«Potensialet for å finne mer gass på norsk sokkel er størst i Barentshavet,» skriver Oljedirektoratet (OD) i Ressursrapport 2022.
Riktig nok er det usikkerheter knyttet til ODs ressursanslag, og spesielt usikre er de selvsagt når det ikke er boret en eneste brønn innenfor et svært stort område, slik som i Barentshavet nord. Men de mulige volumene er så store at denne muligheten burde bli utesket gjennom innsamling av mer seismikk og boring.
Det er imidlertid et åpent spørsmål om noen norsk politiker har mot til å foreslå å åpne Barentshavet nord for letevirksomhet.
Vi må se denne problematikken i lys av ODs utsagn om at «sannsynligheten for å gjøre store funn er størst i uåpnede områder [altså Barentshavet nord] i Barentshavet». Videre skriver OD at i «Barentshavet ligger 59 prosent av ressursene i områder som ikke er åpnet for petroleumsvirksomhet, for det meste i Barentshavet nord. Det er i dette området sannsynligheten for å gjøre nye store funn på norsk sokkel er størst».
Så hvor mye er 59 prosent?
Ifølge OD er forventningsverdien nærmere ni milliarder fat o.e. Det meste av dette antas å være olje. Men som figuren nedenfor tydelig viser, er det altså stor usikkerhet i anslaget.
Uoppdagede ressurser i åpnede og uåpnede områder med usikkerhetsspenn. Samlet sett er det altså Barentshavet som OD har de største forventningene til. Uten en eneste brønn er usikkerheten aller størst i Barentshavet nord. Samtidig betyr dette at det her – i beste fall – kan finnes 0pp mot 15 milliarder fat o.e. (LoVeSe er forkortelse for områdene utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja.)
De mange gassfunnene som allerede er gjort i Barentshavet sør er alle små og kan ikke rettferdiggjør selvstendige utbygninger. Samordning er nødvendig, slik Kjersti Dahle Grov påpekte da hun la frem ressursrapporten.
Men hvis OD har rett i at det kan gjøres store funn i Barentshavet nord, gir det enda større grunn til å trekke virksomheten nordover. Utopisk? Kanskje, men energimangelen i Europa vil kanskje tvinge frem en løsning når det viser seg at utbyggingen av fornybar energi ikke går så fort som man ønsker?