikke Barentshavet. Da gir det seg selv at ILX er svaret på hva selskapet skal drive med i årene fremover.
Neptune Energy uttrykte presis det samme. Barentshavet er ut. Frontierleting er ut. Fremtiden er ILX.
De om lag 130 konferansedeltakere får over de to dagene et bredere innblikk i kort- og langsiktig leting på norsk sokkel, og om hvordan selskapene bygger sine porteføljer for å maksimere reservene, og posisjonere seg selv for å svare på presset fra samfunnet.