– Havbunnsseismikk regnes å gi høyest kvalitet når det gjelder seismiske målinger, sa Mehul Supawala, Vice President Technology & Innovation i Shearwater, under konferansen NCS Exploration i Oslo 14. september.
Han holdt det innledende foredraget under morgensesjonen som var viet noder. Seismiske målinger med et innsamlingssystem på havbunnen kan gjøres med langstrakte kabler eller med enkeltstående «lyttere» – noder.
Supawala minnet oss om at den seismiske industrien har vært i sterk utvikling de seneste 50 + årene, og på norsk sokkel har nye innsamlingsteknologier kontinuerlig blitt testet og implementert.
De siste ti årene har seismiske innsamlinger på sokkelen gjennomgått store endringer med hensyn på type innsamling. I 2013 ble mer enn 80 prosent av undersøkelsene gjennomført ved bruken av den tradisjonelle metoden med tauet seismikk (tauede mottakere). Kabler og noder på havbunnen representerte de resterende undersøkelsene.
Spoler vi frem til 2023, står noder og hybridundersøkelser (tauet seismikk i kombinasjon med havbunnsseismikk) for mer enn 60 prosent av undersøkelsene.
Havbunnsseismikk har altså tatt et stort jafs av markedsandelen, spesielt de seneste fem årene. Dette kan blant annet tilskrives selskapenes økte fokus på nærfeltsleting der målet er å påvise mindre forekomster nær eksisterende infrastruktur.
Mikal Trulsvik, Director Business Development – Europe i TGS, kunne bekrefte at trenden med økt bruk av havbunnsseismikk ikke bare gjelder norsk sokkel, men også globalt. I 2023 er det estimert at noder vil utgjøre om lag 33 prosent av det globale seismikkmarkedet.
Ifølge Supawala er havbunnsseismikk langt i fra en ny teknologi, men bruken har altså vært begrenset. Det har vært et nisjeprodukt. Dette gjelder kabler spesielt, som har flere begrensninger sammenliknet med noder.
Samtidig har teknologiutviklingen for noder vært betydelig.
– Noder som opprinnelig veide over 100 kg, veier nå mindre enn 20 kg. Den seneste tiden har det kommet noder som veier 4,5 kg. Dette skyldes blant annet at nodeprodusentene har gjort fremskritt på elektronikkfronten med lavere strømforbruk (mindre batterier), forklarte Supawala.
Både Supawala og Anne Camerer, adm. dir. i inApril, som også holdt foredrag, medga at seismisk innsamling med noder også har sine ulemper. Det koster mer enn tauet seismikk, og en undersøkelse tar lenger tid på grunn av at hver eneste node må utplasseres og hentes inn henholdsvis før og etter seismikken skytes. Dessuten blir ikke dataene tilgjengelig for prosessering før etter at nodene er samlet inn.
Det at noder nå i langt større grad enn tidligere blir benyttet for seismiske innsamlinger er et sterkt incentiv for nodeselskapene til å investere i og videreutvikle teknologien.
Trulsvik mente at økt kapasitet er essensielt. Det finnes for tiden 120 – 135 000 noder globalt som er tilgjengelig for markedet for seismiske undersøkelser, hvorav de aller fleste er i aktiv bruk (in the water as we speak). Etterspørselen er altså høy.
Men selv med liten overskuddskapasitet og en klar trend med økende bruk, er det ikke gitt at store nye nodeinvesteringer vil bli gjort. Trulsvik viste til at markedet er svært volatilt, og at serviceselskapene ikke har svømt i oppdrag de seneste årene. Da frister det ikke nødvendigvis å investere tungt.
Han mente likevel at en oljepris på rundt 90 USD/fat og et stramt fremtidig tilbud/etterspørselsbilde for oljemarkedet veier positivt. Nodeselskapene bør fokusere på å øke effektiviteten av innsamlingene, og Trulsvik mente at det gjelder å se på alle aspekter av innsamlinger, både for effektivitetsøkning og kostnadsbesparelser.
Både Trulsvik og de to andre noderepresentantene var optimistiske på vegne av fremtiden for teknologien og presenterte flere konkrete løsninger for hvordan fremtidig innsamlinger kan gjøres mer effektivt.
Stikkordene er optimalisering av design for undersøkelsene, bedre håndteringssystem for nodene, justeringer i hvordan de seismiske kildene brukes (f.eks. bredere og flere kilder) og bruk av KI og moderne teknologi vedrørende justering av skip, prosessering og tolkning av data og arbeidsflyt.