Close Menu
    Facebook LinkedIn
    Geo365
    Facebook LinkedIn
    BESTILL Login
    • Hjem
    • Anlegg og infrastruktur
    • Aktuelt
    • Bergindustri
    • Dyphavsmineraler
    • Miljø
    • Olje og gass
    • Geofunn
    Geo365
    Du er her:Home » På sporet av en ny kildebergart
    Olje og gass

    På sporet av en ny kildebergart

    Av Ronny Setsåjuni 19, 2023
    Del denne artikkelen Facebook Twitter LinkedIn Email
    Oljedirektoratet og UiT har over flere år gjennomført tokt i Barentshavet for å kartlegge naturlig utsiving av olje og gass fra havbunnen. Én av disse naturlige lekkasjene viser seg å bestå av olje med opphav i en ny, hittil ukjent kildebergart.

    Når det seiles gjennom et område med naturlig oljeutsiving til havoverflaten er det ganske enkelt å legge merke til dette. Der oljedråpene kommer opp til overflaten ses det som små oljeflekker som gradvis sprer seg utover og danner større oljeflak etterhvert som oljen samler seg. Er det mye olje, kan også regnbuefarger skimtes. Foto: Rune Mattingsdal

    Facebook Twitter LinkedIn Email

    Barentshavet lekker som en sil. Vi kjenner til tusenvis av lokaliteter på havbunnen der gass og olje pipler opp fra dypereliggende lag. De fleste naturlige utsivingene består av metan.

    Dette vet Oljedirektoratet (OD) og UiT Norges arktiske universitetet bedre enn de fleste. De har observert og kartlagt slike lekkasjer gjennom mangfoldige tokt. Det siste toktet fant sted over tolv dager i april og mai.

    Under et seminar om det vestlige Barentshavet i regi av TGS og GeoPublishing sent i mai, fortalte OD-geolog Rune Mattingsdal om noe av hva de har gjort under de seneste årenes tokt. Foredraget tok spesielt for seg kartleggingen av naturlige gass- og oljeutsivinger.

    Oljeflak på havoverflaten. Fiskere har sett dem. Forskere på tokt har sett dem. De kan også observeres fra satellitter. Det kan være lett å tenke seg at de skyldes menneskelige utslipp, men som regel har de altså sitt opphav i naturlige utsivinger på havbunnen. Det er uansett viktig å bekrefte kildene. Om de skyldes menneskelig aktivitet, må det tas affære.

    De seneste årenes toktarbeid i Barentshavet har foreløpig klart å konstatere at majoriteten av oljeflakene der har hatt naturlige kilder – et mindretall har vært knyttet til skipstrafikk/fiske.

    – Naturlige oljeutsivinger er som regel vanskelig å lokalisere, men de kan ofte spores indirekte via naturlige gassutsivinger, fortalte Mattingsdal.

    Gjennom toktene har de nemlig erfart at det i Barentshavet ofte kommer små mengder olje opp sammen med store gassutsivinger, da i form av for eksempel en liten oljehinne på gassboblene. Dette kan legge igjen spor av olje i sedimentene ved slike utsivingspunkter. Under årets tokt ble det tatt mange nye sedimentprøver ved slike lokaliteter med et fjernstyrt undervannsfartøy (ROV) som skal analyseres for spor av olje.

    Rune Mattingsdal, geolog i Oljedirektoratet, har i løpet av flere samarbeidstokt med UiT vært med på å dokumentere et av de største naturlige gassutsivingsområdene i Arktis, og å bevise naturlig oljeutsiving i Barentshavet ved prøvetaking og analyse. Foto: Mauro Pau/UiT

    Tusenvis av liter olje – hver dag

    De to største naturlige oljeutsivingsområdene som OD og UiT kjenner til så langt, finner vi utenfor Prins Karls Forland vest av Svalbard, samt i Hopendjupet sentralt i Barentshavet på toppen av Sentralbankhøgda. Førstnevnte lokalitet ligger kun 10 km fra land inne i den marine delen av Forlandet nasjonalpark, den andre ligger rett ved iskantsonen.

    Ved begge disse områdene er utsivingsratene, basert på grove anslag, formidable:

    – Ved hjelp av satellittbilder og ROV-observasjoner har vi dokumentert at det kan være snakk om flere tusen liter olje om dagen, sa OD-geologen.

    Han presenterte et enkelt regnestykke for å sette tallet i sammenheng. Om lekkasjene har foregått kontinuerlig med samme rater siden slutten av den siste istiden, kan det totalt ha lekket ut olje tilsvarende ressursene i Goliat-feltet (nærmere 200 millioner fat).

    Mattingsdal har påpekt at de ved hjelp av satellittdata også har funnet områder i den sørlige delen av Nordsjøen med episodiske naturlige oljeutslipp der utsivingsratene i kortere perioder kan være tilsvarende høye.

    Prøvetaking av naturlig oljeutsiving fra havbunnen ved bruk av oppsamler med trakt. Oljedråper på vei oppover kan sees som svarte flekker rett under prøvetakeren. Til venstre utenfor oppsamleren kan en strøm av «skitne» gassbobler skimtes, gassbobler med en film av olje utenpå. ROV-foto: CAGE/UiT

    Påviste ny kildebergart

    Geokjemiske analyser av oljen fra Sentralbankhøgda har påvist at den har sitt opphav i en kildebergart av trias alder (sannsynligvis Steinkobbe/Botneheia-formasjonen). Dette var som forventet.

    Noe uventet var derimot resultatene av analysen av olje fra utslippspunktet vest for Svalbard. Oljen, som ble prøvetatt av UiT i 2021, tilhørte en kildebergart som må være av paleogen alder eller yngre.

    En slik oljegenererende kildebergart kjenner vi ikke til, hverken i Barentshavet eller i Norske-Grønlandshavet.

    Den samme oljen ble også identifisert under et tokt i regi av Senter for dyphavsforskning ved Universitetet i Bergen ved Molloydypet i Framstredet i 2022 (geoforskning.no: «Går for nytt funn i Polhavet»). Senterleder Rolf Birger Pedersen uttalte at oljen er tynn og minner om motorolje. I Molloydypet finner vi for øvrig Norges dypeste punkt (5 569 meter under havoverflaten).

    Mattingsdal kunne opplyse at den unge kildebergarten sannsynligvis har blitt modnet (og dermed har generert olje) uten å ha blitt begravd særlig dypt. «Kokeprosessen» kan ha startet som følge av at kildebergarten ligger nært spredningsryggen (Knipovichryggen), der temperaturgradientene er høye.

    Det er tidligere publisert arbeid som viser at migrasjon av hydrokarboner kan ha skjedd fra kildebergarten i vest og oppover og østover mot lekkasjepunktene ved Svalbards margin. Alternativt kan kildebergarten også ha blitt modnet nærmere sokkelen under en tykk kvartær lagpakke.

    NCS Exploration – Recent Advances in Exploration Technology

    The future of exploration will require increased coordination and collaboration between operators, license partners, and service providers. The conference will cover the entire exploration value chain, including seismic, CSEM, well studies and rock analysis, de-risking, data as an asset (data utilization – “old data” and new data types), in order to increase our understanding of the subsurface, resulting in increased efficiency and a reduced carbon footprint. We cover Near-field exploration and the Frontier.

    Oslo, 12. – 14. september 2023

    PROGRAM OG REGISTRERING

    Per i dag vet vi lite om kildebergarten og dens utbredelse. Mattingsdal påpekte imidlertid at et tokt i regi av det internasjonale samarbeidet Ocean Drilling Program traff på en ung potensiell kildebergart (tidlig miocen, ca. 17 millioner år gammel) sør for Molloydypet i 1993. Undersøkelser indikerer at kildebergarten skal ha blitt avsatt fra et kystmiljø der et eller flere delta bygget seg ut i området fra Spitsbergen og ned mot Bjørnøya, men kanskje også lenger sør.

    Dette er samme type avsetningsmiljø som er tolket fra de geokjemiske analysene av oljene utenfor Prins Karls Forland og i Molloydypet. Det kan ikke utelukkes at lignende avsetningsforhold har eksistert også litt lengre tilbake i tid.

    Kan den mulige kildebergarten av tidlig miocen alder være opphavet til oljeutsivingene kartlagt av OD, UiT og UiB, og har den en regional utbredelse, også sørover mot områdene som er åpnet for oljeleting?

    Disse spørsmålene ble ytterligere aktualisert da Olje- og energidepartementet i mai utlyste årets TFO (tildeling i forhåndsdefinerte områder) med mange nye blokker nettopp vest i Barentshavet (geo365.no: «New sharp eyes on the Western Barents Sea»).

    – Hvis kildebergarten er til stede, vil det kunne muliggjøre nye letemodeller, som igjen kan gjøre den vestlige delen av Barentshavet mer attraktivt sett fra industrien sin side, fremholdt Mattingsdal.

    Kartet viser hvor det har blitt identifisert oljeutsivinger (røde punkter) der oljen har opphav i en ung, ukjent kildebergart, samt hvor en ODP-ekspedisjon i 1993 traff på en kildebergart av tidlig miocen alder (grønt punkt). Kartografi: Google Earth

    Oppdaget ny vulkan

    Under årets tokt ble det også gjort en annen oppdagelse før de var tilbake i Tromsø. I Sørvestsnagsbassenget sør for Bjørnøya hadde Mattingsdal bitt seg merke i indikasjoner på utsiving av gass fra dypere lag (gasspiper) i de seismiske dataene, noe som allerede var bekreftet med vannkolonnedata fra multistråleekkolodd i fjor sommer.

    Og ganske riktig oppdaget forskerne en ny lekkasjelokalitet på havbunnen på 400 meters dyp da de sendte en ROV ned for å undersøke. Men det nye funnet lekker altså ikke bare gass, men også leire/mudder. Den har fått navnet Borealis Mud Volcano og er den andre kjente muddervulkanen i Barentshavet (geoforskning.no: «Spyr ut gass og leire»).

    Den nyoppdagede muddervulkanen i Barentshavet måler 7 meter i diameter og er 2,5 meter høy. Foto: UiT

    Vulkanen spyr ut en blanding av vann, leire og metan. Den er ca. 7 meter i diameter og 2,5 meter høy, og ligger i et krater som måler 300 meter i bredden. Krateret er sannsynligvis en rest av en voldsom metanutblåsning som fant sted da isen hadde begynt å trekke seg tilbake for ca. 18 000 år siden.

    Mange av deltakerne er godt kjent med eksplosjonskratre og metanlekkasjer i Barentshavet, ikke minst de som tidligere har jobbet ved Senter for arktisk gasshydrat, miljø og klima (CAGE), som nå er ferdigstilt. CAGE-forskerne har identifisert hundrevis av slike kratre på havbunnen. Mange av dem sprengte ut kort tid etter at isen trakk seg tilbake (geoforskning.no: «En eksplosiv fortid»).

    Den andre muddervulkanen, som befinner seg på Bjørnøyvifta, heter Håkon Mosby og ble oppdaget i 1995 på 1 250 meters dyp.

    Årets tokt ble utført som en del av AKMA (Advancing Knowledge of Methane in the Arctic), et tverrfaglig prosjekt som inkluderer partnerne Woods Hole Oceanographic Institution, La Rochelle Université France, Università degli Studi di Milano-Bicocca, Universidade de Aveiro og CESAM, Senter for dyphavsforskning og Institutt for biologiske vitenskaper ved Universitetet i Bergen, Ocean Census, UiT og Oljedirektoratet. Toktet ble ledet av professor Giuliana Panieri og professor Stefan Bünz, begge ved UiT.

    I artikkelen Widespread natural methane and oil leakage from sub-marine Arctic reservoirs i tidsskriftet Nature Communications (åpent tilgjengelig), har UiT og OD skrevet mer om olje- og gasslekkasjer sentralt i Barentshavet.

    RELATERTE SAKER

    Kan bidra til økt leteaktivitet

    mai 7, 2025

    Unlocking Norway’s tight gas potential

    april 25, 2025

    Styrker Barentshavet som petroleumsprovins

    mars 31, 2025
    Vis 1 kommentar(er)

    1 kommentar

    1. Pål Svensson on juni 19, 2023 15:17

      Kanskje disse naturlige utslippene er grunnlaget for de rike fiskeriene i Barentshavet slok George Maisey ved IKU postulerte på tidlig 80 tallet.

    NYHETSBREV
    Abonner på vårt nyhetsbrev
    geo365.no: ledende leverandør av nyheter og kunnskap som vedrører geofaget og geofaglige problemstillinger relatert til norsk samfunnsliv og næringsliv.
    KONFERANSER

    Tre uker gjenstår
    May 09, 2025

    Tre uker gjenstår

    En underkommunisert faktor for CCS
    May 07, 2025

    En underkommunisert faktor for CCS

    Hva kan geologene lære av klimaendringene?
    May 06, 2025

    Hva kan geologene lære av klimaendringene?

    Oppnådde gjev status
    May 05, 2025

    Oppnådde gjev status

    Gull: Bleka gullgruve
    May 02, 2025

    Gull: Bleka gullgruve

    OLJEPRIS
    BCOUSD quotes by TradingView
    GULLPRIS
    GOLD quotes by TradingView
    KOBBERPRIS
    HG1! price by TradingView
    GeoPublishing AS

    GeoPublishing AS
    Trollkleiva 23
    N-1389 Heggedal

    Publisher & General Manager

    Ingvild Ryggen Carstens
    ingvild@geopublishing.no
    cell: +47 974 69 090

    Editor in Chief

    Ronny Setså
    ronny@geopublishing.no
    +47 901 08 659

    Media Guide

    Download Media Guide

    ABONNEMENT
    © 2025 GeoPublishing AS - All rights reserved.

    Trykk Enter for å søke. Trykk Esc for å avbryte.