Close Menu
    Facebook LinkedIn
    Geo365
    Facebook LinkedIn
    BESTILL Login
    • Hjem
    • Anlegg og infrastruktur
    • Aktuelt
    • Bergindustri
    • Dyphavsmineraler
    • Miljø
    • Olje og gass
    • Geofunn
    Geo365
    Du er her:Home » Mange unøyaktigheter
    Olje og gass

    Mange unøyaktigheter

    Av Halfdan Carstensnovember 20, 2018
    Del denne artikkelen Facebook Twitter LinkedIn Email
    NRK-serien "Lykkeland" har en mengde unøyaktigheter og flere direkte feil. Her er de som dukket opp i løpet av de første ti minuttene.

    Seismisk linje gjennom Ekofisk-feltet fra 1970-tallet

    Facebook Twitter LinkedIn Email

    Ekofisk-feltet ble funnet den 25. oktober 1969 med brønn 2/4-2. Tidlig på morgenen boret Phillips Petroleum fra skifer proppfulle av gass og inn i kalksteiner smekkfulle av olje. Etter å ha boret bare seks meter inn i reservoaret ble det gjort klar for å ta kjerneprøver (GEO 06/2009: «Nesten en utblåsning»).

    Myten om at funnet ble gjort på lille julaften har sammenheng med at det var den dagen – gjennom en pressemelding fra Industridepartementet – at funnet ble kjent for offentligheten. I to måneder hadde oljeselskapet vært svært hemmelighetsfulle mens dataene ble evaluert. Kun den innerste kretsen blant byråkratene var kjent med detaljene.

    Neste år er det 50 år siden Ekofisk ble funnet.

    «Dette har trolig blitt presset opp av salt og kollapset i midten,» hører vi i en av de første scenene i 1. episode av TV-serien Lykkeland. Og så vidt vi vet er dette en riktig gjengivelse av datidens kunnskap. I dag vet vi imidlertid bedre. Hypotesen om en «kollapssone» skyldes at de seismiske dataene er svært dårlige. Årsaken er at sedimentene er fylt med gass, og gass gir lavere akustiske hastigheter og spredning av lydsignalene. Det som altså ble tatt om en negativ observasjon, var i virkeligheten et bevis for at det har lekket hydrokarboner fra kalksteinslagene under.

    Landsjefen i Phillips Petroleum på den tiden, Ed Jobin, sier at det er store «hulrom» i lagene under. Fagfolk ville neppe uttalt seg slik. De vet at det ikke er snakk om hulrom i undergrunnen. Oljen og gassen ligger i ørsmå porerom, og mengden med porerom angir porøsitet.

    Når så Jobin sier at «dette er ikke et dødt felt», at «det er funnet hydrokarboner», er det til en viss grad korrekt. Riktig nok var det ikke funnet noe felt, enn si gjort et kommersielt funn i kritt kalksteiner, men Phillips hadde med brønn 2/4-1 påvist olje i miocene lag som stod under høyt trykk. Bare med god innsats av riggsjefen Eddie Seabourn klarte mannskapet å hindre en utblåsning. Problemene med hullet var likevel så store at brønnen måtte oppgis. Deretter ble 2/4-2«spuddet» den 18. september.

    Dette var den 33. brønnen på norsk sokkel. Det er derfor galt som det blir sagt at «å gi opp etter 37 er svakt». Lykkeland er 5 foran sannheten.

    Litt senere får vi vite at Phillips, for å unngå å bore selv, vil leie bort boreriggen Ocean Viking slik at Shell kan bore i blokk 6/10. Vel, den blokken eksisterer faktisk ikke. Hadde danskene hatt samme blokknummereringssystem som oss, ville den derimot ligget i dansk sektor.

    En helt annen sak er at historien om hvorfor Phillips var svært motvillig til å bore enda en brønn er ufullstendig framstilt. Den korrekte versjonen, med Time is Money (Arnt Even Bøe, 2015) som kilde, er at Phillips var betydelig desillusjonert etter at det viste seg at Cod-funnet fra 1968 ikke var kommersielt (GEO 05/2018: «et tidlig, oppløftende funn»).

    Selskapet hadde et sterkt ønske om å trekke seg ut av norsk sokkel og ba myndighetene om å slippe å bore den 5. og siste brønnen det hadde forpliktet seg til. Nils Gulnes i departementet sa det var greit, men med henvisning til konsesjonsvilkårene måtte selskapet til gjengjeld betale 5 millioner dollar i kompensasjon. Deretter gikk Phillips til andre selskaper i et forsøk på å leie ut riggen. Da dette mislyktes, bestemte Phillips seg for å bore en siste brønn likevel. 2/4-1 ble «spuddet» den 21. august.

    Og enda har vi bare kommet 11 minutter og 20 sekunder inn i 1. episode.

    RELATERTE SAKER

    Varsler fellesutbygging i Fram-området

    juni 27, 2025

    Milliardprospekt boret tørt

    juni 25, 2025

    Mer å hente fra PL 001

    juni 24, 2025
    KOMMENTER DENNE SAKEN

    Comments are closed.

    NYHETSBREV
    Abonner på vårt nyhetsbrev
    geo365.no: ledende leverandør av nyheter og kunnskap som vedrører geofaget og geofaglige problemstillinger relatert til norsk samfunnsliv og næringsliv.
    KONFERANSER

    Sølv: Kongsberg
    Jul 02, 2025

    Sølv: Kongsberg

    Ildhøyden i Norskehavet
    Jun 27, 2025

    Ildhøyden i Norskehavet

    Forskere til fjells
    Jun 27, 2025

    Forskere til fjells

    The future of deep-sea mining
    Jun 26, 2025

    The future of deep-sea mining

    Et hav av data
    Jun 26, 2025

    Et hav av data

    OLJEPRIS
    BCOUSD quotes by TradingView
    GULLPRIS
    GOLD quotes by TradingView
    KOBBERPRIS
    Track all markets on TradingView
    GeoPublishing AS

    GeoPublishing AS
    Trollkleiva 23
    N-1389 Heggedal

    Publisher & General Manager

    Ingvild Ryggen Carstens
    ingvild@geopublishing.no
    cell: +47 974 69 090

    Editor in Chief

    Ronny Setså
    ronny@geopublishing.no
    +47 901 08 659

    Media Guide

    Download Media Guide

    ABONNEMENT
    © 2025 GeoPublishing AS - All rights reserved.

    Trykk Enter for å søke. Trykk Esc for å avbryte.