Både Oljedirektoratet og Anders Wittemann har dokumentert at letevirksomheten på norsk sokkel er svært lønnsom.
– Vi så på leteaktiviteten som helhet i perioden år 2000 til 2019. Analysene viser at den har vært lønnsom i perioden, og på alle områdene på sokkelen, både i Nordsjøen, i Norskehavet og i Barentshavet, har Torgeir Stordal, direktør for teknologi og sameksistens i Oljedirektoratet, tidligere uttalt (geo365.no: «Absolutt ingen tvil. Leting er lønnsomt»).
Trond Arne Halvorsen, samfunnsøkonom i Oljedirektoratet, har regnet på verdiskapingen av letevirksomheten og funnet ut at for den siste tiårsperioden har 1000 kroner investert i Nordsjøen, gitt om lag 3400 kroner i avkastning. Tilsvarende tall for Norskehavet er 1500 kroner, og for Barentshavet 2500 kroner.
Ett av tre er kommersielt
Anders Wittemann i Wittemann E&P Consulting er helt enig i Oljedirektoratets vurderinger, og han referer til at én av tre letebrønner de siste årene har resultert i kommersielle olje- eller gassfunn.
Og med en funnkostnad på fem dollar per fat, før skatt, er dette lite i forhold til oljeprisen som i det siste har ligget på mellom 60 og 70 dollar per fat.
– De siste par årene er verdien av funnene faktisk fire ganger kostnadene som er brukt på leting. Det gir altså høy gevinst å lete på norsk sokkel på den måten det er gjort de siste årene, fremholder Anders Wittemann.
Sterkt panel
På konferansen NCS Exploration Strategy 17.-18. november i Stavanger vil Camilla Aamodt i Equinor og Arild Dybvig i Lundin Energy Norway lede en paneldebatt om Exploration Performance and Value Creation.
I forkant av diskusjonen får vi foredrag av Anders Wittemann, i AWPC, Kjersti Dale Grov, Assistant Director, Technology And Coexistence i Oljedirektoratet, Neivan Boroujerdi, Principal Analyst – North Sea Upstream Oil & Gas i Wood MacKenzie og Linn Kathrine Høie, Managing Director i Petrolia NOCO.