Sandefjord kommune har gjennomført det som skal være ett av historiens største miljøprosjekter i norske fjorder. Et undervannsareal på størrelse med 140 fotballbaner er dekket med rene steinmasser.
– Det ble i hovedsak brukt vrakstein fra bruddene hvor det hentes ut larvikitt, sier Ole Jakob Hansen, kommunens naturforvalter og prosjektleder for «Renere Sandefjordsfjord», under hans innlegg på konferansen «Fjorden kaller». Hansen forteller at fjordbunnen ble dekket med til sammen 500 000 tonn knust larvikitt.
Les hva som ble skrevet da larvikitt ble kåret til Norges nasjonalbergart: En verdig representant
Mange miljøgifter
Kommunen jobbet i mange år med å kartlegge, dokumentere og få kontroll på forurensningen i Sandefjordsfjorden.
Undersøkelser avdekket at fjorden var forurenset av miljøgiftene bly, kobber, kvikksølv, polysykliske aromatiske hydrokarboner (PAH), polyklorerte bifenyler (PCB) og tributyltinn (TBT). Spesielt alvorlig var forurensningen av kvikksølv og PCB, begge stoffer er på Miljødirektoratets liste over prioriterte stoffer det bør gjøres tiltak mot.
På bakgrunn av dette ble det i 2011 utarbeidet en tiltaksplan av Veritas, Norges Geotekniske Institutt (NGI) og Biologge.
Tildekkingen
Totalt 1 000 000 m2 sjøbunn i Sandefjordsfjorden ble dekket til med grus fra nedknust fjell hentet hovedsakelig fra Hedrum, i Larvik. Skanska var hovedentreprenør, og kostnaden for prosjektet oppgis å være 140 millioner kroner.
For å sikre tilstrekkelig vanndybde for båttrafikken, startet prosjektet med å grave opp (mudre) 50 000 m3 masse fra sjøbunnen. Massen ble flyttet til et deponi der det allerede var sjøbunn med samme type forurensning.
Tildekkingen i fjorden ble gjort i to ulike lag. Det første laget er et filterlag, og består av grus i størrelse (fraksjon) 0-8 millimeter. Denne ble lagt i cirka 10 centimeters tykkelse. Det andre laget er et erosjonslag på minst 5 centimeter, og består av masse i størrelsen 0-32 millimeter og større.
– Oppryddingsprosjektet ble ferdigstilt i 2018, og Sandefjordsfjorden har fått et stort undervannsareal dekket med 15 centimeter rene steinmasser, sier Ole Jakob Hansen. Han forteller at målinger utført i 2019 og 2020 viser gode resultater, og at mye av livet på fjordbunnen er vendt tilbake (Se rapporter her).