Oljeprisen skal opp

Et samstemt analytikerkorps er enige om at oljeprisen skal stige, skriver Rystad Energy etter en konferanse i forrige uke.

Norges ledende oljeanalytikere, samlet på en konferanse i Oslo torsdag, kom med et samstemt budskap om at oljeprisen måtte opp for at verden skal kunne klare å produsere nok olje fremover. Estimatene på når dette kom til å skje varierte imidlertid. John Olaisen fra ABG Sundal Collier forventet å se 75 dollar per fat allerede i sommer, mens Bjørnar Tonhaugen i Rystad Energy mente vi måtte til 2017 for å få en gjennomsnittspris over 75 dollar per fat.
Et annet tema det ble mye diskusjon rundt var hva etterspørselen ville bli i 2020. Statoils sjefsøkonom Eirik Wærness mente 98,7 millioner fat, mens Thina Saltvedt fra Nordea Markets mente kun 96.0 millioner fat. «Forskjellen på 2.7 millioner fat per dag i disse forventingene er nok til å se en oljepris på godt over 110 dollar versus under 75 dollar per fat», sa Jarand Rystad som også ledet konferansen.
Kun Erik Stavseth i Arctic Securities mente at det var en ytterligere nedside i oljeprisen på kort sikt. «I dag går ikke fremtidskurven for olje bratt nok opp til å skape incentiver for å lagre olje på tankskip.  Det vil bli behov for mer lagerplass over de neste måneden og da må prisen ned for at det skal bli lønnsomt å bringe inn mer lagerkapasitet», sa Stavseth i sitt foredrag.
Oddvar Bjørgan, Nordea Markets, sa at bunnen er nådd ikke bare for oljeprisen men også for oljeselskapene. «Fremover så vil kostnadene gå ned, produksjonen opp, oljeprisen opp og kontantstrømmen opp. Totalt sett blkir det bedre fremover for oljeselskapene, mens oljeservice først få det verre før situasjonen blir bedre», sa Bjørgan i sitt foredrag.
Til sammen ni profesjonelle analytikere snakket til et det som virket som et meget kompetent publikum. «Dette er første gang det har vært en ren oljemarkedskonferanse i Norge, og dette kommer vi til å fortsette med», sa en fornøyd Jarand Rystad.

X