Gruven i Aappaluttoq 160 km sør for hovedstaden Nuuk på Grønland startet driften i 2017 og hadde egne kontorer for markedsføring og salg i blant annet New York og Paris. Hovedkontoret lå i Mo i Rana.
Men Greenland Ruby AS, som i hovedsak er eid av Leonhard Nilsen & Sønner (88 prosent, den grønlandske staten eier resten), klarte aldri å øke salgene til et nivå som ville gitt profitabel drift.
Den daglige driften ble stanset ved årsskiftet 2022/2023, og siden var det kun syv ansatte som jobbet i gruven. 19. august 2023 stengte gruven for godt.
I en pressemelding opplyser selskapet at de nå har besluttet å søke en rekonstruksjon av selskapet.
«Restruktureringen innebærer at det utnevnes administratorer som i samarbeid med selskapets ledelse vil arbeide for å finne den beste løsningen for selskapets kreditor og selskapets fremtid. Når denne prosessen pågår, vil det være en utsettelse av betalinger til selskapets kreditorer», informerer Greenland Ruby.
Målet med rekonstruksjonen er å unngå et oppbud og å reetablere et «konkurransedyktig og attraktivt» selskap. Resultatet kan bli et salg av virksomheten til nye eiere med gjenoppstart av gruva som mulig utfall.
– Styret har valgt å søke en rekonstruksjon fordi det fortsatt har tro på Greenland Ruby og virksomheten på Grønland. Greenland Ruby innehar lisens på utvinning fra en av verdens rikeste rubinforekomster, og har utviklet en nyskapende forretningsmodell ved å tilby sertifiserte og sporbare edelstener av høyeste kvalitet, på en global markedsplass. Styret mener også at selskapet har et uforløst potensial til å skape arbeidsplasser og verdier på Grønland, uttaler Arnt Eirik Rørnes, adm.dir. i selskapet.
Krevende arktiske forhold på et avsides og isolert sted har utvilsomt bidratt til høye driftskostnader. Gruveutbyggingen startet i 2014 og krevde tre år. Alt utstyr ble fraktet inn via båt. Under driften har både personell og forsyninger blitt transportert via helikopter.
Knusing og sortering ble gjort i oppredningsverket én km fra dagbruddet, mens finsorteringen av konsentratet ble gjort i Nuuk. Steinene ble til sist sendt til Bangkok for sliping, varmebehandling og sortering. Den ukentlige produksjonen var 20 – 30 kg rubiner.
Rubiner og safirer i utgamle bergarter
Funnet av rubiner i de tre milliard år gamle bergartene ble gjort av lokale fangstmenn i 1966 på en liten øy nær Aappaluttoq. Øya var da ikke navngitt, men kalles nå Ruby Island. Aappaluttoq betyr rød på grønlandsk. Det skulle imidlertid gå nærmere 40 år før et canadisk leteselskap gjorde mer grundige geologiske undersøkelser. Det ble da påvist en større forekomst av rubiner av edelsteinskvalitet.
Foruten rubiner, har Greenland Ruby også utvunnet rosa safirer fra forekomsten. Både rubiner og safirer er ulike varianter av det samme mineralet korund. Korund består av aluminiumsoksid (Al2O3) og har verdien 9 på Mohs hardhetsskala. Det er altså et svært hardt mineral som hverken lar seg ripe av en spiker eller av kvarts. Rubin er korund med spor av krom og vil være rød eller lilla. Safir er korund med de fleste andre farger (grønn, blå, gul, rosa etc.).