Close Menu
    Facebook LinkedIn
    Geo365
    Facebook LinkedIn
    BESTILL Login
    • Hjem
    • Anlegg og infrastruktur
    • Aktuelt
    • Bergindustri
    • Dyphavsmineraler
    • Miljø
    • Olje og gass
    • Geofunn
    Geo365
    Du er her:Home » NADAG viktigere enn noen gang
    Aktuelt

    NADAG viktigere enn noen gang

    Av Njål Hagenoktober 1, 2021
    Del denne artikkelen Facebook Twitter LinkedIn Email
    Det er ingen plikt å levere geotekniske data, og årlig foretas mange undersøkelser av løsmasser som ikke blir registret i den nasjonale databasen.  
    Foto: Inger-Lise Solberg, NGU

    Foto: Inger-Lise Solberg, NGU

    Facebook Twitter LinkedIn Email

    Etter offentliggjøringen av rapporten om kvikkleireskredet i Gjerdrum i 2020, kommenterer NGU at Gjerdrum-skredet har belyst et økt behov for tverrfaglig tilnærming til skredrelaterte problemstillinger, og hvor geologisk kartlegging er en viktig del.  

    – Vi bygger stadig flere boliger og mer infrastruktur, og klimaendringer byr på nye utfordringer. For at vi skal bygge trygt, framtidsrettet og bærekraftig, må geologien kartlegges og geologiske data tilgjengeliggjøres. NGU har dette som nasjonal hovedoppgave og vi er vårt ansvar mer bevisst enn noensinne, sier May Britt Myhr, direktør i Norges geologiske undersøkelse (NGU). Myhr forteller at utvalgets rapport er omfattende og byr på ny kunnskap. 

    Bygge på trygg grunn 

    May Britt Myhr, direktør i NGU. Foto: NGU

    Ifølge NGU understreker Stortingsmelding 15 (2011-2012) «Hvordan leve med farene – om flom og skred», hvor viktig det er at all informasjon om grunnforhold blir gjort allment tilgjengelige, og at data og rapporter fra alle grunnundersøkelser blir lagret ett sted. Etter Stortingsmeldingen har NGU utviklet og driftet Nasjonal database for grunnundersøkelser (NADAG), i samarbeid med NVE, Statens vegvesen og Bane Nor. 

    – Bakken vi står og går på danner grunnlaget for all fysisk infrastruktur og byggevirksomhet. Vi skal bygge boliger og infrastruktur på trygg grunn. Da må geologien kartlegges og data lagres og være gratis tilgjengelig døgnet rundt, året rundt. Nasjonal database for grunnundersøkelser er derfor viktigere enn noen gang, uttaler Myhr, i en melding fra NGU i forkant offentliggjøringen av rapporten om kvikkleireskredet i Gjerdrum.  

    Aktører som blant andre Statens vegvesen og Bane Nor bestiller et stort antall mye grunnundersøkelser for infrastrukturprosjekter, og NVE får utført mange boringer innen faresonekartlegging og i forbindelse med skredhendelser. Dette er viktig for drift og utvikling av NADAG, og sørger for at store mengder data blir tilgjengelige via grunnundersøkelsesdatabasen. Statsbygg var ifølge NGU, den første aktøren som leverte landsdekkende datasett til NADAG.  

    Viktig del av nasjonal beredskap 

    Ifølge NGU inneholder NADAG etter hvert store datamengder, men like fullt har man per i dag ingen nasjonal plikt til å levere data, og det foretas landet rundt mange geotekniske undersøkelser av løsmasser uten at resultatene blir registrert i den nasjonale databasen. Manglende totaloversikt fører til store ekstrakostnader for samfunnet, for eksempel ved at det foretas nye boringer i områder som allerede er undersøkt, men hvor data ikke er registrert i den nasjonale basen.  

    Nasjonale databaser er også svært sentrale i beredskapssammenheng. Rask og enkel tilgang til data om grunnforholdene er viktige premisser for fullgod krisehåndtering blant annet ved skredhendelser.

    NGU opplevde ifølge Myhr, en enorm trafikk inn til NADAG og øvrige kartløsninger i kjølvannet av Gjerdrum-skredet. Privatpersoner lurte på om de selv bor på kvikkleire, konsulentselskaper, geologer, forskere ville se detaljer på ulike geologiske kart, og myndigheter lurte på om geologien i potensielle fareområder er godt nok kartlagt.  

    – Hendelsen demonstrerte hvor viktig det er at vi samler geologisk kunnskap i felles nasjonale løsninger som er gratis tilgjengelig for alle, sier May Britt Myhr.  

    RELATERTE SAKER

    Seismiske data avslører krigshandlinger

    mai 7, 2025

    Gullprisen til himmels

    april 23, 2025

    Norsk bergmekanikk – året som kommer

    mars 28, 2025
    KOMMENTER DENNE SAKEN

    Comments are closed.

    NYHETSBREV
    Abonner på vårt nyhetsbrev
    geo365.no: ledende leverandør av nyheter og kunnskap som vedrører geofaget og geofaglige problemstillinger relatert til norsk samfunnsliv og næringsliv.
    KONFERANSER

    Hefaistos og Psamathe – Kan de gamle greske gudene redde dagens klimatragedie?
    May 12, 2025

    Hefaistos og Psamathe – Kan de gamle greske gudene redde dagens klimatragedie?

    Tre uker gjenstår
    May 09, 2025

    Tre uker gjenstår

    En underkommunisert faktor for CCS
    May 07, 2025

    En underkommunisert faktor for CCS

    Hva kan geologene lære av klimaendringene?
    May 06, 2025

    Hva kan geologene lære av klimaendringene?

    Oppnådde gjev status
    May 05, 2025

    Oppnådde gjev status

    OLJEPRIS
    BCOUSD quotes by TradingView
    GULLPRIS
    GOLD quotes by TradingView
    KOBBERPRIS
    HG1! price by TradingView
    GeoPublishing AS

    GeoPublishing AS
    Trollkleiva 23
    N-1389 Heggedal

    Publisher & General Manager

    Ingvild Ryggen Carstens
    ingvild@geopublishing.no
    cell: +47 974 69 090

    Editor in Chief

    Ronny Setså
    ronny@geopublishing.no
    +47 901 08 659

    Media Guide

    Download Media Guide

    ABONNEMENT
    © 2025 GeoPublishing AS - All rights reserved.

    Trykk Enter for å søke. Trykk Esc for å avbryte.