Lengre mot nord

Lengre mot nord

Olje- og energiminister Terje Søviknes vil åpne for leteboring lengre nord i Barentshavet.

– Vi må ta en politisk diskusjon om en åpning av disse nye områdene enda lenger nord i Barentshavet, og det kan fort komme i neste stortingsperiode, sier Søviknes til Aftenbladet under Statoil Future Energy Forum.
Oljedirektoratets oppdaterte ressursanslag for den østlige delen av Barentshavet nord er på 8,8 milliarder fat olje og gass.
Russland har allerede åpnet områdene på sin side av delelinjen enda lenger nord enn OD har kartlagt. Søviknes frykter at Norge havner bakpå hvis Russerne finner olje i området.
– Jeg har blitt beskyldt for å være for aktiv. Men det er helt nødvendig å sikre tilgang til nye letearealer, sier Søviknes.
– Litt av grunnen til det er at vi vil ha olje og gass i verden i lang tid framover. Vi må huske på at olje og gass ikke bare brukes til drivstoff, så hvorfor skal ikke vi være med på å produsere det?
Statoils konsernsjef Eldar Sætre sier til Aftenbladet at de observerer og følger diskusjonen.
– Hvis dette området skal åpnes, må vi gjennom grundige vurderinger og konsekvensutredninger. For oss er det for tidlig å uttrykke interesse eller spesielle ønsker. Vi ser lange prosesser foran oss før det kan skje noe.

X