Close Menu
    Facebook LinkedIn
    Geo365
    Facebook LinkedIn
    BESTILL Login
    • Hjem
    • Anlegg og infrastruktur
    • Aktuelt
    • Bergindustri
    • Dyphavsmineraler
    • Miljø
    • Olje og gass
    • Geofunn
    Geo365
    Du er her:Home » Over og ut for Brevik-deponi
    Miljø

    Over og ut for Brevik-deponi

    Av Halfdan Carstensoktober 20, 2018
    Del denne artikkelen Facebook Twitter LinkedIn Email
    Norcem har ikke til hensikt å stille kalksteinsgruvene til disposisjon for å deponere farlig avfall fra NOAHs anlegg på Langøya.
    Gruverommene under Brevik består av brede gruveganger med en samlet lengde på mer enn 250 km og har et stort lagerpotensial. Men nå ser det ut som om planen om å lagre farlig avfall her må legges på is. Årsaken er et lokalt press med bakgrunn i redsel for at lagring skal gi forurensning. Men Bellona ved Fredric Hauge protesterer kraftig mot de lokale argumentene. Foto: Norcem

    Gruverommene under Brevik består av brede gruveganger med en samlet lengde på mer enn 250 km og har et stort lagerpotensial. Men nå ser det ut som om planen om å lagre farlig avfall her må legges på is. Årsaken er et lokalt press med bakgrunn i redsel for at lagring skal gi forurensning. Men Bellona ved Fredric Hauge protesterer kraftig mot de lokale argumentene. Foto: Norcem

    Facebook Twitter LinkedIn Email

    I en konsekvensutredningen konkluderer NOAH med at det ikke er farlig for miljøet å etablere deponi i de gamle gruvene under Brevik. Utredningen ble laget på oppdrag fra Klima- og miljødepartementet og ble lagt ut i september i år.

    Utredningen ble ført i pennen av Multiconsult og k onkluderer med at Dalen gruve er velegnet for deponi for uorganisk avfall.

    Fra KU: «Bergmasse med lav permeabilitet og god bergmekanisk stabilitet gjør at de geologiske forholdene i og rundt Dalen gruve vurderes å være godt egnet for et underjordisk deponi for behandlet uorganisk farlig avfall. Basert på en samlet vurdering av de geologiske og hydrogeologiske forholdene i Dalen gruve, i kombinasjon med det deponerte avfallets geokjemiske egenskaper, vurderes det at underjordisk deponering av planlagt type stabilisert farlig avfall kan skje uten vesentlig miljørisiko. Utlekkingen fra det deponerte stabiliserte avfallet vil være liten og bergformasjonen vil oppfylle avfallsforskriftens krav til geologisk barriere.»

    Men i NORCEMs høringsuttalelse står det svart på hvitt at «samdrift (kalkutvinning og parallell deponidrift) er uaktuelt».  

    Norcem skriver at «gruvas egnethet som deponi, som sannsynligvis må anses som det mest kritiske temaet i konsekvensutredningen, er etter Norcems vurdering ikke utredet tilstrekkelig når det gjelder detaljeringsgrad».

    Videre heter det i høringsuttalelsen at ROS-analysen har begrensninger og svakheter, og at scenariene som drøftes avviker fra resten av utredningen, samt at langtidseffektene av å etablere et deponi må drøftes langt mer inngående. Det stilles også spørsmål ved om den gruvefaglige kompetansen i gruppa som har utført ROS-analysen.

    GEO 03/2015: «Ingen Plan B»
    GEO 08/2016: «Rom for farlig avfall»

    Samdrift uaktuelt

    Norcem har siden første kontakt med NOAH vært tydelige på at det ikke er aktuelt med deponi i noen form før gruvedriften er avsluttet.

    «Dette har vært gjentatt en rekke ganger muntlig og skriftlig og er dessuten presisert i eget møte med Klima- og miljødepartementet i mai 2018,» skriver selskapet i høringsuttalelsen.

    Begrunnelsen er at deponeringen må starte i bunnen av gruva. Uttaket av kalkstein vil til enhver tid foregå i gruvas nederste områder.

    Egnethet

    Gruvas egnethet blir sagt å være det mest sentrale temaet i konsekvensutredningen ut fra diskusjonene rundt deponiplanene. Men NORCEM er ikke fornøyd med det arbeidet som ligger til grunn for rapporten. Det er beheftet «med noen mangler, unøyaktigheter og utilstrekkelig detaljeringsgrad», heter det.

     

    RELATERTE SAKER

    Hydrogen: Ikke gitt at grønt er best for miljøet

    april 22, 2025

    Vi kom (også) fra Doggerland

    oktober 18, 2024

    Klima gjennom 485 millioner år

    oktober 4, 2024
    Vis 1 kommentar(er)

    1 kommentar

    1. Bjørn Helge Klüver on oktober 20, 2018 22:42

      Etter min mening en mangelfull ku med flere åpenbare feil hvilket er bemerket skriftlig. Norcems konklusjoner synes å være basert på tekniske fakta og virker troverdige.
      Når videre løp skal legges opp for å evaluere fremtidig resirkulering og deponering av restavfall (ref. Atle Hamar sin uttalelse i nrk-intervju) er det inderlig å håpe at KAD involverer erfarne prosjektfolk og ikke først og fremst kontorbaserte personer med fine titler. De fleste ideer og løsninger er utviklet ute på prosjekter. Eksempelvis er berginjeksjon i hovedtrekkene utviklet av byggherrens anleggsbemanning og entreprenørens stuffmannskap.

    NYHETSBREV
    Abonner på vårt nyhetsbrev
    geo365.no: ledende leverandør av nyheter og kunnskap som vedrører geofaget og geofaglige problemstillinger relatert til norsk samfunnsliv og næringsliv.
    KONFERANSER

    Tre uker gjenstår
    May 09, 2025

    Tre uker gjenstår

    En underkommunisert faktor for CCS
    May 07, 2025

    En underkommunisert faktor for CCS

    Hva kan geologene lære av klimaendringene?
    May 06, 2025

    Hva kan geologene lære av klimaendringene?

    Oppnådde gjev status
    May 05, 2025

    Oppnådde gjev status

    Gull: Bleka gullgruve
    May 02, 2025

    Gull: Bleka gullgruve

    OLJEPRIS
    BCOUSD quotes by TradingView
    GULLPRIS
    GOLD quotes by TradingView
    KOBBERPRIS
    HG1! price by TradingView
    GeoPublishing AS

    GeoPublishing AS
    Trollkleiva 23
    N-1389 Heggedal

    Publisher & General Manager

    Ingvild Ryggen Carstens
    ingvild@geopublishing.no
    cell: +47 974 69 090

    Editor in Chief

    Ronny Setså
    ronny@geopublishing.no
    +47 901 08 659

    Media Guide

    Download Media Guide

    ABONNEMENT
    © 2025 GeoPublishing AS - All rights reserved.

    Trykk Enter for å søke. Trykk Esc for å avbryte.