Close Menu
    Facebook LinkedIn
    Geo365
    Facebook LinkedIn
    BESTILL Login
    • Hjem
    • Anlegg og infrastruktur
    • Aktuelt
    • Bergindustri
    • Dyphavsmineraler
    • Miljø
    • Olje og gass
    • Geofunn
    Geo365
    Du er her:Home » Barentshavet – en gåte
    Olje og gass

    Barentshavet – en gåte

    Av Halfdan Carstensnovember 11, 2018
    Del denne artikkelen Facebook Twitter LinkedIn Email
    Med tanke på at det meste som gjenstår å finne ligger i Barentshavet, ifølge OD, er det nå på tide at ressursvekstkurvens gradient øker raskt.
    Oljedirektoratets estimat for uoppdagede ressurser fordelt på havområder. Grafen viser at «det meste er i nord». Det åpner for en diskusjon om hvorfor oljeselskapenes interesse for å lete i Barentshavet er ganske laber. Figuren er til dels misvisende. Tallet 2535 millioner m3 (16 mrd. fat) oljeekvivalenter rommer nemlig uoppdagede ressurser både i Barentshavet Sør (7,3 mrd. fat o.e.) og Barentshavet Nord (8,6 mrd. fat o.e.), men Barentshavet er foreløpig ikke åpnet for leting. Illustrasjon: Oljedirektoratet

    Oljedirektoratets estimat for uoppdagede ressurser fordelt på havområder. Grafen viser at «det meste er i nord». Det åpner for en diskusjon om hvorfor oljeselskapenes interesse for å lete i Barentshavet er ganske laber. Figuren er til dels misvisende. Tallet 2535 millioner m3 (16 mrd. fat) oljeekvivalenter rommer nemlig uoppdagede ressurser både i Barentshavet Sør (7,3 mrd. fat o.e.) og Barentshavet Nord (8,6 mrd. fat o.e.), men Barentshavet er foreløpig ikke åpnet for leting. Illustrasjon: Oljedirektoratet

    Facebook Twitter LinkedIn Email

    Oljedirektoratet (OD) mener det meste av de gjenværende ressursene («yet to find») på norsk sokkel finnes i Barentshavet. Derfor skriver OD i sin siste ressursrapport (Petroleumsressursene på norsk kontinentalsokkel 2018) at «nye funn i Barentshavet blir stadig viktigere etter hvert som produksjonen i sør begynner å falle fra rundt 2025», samt at «mulighetene for at å gjøre større funn er størst i lite utforskede områder».

    Denne «sannheten» om mulighetene i nord har blitt en gjenganger i media, og derfor er det naturlig å tro at oljeselskapene satser målrettet i dette store området.

    Men i den 24. konsesjonsrunden var det kun 9 selskaper som fikk tildelt areal i Barentshavet (basert på 11 søknader), og bare 8 hvis vi tar med at DEA og Wintershall slår seg sammen til ett selskap. Trekker vi også fra Petoro (den norske stat), er vi nede i 7.

    Ressursene i Barentshavet blir et tema på konferansen på onsdag og torsdag.

    Det hører også med til historien at 2 av lisensene er et bitte lite tilleggsareal (rundt funnet Wisting, med Idemitsu og OMV), og disse fikk ikke tildelt annet areal (om de søkte, vites ikke). Altså er det kun følgende 5 selskaper som har vært pågående i 24. runde: Equinor, Aker BP, Lundin, Wintershall/DEA og Spirit Energy.

    Listen over tildelte lisenser viser altså at ingen av de multinasjonale selskapene viste interesse for Barentshavet i denne runden. Det vitner ikke om at verdens oljeindustri er overveldende entusiastisk med hensyn på mulighetene i norsk del av Arktis. Eller er det andre forhold enn prospektivitet som er avgjørende?

    Antall tildelte lisenser i 24. runde må sees opp mot interessen for TFO 2018. Olje- og energidepartementet mottok i september søknader fra til sammen 38 ulike selskaper. «Disse selskapene utgjør et bredt mangfold – fra de store internasjonale oljeselskapene til de mellomstore selskapene og de mindre leteselskapene,» skrive departementet i en kommentar. Blant søkerne finner vi ConocoPhillips, Eni og Total. Ingen av dem søkte i Barentshavet. Senere har også Chevron trukket seg ut av Korpfjell-lisensen hvor Equinor gjorde et ikke-kommersielt gassfunn i fjor.

    Interessen for Barentshavet står derfor i sterk kontrast mot interessen for de modne områdene i Nordsjøen og utenfor Midt-Norge.

    På den nært forestående strategikonferansen den 14.-15. november i Stavanger («The 2nd Exploration Strategy Conference») vil «yet to find» i Barentshavet bli et gjennomgående tema. Oljedirektoratet vil få anledning til å forsvare sine tall, og gjennom 16 selskapspresentasjoner vil deltakerne få høre hvilke strategier og planer industrien har for å finne de «offisielt antatte» ressursene, både i Barentshavet og resten av norsk sokkel, herunder Vøringbassenget. Vedrørende Barentshavet vil 5 av selskapene som fikk lisens holde presentasjoner. I tillegg vil RN Nordic (Rosneft) presentere sine planer for Barentshavet. Rosneft sitter som kjent på store arealer på russisk side inntil den norske grensen.

    Konferansedeltakerne vil også få presentert uavhengige, geologiske vurderinger av ressurspotensialet på norsk og britisk sokkel. Disse vil kunne settes opp mot det tallmaterialet som OD publiserer.

    Samtidig skal det bli interessant å høre hvordan to av verdens større analyseselskaper (Wood Mackenzie og Westwood Global Energy Gropup) vurderer Norges posisjon opp mot de globale ressursene, og hvordan Norge kan hevde seg i den globale konkurransen om å tiltrekke oljeselskapenes investeringsbudsjetter.

    Antall søknader i TFO 2018 viser tydelig at det fortsatt er stor interesse for å lete etter olje og gass. Pågående kampanjer rettet mot å nedgradere verdien av norsk sokkel som investeringsobjekt lykkes ikke. Dette blir også et tema på konferansen. I hvert sitt foredrag vil PWC og Sparebank 1 Markets vurdere verdien av å lete. Mens det i de siste årene har vært størst interesse for «merger and acquisitions» (M&A) er vi nå, med økte olje- og assetpriser, inne i en fase der leting igjen kan framstå som en god investering.

     

     

    RELATERTE SAKER

    Kan bidra til økt leteaktivitet

    mai 7, 2025

    Unlocking Norway’s tight gas potential

    april 25, 2025

    Styrker Barentshavet som petroleumsprovins

    mars 31, 2025
    Vis 1 kommentar(er)

    1 kommentar

    1. Dag A Karlsen on november 12, 2018 17:55

      Flere faktorer virker klart inn på leteiver og resultater i Barents:

      1. Vi har vært gjennom en relativt lag periode med lave oljepriser. Dette virker alltid negativt på risikovilje og leting i områder der «ting ikke er rett frem». Dette er helt naturlig så lenge oljeprisen var lav/moderat og budsjett for 2017 var lagt i 2016. Det er i slike perioder alltid «mergers» og «sparekniv» – dette er klassisk.
      2. Det er ikke åpenbart og bred konsensus om hvilke letemodeller som fortsatt kan gi store felt/større funn i Barentsområdet – selv om en del ble luftet igjen på FORCE møtet i Stavanger tidligere denne mnd.
      3. En del større aktører kan rotere ut av sokkelen etter mer globale risikovurderinger og prioriteringsprinsipper – spesielt i perioder med lav oljepris og moderat til lav geopolitisk risiko. Slike kan også rotere inn, som det nevnes i artikkelen.
      4. Pga manglede infrastruktur vil mange funn fortsatt være marginale. Dette bedres med økende utbygging.
      5. POLITISK BAKTEPPE: Vi lever også i en tid der politiske partier og myndigheter knapt har industri-reisningspolitikk, og først og fremst vil fordele» det de åpenbart ser som en uendelig oljeformue – samtidig som svært mange politikere – nærmest daglig taler for en total utfasing av olje, erstattet med en «grønn industri» (som ingen har sett, eller vet hva er). Forestillinger som «togradersmål», som kan vise seg å være en løsning på et «ikke-eksisterende-problem», og tilsvarende tankegods, er i dag «hellige kyr» – hevet over kritikk fra de som vil stille spørsmål, og uaktet at det det innenfor paleobotanikken fortsatt er enighet om at det var varmere i nordeuropa i det postglasiale optimum – 3-4 grader varmere enn i dag.
      Det er klart at slik massiv propaganda mot olje også kan virke inn på aktivitetsnivå og investeringslyst hos internasjonale aktører.

      PÅ PLUSSIDEN:
      På den positive siden er det klart at regionen har god suksessrate og meget lav brønntetthet.

      Det kreves ett vår oppfatning 4 ulike letemodeller i regionen – muligens 5 – helt avhengig av hvor man er. Dette er muligens ennå ikke tilstrekkelig implementert i letemiljøer.

      Enorme områder er nærmest «virgin ground» og om man regner inn paleozoiske kildebergarter i både perm, karbon og devon – som det er meget gode holdepunkter for, så vil disse petroleumssytemer klart kunne ha bidratt til også kommersielle fremtidige funn.

      For devonserien er det mulig at karbonatbankene med Type II-S kerogen, som omdannes til olje c 800m grunnere enn vanlig Type II kerogen, kan gjøre regioner mer prospektive enn det man normalt antar. Det kreves altså også nytenkning/annerledestenkning.

      I plattformområdene vil olje i feller ha et mye større oppbevaringspotensiale enn i kompresjonsområder eller i normal-forkastede områder.

      Områdene omkring Lopphøyde vil fortsatt gi nye funn. Regionen mot russisk grense virker fortsatt lite utforsket mhp remigrert olje fra russisk side.

      Selvsagt vil det også i de sørlige områder som Norskehavet og Nordsjøen bli gjort tallrike funn, både i proksimale områder, plattformområder og som in-fill discoveries» nær eksisterende infrastruktur. Denne trenden vil bare fortsette og kan i perioder som nå fortone seg mer attraktiv enn leting i Barents.

      Likeledes er det fortsatt tidlige vedrørende forståelsen av olje fra Kritt versus gass i store strukturer på Midt-Norsk sokkel.

    NYHETSBREV
    Abonner på vårt nyhetsbrev
    geo365.no: ledende leverandør av nyheter og kunnskap som vedrører geofaget og geofaglige problemstillinger relatert til norsk samfunnsliv og næringsliv.
    KONFERANSER

    Tre uker gjenstår
    May 09, 2025

    Tre uker gjenstår

    En underkommunisert faktor for CCS
    May 07, 2025

    En underkommunisert faktor for CCS

    Hva kan geologene lære av klimaendringene?
    May 06, 2025

    Hva kan geologene lære av klimaendringene?

    Oppnådde gjev status
    May 05, 2025

    Oppnådde gjev status

    Gull: Bleka gullgruve
    May 02, 2025

    Gull: Bleka gullgruve

    OLJEPRIS
    BCOUSD quotes by TradingView
    GULLPRIS
    GOLD quotes by TradingView
    KOBBERPRIS
    HG1! price by TradingView
    GeoPublishing AS

    GeoPublishing AS
    Trollkleiva 23
    N-1389 Heggedal

    Publisher & General Manager

    Ingvild Ryggen Carstens
    ingvild@geopublishing.no
    cell: +47 974 69 090

    Editor in Chief

    Ronny Setså
    ronny@geopublishing.no
    +47 901 08 659

    Media Guide

    Download Media Guide

    ABONNEMENT
    © 2025 GeoPublishing AS - All rights reserved.

    Trykk Enter for å søke. Trykk Esc for å avbryte.