Dette innlegget ble først publisert i GEO 2025.
TSM (Towards Sustainable Mining) ble opprinnelig utarbeidet for gruveindustrien i Canada, men er like nyttig for pukk/grus og naturstein. Norsk Bergindustri begynte altså med miljøledelsessystemet i 2020, blant annet etter ønske fra Næringsdepartementet.
Kjerneområdene i TSM er samfunn og mennesker, samt miljøforvaltning og klima. Hver av de ni protokollene består av et sett med indikatorer som er utformet for å måle kvaliteten og helheten i administrasjonen på virksomhetsnivå. I Norge startet vi med HMS-protokollen, og så ILU (interessegrupper, lokalsamfunn og urfolk) og biologisk mangfold. Nå er vi i gang med klimaendringer.
Økte krav til rapportering
Arbeid med bærekraft er ikke viktig bare for bedriften, omgivelsene og samfunnet generelt, det er også et stadig sterkere uttalt krav.
Behovet for et samlende verktøy har vokst fram etter hvert som det har kommet stadig flere initiativ på bærekraftområdet. En grunnstein er Paris-avtalen fra 2015. En annen er FNs 17 bærekraftsmål og 169 delmål fra samme år.
Senere har vi fått EUs Green Deal med en mengde mål og virkemidler. Man har forsøkt å samle alle disse ulike standardene, kravene og forordningene i et direktiv for hvordan man skal rapportere på en enhetlig måte i CSRD (Corporate Sustainability Reporting Directive). Og i Norge stiller både Regnskapsloven og Åpenhetsloven en rekke krav.
Kravene til miljørapportering kommer altså for fullt. Da trenger man en systematisering av bærekraftarbeidet over felles lest. TSM gir et rammeverk for rapportering innen om lag 30 indikatorer. På denne måten får bransjen vist fram sin innsats og ståsted. Alle indikatorene i TSM knyttes opp mot FNs bærekraftsmål og det jobbes med å knytte dem opp til CSRD.
Hvordan måles man?
TSM opererer med karakternivåene C, B og A (i eksepsjonelle tilfeller kan man også få AA og AAA). C er det laveste og betyr at bedriften ikke har oppfylt alle kriteriene på nivå B. Og nivå B innebærer at prosedyrer eksisterer, men at de ikke er helt konsistente eller dokumenterte. Systemer og prosesser planlegges og utvikles. Nivå A betyr god praksis. Systemer og prosesser utvikles og implementeres.
A henger veldig høyt og man skal ikke være skuffet hvis man ikke oppnår det med en gang. Hovedpoenget med TSM er forbedring, at man utvikler og profesjonaliserer bærekraftarbeidet.
TSM bygger på årlig selvevaluering og ekstern verifisering av revisor hvert tredje år. Administrerende direktør skal signere et brev om at resultatene er eksternt verifisert i henhold til krav. Det er også potensial for valg av rådgivende panel for en etterkontroll.
Rapporteringen av TSM-resultatene finner man som en lenke på www.norskbergindustri.no under Bærekraft-fanen, og så TSM.
Konsolidering av standarder
Det brukes flere standarder for bærekraftrapportering rundt om i verden. Nå jobbes det med en sammenslåing av TSM og tre andre.
Når standarden er ferdigstilt, forventes den å bli brukt av medlemmene til ICMM, World Gold Council, deltakere i The Copper Mark og de som i dag er deltagere i TSM-initiativet over hele verden. Dette gjør at den nye standarden vil ha den bredeste dekningen som en frivillig bergindustristandard til dags dato. Implementeringen forventes å omfatte nesten 100 selskaper fordelt på omtrent 600 virksomheter i rundt 60 land.
Standarden skal ut på flere høringsrunder og er forventet klar til å kunne tas i bruk i løpet av 2026. Inntil videre fortsetter vi med TSM, og et eventuelt bytte skal avklares gjennom en avstemming.
STEIN ARILD IGLEBÆK
Kommunikasjonsansvarlig, Norsk Bergindustri