Vil finne olje med digitaliseringKine Årdal begynte i Pandion Enegry i fjor og har fått ansvaret for et stort digitaliseringsprosjekt Foto: Halfdan Carstens

Vil finne olje med digitalisering

Kine Årdal styrer over et eget team på rundt 15 personer som jobber med selskapets digitaliseringsprosjekt, skriver e24.no.

Med storaksjonær Kerogen Capital i ryggen utvikler Pandkon Energy en ny løsning der seismiske data og boredata fra norsk sokkel digitaliseres og samles for at systemet kan bistå i avanserte søk og analyser, skriver e.24.no.

Norske Computas og teknologigiganten Google er med som partnere i prosjektet. Dette skal ifølge avisen være en assistent for geologene og ingeniørene, og dramatisk effektivisere arbeidsprosessene.

– Dette er et stort initiativ for oss og Kerogen. Vi ser jo utfordringene vi har på norsk sokkel, for de største strukturene er allerede boret. Så for å finne mer må vi tenke nytt og jobbe på nye måter, både innenfor leting og for å videreutvikle eksisterende produksjon, sier Årdal til e24.no.

– Det finnes jo masse data siden boringen begynte på norsk sokkel på 1960-tallet. Det er boret rundt 1.900 letebrønner og 6.000 brønner totalt, men selv om mye er digitalt er det ofte lagret slik at det ikke er maskinlesbart, sier Årdal, med referanse til at datamaskiner altså ikke forstår hva som faktisk står i dokumentene og tabellene.

– VI jobber nå med å samle alle dataene vi kommer over og har utviklet en kartportal der vi også får daglige oppdateringer fra Oljedirektoratet.

Resultatene lar ikke vente på seg.

En avansert søkefunksjon som kan lete etter gitte parametere eller mønstre i store datamengder har allerede kommet godt med i arbeidet med årets lisenssøknad:

– Vi har hatt noen aha-opplevelser allerede. En geolog klarte å gå gjennom data fra 200 brønner på to dager med systemet, forteller Årdal til e24.no.

 

DIGEX 2020 – January 29-30 For whom?

Geoscientists working within the subsurface domain in the oil & gas industry.
– Oil companies
– Service companies
– Authorities
– Research and educational institutions

 

X