I 2020 fikk aktører i byggebransjen og andre interesserte parter tilgang på nye seismiske data for Norge gjennom NORSARs tjeneste Soneringskart. Nå har kunnskapsgrunnlaget blitt publisert i form av en vitenskapelig artikkel i tidsskriftet Journal of Seismology.
Den nye publikasjonen, som inkluderer 20 nye år med jordskjelvregistreringer (til og med 2018), data av høyere kvalitet og bedre modeller for beregning av skadepotensial, er derfor et stort steg fremover for både byggebransjen og for samfunnet.
Da det nye soneringskartet først ble lansert, fikk Multiconsult i oppdrag av NORSAR å utarbeide en rapport for å beregne hvilke besparelser det kunne lede til i de kommende årene.
Rapporten fra 2020 konkluderte blant annet med at mange samfunnskritiske bygg- og anleggsprosjekter kan spare fra tre til ti prosent av byggekostnadene. Til sammen kan byggebransjen og storsamfunnet spare milliarder av kroner, hevdet Multiconsult, med basis i vedtatte og planlagte relevante prosjekter for godt over 100 milliarder kroner.
I en artikkel i geoforskning.no, utdyper seismolog og avdelingsleder Volker Oye i NORSAR hvilke endringer som har blitt gjort siden den forrige studien av sitt slag ble gitt ut av NORSAR og Norges Geotekniske Institutt i 1998.
– Hovedtrendene er de samme som før, poengterer Oye, og viser til at de fleste (og største) jordskjelv i Norge opptrer innenfor fem hovedområder.
Disse sonene er Osloriften, Vestlandet, grabenstrukturene i den nordlige delen av Nordsjøen, Nordlandskysten og Eggakanten, samt hele midthavsryggen inkludert Svalbard.
Men selv om det nye arbeidet hverken har påvist nye soner eller opp- eller nedjustert den seismiske aktiviteten blant de kjente sonene i nevneverdig grad, gir den nye jordskjelvkatalogen et mer detaljert bilde som er statistisk mer robust. Usikkerheten er redusert. Det reduserer også behovet for hvor kraftige skjelv og hvor stort skadepotensial byggebransjen må ta høyde for.
Deler av besparelsene skjer som følge av at NORSAR har gjort en mer korrekt modellering av Norges berggrunn. Norge har lite løsmasser sammenliknet med de fleste andre europeiske land. Det innebærer kort fortalt at seismiske rystelser påvirker bygninger mindre i Norge enn i land med mer løsmasser over grunnfjellet.
Les hele saken på geoforskning.no: Nytt kart kan gi milliardbesparelser