Close Menu
    Facebook LinkedIn
    Geo365
    Facebook LinkedIn
    BESTILL Login
    • Hjem
    • Anlegg og infrastruktur
    • Aktuelt
    • Bergindustri
    • Dyphavsmineraler
    • Miljø
    • Olje og gass
    • Geofunn
    Geo365
    Du er her:Home » Dypdykk i Oslofeltet
    Olje og gass

    Dypdykk i Oslofeltet

    Av Guest Authorseptember 27, 2020
    Del denne artikkelen Facebook Twitter LinkedIn Email
    Boka med den besnærende tittelen "Under asfalten" kan godt kan leses av alle geologer som ønsker en velformulert faglig oppdatering om Oslofeltet.
    Henrik H. Svensen: «Under asfalten. Oslos naturhistorie gjennom to milliarder år». Kagge Forlag.
    Facebook Twitter LinkedIn Email

    Henrik H. Svensen er forsker ved Institutt for geofag, Universitetet i Oslo, og lanserte sensommeren sin fjerde populærvitenskapelige bok. Henrik har en lang vitenskapelig karriere bak seg, og har utforsket geologiske hendelser i Oslofeltet i mange år. Innimellom har han tatt avstikkere til USA, Sør-Afrika og Sibir. Til sammen har dette gitt ham omfattende geologiske kunnskaper, og han evner å formidle denne kunnskapen til et videre publikum, ikke som så mange andre som bare skriver for egne fagfeller.

    De tidligere bøkene har handlet om (geologiske) katastrofer gjennom Jordas historie med spesielt fokus på perm-triasutdøingen, men også fjellenes historie og friluftslivet vidunderlighet.

    Årets bok gir oss en introduksjon til berggrunnen i storosloområdet og alle hendelsene, prosessene og resultatene vi kan se rundt oss, en historie på ca. to milliarder år skrevet i stein. Boka er «stratigrafisk oppbygd», dvs. etter en interesseskapende innledning reiser vi fra «dyp tid» til våre dager, fra prekambriske fjellkjededannelser, via kambro-silurtiden da dyrelivet ekspanderte, til permtidens eksplosive magmatisme, og til slutt gjennom istiden og til dagens bylandskap som menneskene nå setter sitt preg på. Innimellom alt dette får Henrik også plass til anvendt geologi, bl.a. malmdannelse og gruvedrift gjennom tidene. Dette gjør lesingen straks mer underholdende.

    Teksten er skrevet i et lett og flytende språk, og geologiske fakta er krydret med kulturhistoriske sitater fra litteraturen. Dette gjør innholdet interessant for flere enn bare geologer. Det er vitenskapshistorie, kjente og ukjente anekdoter og sideblikk på geologiske kontroverser gjennom tidene. Hans velvalgte linjer om tidligere professor ved Geologisk institutt i Oslo, Ivan Th. Rosenqvist, og om konsekvensene etter slamopprydding i Bjørvika og påfølgende deponering ved Malmøyakalven kan godt være hint til oss andre, å ikke bare skrive den «mainstreame» historien.

    Henrik kommer gang på gang inn på vår påvirkning av naturen og landskapet når begrepet antropocen nevnes. Menneskene har på omfattende vis klart å påvirke «geomorfologien» rundt oss ved å sprenge vekk fjell(knatter), fylle daler og søkk med avfallsstein, planere ut jorder og ødelegge ravinelandskap, og forstyrre grunnvannsstanden slik at bebygde områder synker inn raskere enn hva vi liker å tenke på. Bjørvika trekkes fram som et eksempel på hvordan menneskenes aktivitet klarer å endre omgivelsene dramatisk.

    Boka er gjennomillustrert med en rekke fine fotografier, og jeg blir nesten misunnelig på Henriks dronebilder. «Google Earth» kan vi alle leke oss med, men du verden så mange detaljer som kommer fram i dronebildene. Dette er en teknologi som virkelig må kunne brukes i feltundervisning og –arbeid.

    Det er et omfattende adresseregister bakerst i boka slik at lokalitetene som er omtalt og avbildet kan besøkes. Det er også et kart med turforslag til 23 kort beskrevne lokaliteter i «Storoslo». Turene kan godt suppleres med guidene som er skrevet av Johannes Dons m.fl. og Jørn Hurum/Merethe Frøyland; disse bøkene konkurrerer ikke, de utfyller hverandre.

    Henrik skriver på sin blogg (https://henriksvensen.wordpress.com/) om bokas målgruppe: «Alle som bor i Oslo, har vært på besøk der – eller planlegger å reise dit.» Ikke et vondt ord om alle bøkene som har kommet de siste årene om insekter og trær, men det er på tide at naturinteresserte også får øynene opp for grunnlaget for trærne og insektene, nemlig geologien.

    Undertegnede er paleontolog med lang fartstid i Oslofeltets fossiler, men har kanskje ofret for liten oppmerksomhet på all den fine geologien som omgir fossilene. Kanskje er det slik med mange av GEOs lesere? Vi fulgte forelesninger på 70- og 80-tallet og fikk datidens fakta fra foreleserne. Jeg mener at Henriks bok godt kan leses av alle geologer som ønsker en velformulert faglig oppdatering, også på felt utenfor eget fag.

    HANS ARNE NAKREM

    Professor, Naturhistorisk museum

     

    RELATERTE SAKER

    Kan bidra til økt leteaktivitet

    mai 7, 2025

    Unlocking Norway’s tight gas potential

    april 25, 2025

    Styrker Barentshavet som petroleumsprovins

    mars 31, 2025
    KOMMENTER DENNE SAKEN

    Comments are closed.

    NYHETSBREV
    Abonner på vårt nyhetsbrev
    geo365.no: ledende leverandør av nyheter og kunnskap som vedrører geofaget og geofaglige problemstillinger relatert til norsk samfunnsliv og næringsliv.
    KONFERANSER

    Tre uker gjenstår
    May 09, 2025

    Tre uker gjenstår

    En underkommunisert faktor for CCS
    May 07, 2025

    En underkommunisert faktor for CCS

    Hva kan geologene lære av klimaendringene?
    May 06, 2025

    Hva kan geologene lære av klimaendringene?

    Oppnådde gjev status
    May 05, 2025

    Oppnådde gjev status

    Gull: Bleka gullgruve
    May 02, 2025

    Gull: Bleka gullgruve

    OLJEPRIS
    BCOUSD quotes by TradingView
    GULLPRIS
    GOLD quotes by TradingView
    KOBBERPRIS
    HG1! price by TradingView
    GeoPublishing AS

    GeoPublishing AS
    Trollkleiva 23
    N-1389 Heggedal

    Publisher & General Manager

    Ingvild Ryggen Carstens
    ingvild@geopublishing.no
    cell: +47 974 69 090

    Editor in Chief

    Ronny Setså
    ronny@geopublishing.no
    +47 901 08 659

    Media Guide

    Download Media Guide

    ABONNEMENT
    © 2025 GeoPublishing AS - All rights reserved.

    Trykk Enter for å søke. Trykk Esc for å avbryte.