Hvert år legger Direktoratet for mineralforvaltning med Bergmesteren for Svalbard (DMF) frem sin årlige statistikk for mineralnæringen – Harde fakta.
Hovedbudskapet i rapporten for 2022 er at næringen produserte noe mindre i 2022 enn i 2021, men salgsverdien har gått opp.
– Det rapporteres om betydelig økning i salgsverdi av industrimineral, og vi ser samtidig en økning i salgsverdi av metallisk malm de siste fire årene, sier Randi Skirstad Grini, direktør i Direktoratet for mineralforvaltning med Bergmesteren for Svalbard (DMF).
Overskuddsmasser som ressurs
Samtidig har både volum og salgsverdien av byggeråstoff i innenlandsmarkedet gått ned for tredje året på rad.
DMF påpeker imidlertid at det tas ut store volum byggeråstoff fra bygg- og anleggsprosjekter (overskuddsmasser og resirkulerte masser) og at dette ikke blir rapportert til direktoratet.
– Disse massene utgjør en vesentlig andel av byggeråstoffet som hentes ut, og vi registrerer positivt at mineralindustrien nå begynner å legge til rette for å benytte slike masser som en ressurs. Vi i DMF har lenge vært opptatt av at vi må bli bedre til å ta i bruk overskuddsmasser som ellers vil bli håndtert som avfall. Derfor jobber vi med å få oversikt over disse massene, slik at de kan inngå i det samlede kunnskapsgrunnlaget vårt på sikt, påpeker Grini.
DMF innleder rapporten med en oversikt over salgsverdien for de fem mineralgruppene byggeråstoff, industrimineral, metallisk malm, naturstein og energimineral. I 2022 solgte næringen råstoffer for rekordhøye (ikke prisjustert, se diagrammet under) 13,6 mrd. kroner.
Byggeråstoff er mineralgruppen med høyest salgsverdi, og stod i 2022 for 52 prosent av mineralnæringens totale salg.
Rogaland og Nordland var fylkene som solgte mest.
Eksport opp, sysselsetting ned
Det ble eksportert norske mineralråstoffer for 6,8 mrd. kroner i 2022, en prisjustert økning på 2,6 prosent fra 2021. Alle norske fylker unntatt Oslo eksporterte råstoff til utlandet i fjor. Det var størst eksport av mineralgruppene industrimineral og metallisk malm.
I 2022 var 4 408 personer ansatt i norsk mineralnæring, en marginal nedgang på 0,6 prosent sammenliknet med 2021. Det har vært en nedgang i antall sysselsatte i næringen siden 2013. DMF tilskriver konkursen i Sydvaranger gruve i 2015 mye av nedgangen.
Industrimineraler for 2,5 milliarder kroner
Salgsverdien av industrimineraler økte betydelig fra 2021 til 2022. I fjor ble det solgt industrimineraler for 2,5 mrd. kroner, en økning på 17,8 prosent. Mineralgruppen inkluderer dolomitt, feltspat, grafitt, kalkstein, kvarts/kvartsitt, nefelinsyenitt og olivin.
De viktigste bidragsyterne var olivin, kalkstein og nefelinsyenitt som stod for 71 prosent av den totale salgsverdien av industrimineraler.
Kun to metallgruver i produksjon
Det var kun to aktører med kontinuerlig utvinning av metallisk malm i Norge i 2022; Rana Gruber (jernmalm) og Titania (ilmenitt), og disse stod for nært sagt alt salget av metallisk malm i 2022.
DMF påpeker imidlertid at tre nye gruver har blitt tildelt driftskonsesjon siden mineralloven fra 2010 trådte i kraft; Nussir kobbergruve, Nordic Minings Engebøprosjektet og Sydvaranger gruve. Det er forventet at Nordic Mining starter produksjon av rutil (titan) og granat høsten 2024.
Antall produserte tonn av metallisk malm i Norge har vært nokså stabilt de seneste årene etter at Sydvaranger avsluttet produksjonen i 2015 som følge av konkurs. Prisene har derimot økt betydelig (opp 76,7 prosent siden 2018), og det ble i 2022 solgt metallisk malm for 2,9 mrd. kroner, mesteparten som eksport.
Larvikitt dominerer
Salgsverdien av naturstein har de seneste årene ligget nokså stabilt på rundt én milliard kroner per år. Naturstein inndeles i blokkstein, skifer og murestein, hvorav sistnevnte er den største bidragsyteren i antall tonn. DMF påpeker imidlertid at prisene for blokkstein og skifer er langt høyere.
Naturstein utvinnes i alle landets fylker, men det er Vestfold og Telemark som så høyest salgsverdi på grunn av uttaket av den ettertraktede eksportvaren larvikitt (51,4 prosent av total salgsverdi i 2022).
Fortsatt noe kullproduksjon
Med energimineral menes mineraler som avgir energi ved forbrenning. I Norge er det altså snakk om kull. I nokså begrensede mengder.
Utvinning av kull skjer i Gruve 7 på Svalbard, og det ble solgt 110 000 tonn kull i 2022. 73 prosent av dette ble eksportert.
Det ble i 2022 vedtatt at Gruve 7 skal fortsette å utvinne kull frem til gruva er tømt for definerte drivverdige ressurser i 2025.
DMF har tidligere inkludert data om leting og undersøkelser i rapporten, men disse tallene vil fra og med i år publiseres på direktoratets nettsider som en separat publikasjon.