Ferdig med Norge Et ikonisk bilde. Mangfoldige fat med olje ble i 1970 hentet opp fra brønn 25/8-1, transportert til land og raffinert ved laboratoriet på Essos raffineri på Slagentangen utenfor Tønsberg. Den 26. august 1970 kunne daværende industriminister Sverre Walter Rostoft fylle Nordsjø-bensin på sin Mercedes. 25/8-1 var den andre brønnen på prospektet (det vi nå kjenner som feltet Balder) og ble boret oppflanks for 25/11-1, der det tre år tidligere ble påvist «spor av olje». Hensikten vår å finne gode sandsteiner av samme type som i funnbrønnen 25/11-1. Denne gang var imidlertid reservoaret godt nok til å gjøre en skikkelig test, og i juli måned 1970 var optimismen derfor tilbake i selskapet. Det ble umiddelbart boret ytterligere 5 avgrensningsbrønner. Etter det – mindre enn et halvt år senere – var optimismen duftet bort. Illustrasjon: Esso

Ferdig med Norge

Esso var det første oljeselskapet som boret på norsk sokkel, men vil nå selge det de har igjen av andeler.

Esso solgte seg ut av operatørlisensene sine allerede i 2017, og nå vil amerikanerne kvitte seg med resten.

Esso var det første selskapet som fant olje på norsk sokkel.

Til e24.no forteller selskapets pressekontakt Terje Skauen at årsaken er at det er vist interesse for lisensene, og at ExxonMobil vokser i andre deler av verden, som Brasil og Mosambik.

Guyane kunne vi lagt til (Opens up a 10Bbo province).

Esso var også det første oljeselskapet som boret en letebrønn på norsk sokkel.

Hva oljegiganten vil tjene på et salg er ikke kjent, men en bransjeekspert forteller Dagens Næringsliv at prisen vil ligge på mellom tre og fire milliarder dollar. Dette tilsvarer mellom 25 milliarder og 34 milliarder kroner.

I mars 2017 solgte ExxonMobil feltene de drifter selv til Point Resources for åtte milliarder kroner. I transaksjonen inngikk andeler i feltene Balder, Ringhorne, Ringhorne Øst, Jotun og Forseti, i tillegg til 300 ansatte.

Point Resources fusjonerte i 2018 med italienske Enis norske virksomhet og ble Vår Energi.

X