Rundt 40 personer fra boligområdet, kommunen, NVE og entreprenør møtte opp på Nygårdstoppen for å feire sikringstiltaket. Kvikkleireskredet i Nannestad gikk kun to uker før skredet i nabokommunen Gjerdrum.
Les på GEO365: Hundretusener bor på kvikkleire
Sikring bidrar til trygghet
– Å måtte evakuere huset sitt, rett før jul, er en stor belastning, som jeg har stor forståelse for. Jeg blir både glad og stolt på vegne av NVE når ordfører og beboere sier seg fornøyde med oss. Jeg tenker da at våre folk har lagt ned en betydelig innsats, ikke bare med selve sikringsarbeidet, men også med å skape tillit og et godt samarbeid med andre. Da blir det også et godt prosjekt, sier Kjetil Lund, leder for NVE. Lund forteller at sikring er noe av det mest meningsfulle de gjør fordi det bidrar til at folk kan bo trygt.
Skredet som gikk like ved boligområdet i Nannestad 15. desember 2020, førte til at 15 husstander ble evakuert i nesten fire måneder. Ifølge NVE ble organiseringen av sikringsarbeidet ekstra krevende på grunn av to store skredhendelser i samme område på samme tid. Løsningen ble å omdisponere mannskap fra NVEs regionkontor i Trondheim, som også har mye erfaring med kvikkleire.
Les på GEO365: Mangelfull registrering av kvikkleirerapporter
Lange arbeidsdager
– Vi kasta oss rundt, kom oss ned og i gang med anleggsarbeidene så fort det lot seg gjøre, forteller prosjektleder Geir Hagen, som til daglig jobber på NVE i Trondheim. Det ble lange dager, seks dager i uka, over flere måneder for anleggsfolkene i NVE og entreprenør Sønstegård AS.
Geir Hagen sier at godt samarbeid mellom alle aktørene var viktig for å ferdigstille prosjektet så raskt som mulig. Dette for at de evakuerte skulle kunne flytte hjem under trygge forhold.
– Både NGI og Nannestad kommune prioriterte prosjektet høyt, og la til rette for å jobbe godt og effektivt sammen. NGI måtte prioritere dette sammen med andre prosjekter som Gjerdrum. Jeg vil også gi en spesiell takk til kommunen som stilte med alle ressurser som NVE krevde, i en situasjon som var uvant for kommunen, sier Hagen.
Mange tusen lastebillass
Totalt er 100 000 m3 med masser brukt i prosjektet for å stabilisere området, noe som tilsvarer 10 000 lastebillass med stein. Til sammen er to kilometer med bekker sikret mot erosjon. Den totale kostnaden på prosjektet er om lag 25 millioner kroner, og dekkes av NVE.
Les på GEO365: Kun smuler til kartlegging av kvikkleire