Longboat Energy er nykommeren på norsk sokkel. Selskapet ble stiftet i 2019 av den tidligere ledelsen i Faroe Petroleum (som ble kjøpt opp av DNO ASA) og er tuftet på en tilsvarende suksessfull forretningsmodell.
Til tross for å være det yngste olje- og gasselskapet på norsk sokkel, har Longboat Energy allerede utmerket seg ved å gå inn i prospekter av høy kvalitet. De er partner i to av topp fem funn (målt i forventet volum) på sokkelen i 2022; Kveikje og Oswig.
Med bakgrunn i dette tildeles Longboat Energy utmerkelsen Explorer of the Year i kategorien ikke-operatør.
Explorer of the Year 2022
Explorer of the Year er en pris som årlig deles ut til E&P-selskaper på norsk sokkel som har utmerket seg med sine leteaktiviteter i året som gikk. GeoPublishing og Wittemann E&P Consulting vurderer kandidatene og kårer vinnerne. Kåringen gjøres basert på leteselskapenes vilje til å tenke nytt, vise pågangsmot, ta i bruk umodne eller nye letemodeller eller ved å ta i bruk ny teknologi for å modne prospekter.
Explorer of the Year i kategorien operatør ble tildelt Aker BP: Tørr brønn ble til funn
«World class»
Kveikje var blant funnene som ble trukket frem av konstituert oljedirektør Torgeir Stordal da han tidligere i år presenterte Sokkelåret 2022. Funnet er det sjette som er gjort siden 2019 i det modne Fram- og nord for Troll-området, og størrelsen er foreløpig beregnet til å være 25 – 50 millioner fat oljeekvivalenter.
Det ble påtruffet en oljekolonne på 23 meter i Balderformasjonen (eocen) og en 3 meter tykk gasskolonne i Hordalandsgruppen (eocen). I tillegg ble det funnet indikasjon på olje og spor av petroleum i Lista- og Jorsalfareformasjonene.
Basert på nåværende estimater, ser Kveikje ut til å være det tredje største funnet på norsk sokkel i 2022. Målt i volum. Basert på et bredere sett kriterier, scorer det kanskje enda høyere:
– Jeg mener det er det beste funnet i 2022. Reservoaregenskapene er world class, det ligger nært opptil eksisterende infrastruktur, og funnet er veldig godt definert i de seismiske dataene, uttaler Hilde Salthe, Managing Director i Longboat Energy.
Ny seismikk, nytt play
De siste årenes letesuksess i Fram- og nord for Troll-området skyldes, ifølge Salthe, i stor grad tilgangen på ny og bedre 3D seismikk. Det er noe også Kveikje-operatør Equinor kan skrive under på. De har stått sentralt i de nye funnene som er gjort i området siden 2019.
– Ny seismikk i området ga oss bedre tiltro til å gjøre funn ved Kveikje, og har videre bidratt til å realisere verdier for hele området gjennom nye funn.
Longboat-direktøren fremholder at Kveikje er et særlig interessant funn fordi det ble gjort i intrusive sandavsetninger – injektitter.
– Fram- og nord for Troll-området var populært før funnet av Kveikje. Nå som vi har åpnet for et nytt play i injektitter i dette området, har interessen økt ytterligere.
Partnerskapet i Kveikje-lisensen har nytt godt av at Longboat har flere personer i leteteamet som har lang erfaring med nettopp injektitter.
Injektitter er et eksempel på en sekundær avsetning der sand har blitt remobilisert. Slik remobilisering kan for eksempel skje under en istid når store mengder sedimenter blir avsatt på svært kort tid som følge av glasial erosjon og øker trykket på de underliggende lagene.
Injeksjonssander kan ha svært gode reservoaregenskaper, men en kompleks geometri. Flere norske felter produserer fra injektitter, inkludert Balder, Grane, Volund og Jotun.
Partnere i Kveikje er Equinor (operatør), DNO Norge, INPEX Idemitsu Norge og Longboat Energy.
Femte største kan bli større
2022 kunne endt opp som et godt år for Longboat Energy etter funnet av Kveikje alene. Men historien stopper altså ikke her. Sent på høsten samme år kunne de melde om et gass- og kondensatfunn nært Oseberg i Nordsjøen.
Funnet av Oswig var – basert på foreløpige beregninger – det femte største på norsk sokkel i 2022 med 10 – 42 millioner fat oljeekvivalenter.
Den 100 meter tykke kolonnen av gass/kondensat ble påtruffet i en forkastningsblokk i Tarbertformasjonen av mellomjura alder på drøyt 4 500 meters dyp. Reservoaret har altså høye temperaturer og høyt trykk.
– Vi er veldig fornøyde med funnet og jobber for tiden med å fordøye dataene fra formasjonstestene slik at vi kan finne metoder for å optimalisere strømningsratene, som viste seg å være noe lave.
Salthe er optimistisk på vegne av funnet, ikke minst fordi partnerskapet har identifisert nærliggende oppfølgingsmuligheter. De har allerede sikret seg en lisens som ligger sør for Oswig-funnet. Her mener de at det er potensial for å gjøre funn grunnere i samme forkastningsblokk.
– Da har vi potensial til å doble volumene i området. Oswig ligger nært eksisterende infrastruktur, og om vi påviser flere ressurser, vil det kunne skape mer lønnsomhet.
Partnere i Oswig er OMV Norge (operatør), Source Energy, Wintershall Dea og Longboat Energy.
Både Kveikje og Oswig er funn som er av betydelig størrelse og som er gjort nær eksisterende infrastruktur. Dette er «som bestilt» for Longboat.
– Vår letestrategi er basert på å delta i prospekter som har gode muligheter for funn, som ligger nært infrastruktur og som har volumpotensial. Vi går for moderat risiko, oppsummerer Salthe.
High Impact Well
Et kommende boreprospekt som matcher disse kriteriene, er Velocette. Boringen, som skal finne sted like over sommeren, er den eneste kommende norske brønnen på den gjeve High Impact Wells-lista publisert av det anerkjente analysebyrået Westwood.
Velocette er et gass- og kondensatprospekt på Utgardhøyden i Norskehavet der seismiske amplitudeanomalier indikerer gassfylte turbidittsander. Prospektet kan kobles opp mot det produserende feltet Aasta Hansteen 45 km unna om det skulle bli et drivverdig funn.
– Velocette har potensial for betydelige volumer, vi har sett interessante utslag i de seismiske dataene og vi har nærhet til eksisterende infrastruktur.
Direktøren påpeker at de også i denne lisensen har mulighet for å følge opp med flere prospekter om det skulle bli funn.
– Det er viktig for oss at lisensene vi deltar i har et oppsidepotensial utover det prospektet vi først ønsker å modne. Slik er det for Velocette, for Kveikje og for Oswig.
Salthe er begeistret over letenivået det unge selskapet har ligget på den siste tiden, men medgir at de fremover vil roe tempoet.
– Vi har vært med på 8 brønner de siste 13 månedene. Målet fremover er 3 – 5 brønner per år.
Men strategien om å identifisere og gå inn i partnerskap på prospekter med høy kvalitet og som raskt kan settes i produksjon gjennom nærhet til infrastruktur, skal føres videre.
– Vi har hatt en teknisk funnrate på 63 prosent, det er høyere enn snittet for norsk sokkel. Jeg gir æren for dette til vårt fantastiske leteteam. Det er ingen selvfølge at et nytt selskap klarer å sette sammen en ny, tverrfaglig gruppe mennesker som kan jobbe godt sammen, men det har vi fått til. Jeg er stolt av dette teamet og det er svært hyggelig at jobben vi gjør blir lagt merke til gjennom tildelingen av Explorer of the Year, avslutter Hilde Salthe.