Close Menu
    Facebook LinkedIn
    Geo365
    Facebook LinkedIn
    BESTILL Login
    • Hjem
    • Anlegg og infrastruktur
    • Aktuelt
    • Bergindustri
    • Dyphavsmineraler
    • Miljø
    • Olje og gass
    • Geofunn
    Geo365
    Du er her:Home » Mer enn halvparten igjen (?)
    Olje og gass

    Mer enn halvparten igjen (?)

    Av Halfdan Carstensseptember 28, 2019
    Del denne artikkelen Facebook Twitter LinkedIn Email
    50 år etter funnet av Ekofisk har vi (muligens) produsert mindre enn halvparten av oljen og gassen på norsk sokkel.
    Ingrid Sølvberg er direktør for utbygging og drift i Oljedirektoratet og presenterte Ressursrapport 2019 i september. Illustrasjon: Skjermdump fra ODs presentasjon

    Ingrid Sølvberg er direktør for utbygging og drift i Oljedirektoratet og presenterte Ressursrapport 2019 i september. Illustrasjon: Skjermdump fra ODs presentasjon

    Facebook Twitter LinkedIn Email

    – Mot slutten av året venter vi at det vil være 88 produserende felt på norsk sokkel, og det har aldri vært så mange felt i produksjon tidligere, sa Ingrid Sølvberg, direktør for utbygging og drift i Oljedirektoratet, da hun la fram Ressursrapport 2019 i slutten av september.

    Direktøren påpekte samtidig at ressursrapporten handler om all den oljen og gassen som er funnet på norsk sokkel og som enda ikke har blitt produsert. Den handler altså ikke om den oljen og gassen som gjenstår å finne. De tallene finner vi i «Ressursrapport 2018: Petroleumsressursene på norsk kontinentalsokkel 2018 – Leting».

    Tidskritiske ressurser

    – I tillegg er det gjort 90 funn som vurderes for utbygging av oljeselskapene, la hun til. Til sammen har disse utvinnbare ressurser på drøyt fire milliarder fat o.e., og utgjør 15 prosent av de gjenværende oppdagede petroleumsressursene på norsk sokkel.

    Oljedirektoratet (OD) påpeker samtidig at gjennomsnittsstørrelsen på funnene i funnporteføljen har gått ned de siste 20 årene. Innfasing til eksisterende infrastruktur er derfor den mest sannsynlige utbyggingsløsningen for de fleste, og etter hvert som produksjonen synker på eksisterende felt, blir det ledig kapasitet i flere deler av infrastrukturen.

    For å utnytte kapasiteten må det derfor letes rundt de modne feltene, og selskapene må samarbeide for å fase inn tilleggsressurser, mener OD.

    50 % økning på 30 år

    Oljedirektoratet mener de totale utvinnbare ressursene på norsk sokkel – inkludert det som allerede er produsert – utgjør 98 milliarder fat oljeekvivalenter (o.e.). Ut av dette utgjør forventningsverdien for gjenværende utvinnbare ressurser 52 milliarder fat o.e. Solgt mengde petroleum utgjør 46 milliarder fat o.e.

    – Mer enn halvparten av ressursene er altså ikke produsert, sa Sølvberg.

    Samtidig påpekte hun at anslaget over de totale utvinnbare ressursene er om lag 50 prosent større i dag enn i 1990, for 30 år siden. Det skyldes blant annet at vi med ny teknologi og mer kunnskap om reservoarene og geologien klarer å finne og utvinne stadig mer olje og gass.

     

    Anslaget over de totale utvinnbare ressursene fra norsk sokkel er om lag 50 prosent større i dag enn for 30 år siden. Ny teknologi og mer kunnskap er forklaringen. Samt at Barentshavet nord nå er inkludert. Illustrasjon: Oljedirektoratet

    I verste fall utgjør imidlertid gjenværende, utvinnbare olje- og gassressurser kun 40 milliarder fat o.e, slik det går fram av Oljedirektoratets usikkerhetsspenn. På den annen side kan de totale, gjenværende ressursene utgjøre hele 67 milliarder fat o.e.

    – Det er derfor nok olje og gass til å fortsette med høy produksjon i mange tiår fremover, sa Sølvberg.

    Politisk usikkerhet

    Det holder vi med henne i, men det er nødvendig å kaste litt kaldt vann i blodet på de største ressursoptimistene. Det er nemlig knyttet atskillig risiko til den delen av de ikke påviste ressursene som ligger i Barentshavet nord. Totalt utgjør «yet to find» ca. 25 milliarder fat for hele norsk sokkel («forventningsverdien»), men ca. 9 milliarder fat av dette tilhører Barentshavet nord som enda ikke er åpnet, og som det heller ikke foreligger politisk enighet om å åpne (GEO 07/2018: «Barentshavet – en gåte»).

    Produksjon for et par år

    Verdens totale årlige olje- og gassproduksjon er ca. 58 milliarder fat o.e. (35 milliarder fat olje og 23 milliarder fat o.e. (3700 mrd. m3) med gass). Hvis verden var fullstendig avhengig av norsk petroleum, ville den derfor gå tom i løpet av mindre enn et par år. Med til dette bildet hører også at den norske oljeproduksjonen (ca. 1,85 mill. fat per dag) utgjør mindre enn to prosent av verdens oljeproduksjon (ca. 93 mill. fat per dag).

    40 % elektrisk

    – Helt siden petroleumsvirksomheten startet for 50 år siden har det ikke vært målbare effekter på havmiljøet fra akutte oljeutslipp, fortalte Sølvberg.

    Det er noe å ta med seg for alle dem som mener at oljevirksomheten er sterkt forurensende. Vi skulle også likt å se dette faktum mot de utslippene som havbruksnæringen står for.

    For dem som er bekymret for CO2-utslippene kan OD berolige med at de samlede utslippene vil holde seg stabile på tross av at petroleumsproduksjonen forventes å øke fram mot 2023.

    Det betyr at utslippene pr. produsert enhet både til luft og sjø går ned.

    Nedgangen i utslipp til luft skyldes blant annet stadig mer bruk av kraft fra land. Når områdeløsningen på Utsirahøyden kommer i drift, vil over 40 prosent av produksjonen på norsk sokkel bli drevet med kraft fra land.

    For egen regning legger vi til at dette betyr at norsk olje- og gassproduksjon vil fortsette å være blant de reneste i verden.

    RELATERTE SAKER

    Kan bidra til økt leteaktivitet

    mai 7, 2025

    Unlocking Norway’s tight gas potential

    april 25, 2025

    Styrker Barentshavet som petroleumsprovins

    mars 31, 2025
    Vis 1 kommentar(er)

    Comments are closed.

    NYHETSBREV
    Abonner på vårt nyhetsbrev
    geo365.no: ledende leverandør av nyheter og kunnskap som vedrører geofaget og geofaglige problemstillinger relatert til norsk samfunnsliv og næringsliv.
    KONFERANSER

    A blueprint for Norwegian sulfide exploration
    May 23, 2025

    A blueprint for Norwegian sulfide exploration

    Advarer om vårflom
    May 21, 2025

    Advarer om vårflom

    Elektrisitet kan bekjempe kysterosjon 
    May 20, 2025

    Elektrisitet kan bekjempe kysterosjon 

    Grønland eller Grønnland: Hva skjer med innlandsisen under global oppvarming?
    May 16, 2025

    Grønland eller Grønnland: Hva skjer med innlandsisen under global oppvarming?

    Hva klimaendringene kan fortelle oss om istidene
    May 16, 2025

    Hva klimaendringene kan fortelle oss om istidene

    OLJEPRIS
    BCOUSD quotes by TradingView
    GULLPRIS
    GOLD quotes by TradingView
    KOBBERPRIS
    Track all markets on TradingView
    GeoPublishing AS

    GeoPublishing AS
    Trollkleiva 23
    N-1389 Heggedal

    Publisher & General Manager

    Ingvild Ryggen Carstens
    ingvild@geopublishing.no
    cell: +47 974 69 090

    Editor in Chief

    Ronny Setså
    ronny@geopublishing.no
    +47 901 08 659

    Media Guide

    Download Media Guide

    ABONNEMENT
    © 2025 GeoPublishing AS - All rights reserved.

    Trykk Enter for å søke. Trykk Esc for å avbryte.